Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΥΤΥΧΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ»

FT: Οι πολιτικοί προστάτεψαν από την πρώτη στιγμή τους προνομιούχους και τους διαπλεκόμενους. Μια βαθιά πολιτική αναμόρφωση είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να μην έχει άσχημη κατάληξη η προσπάθεια που γίνεται την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την σημερινή ανάλυση των Financial Times, η οποία τιτλοφορείται ως «το ελληνικό δράμα δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη» (Greek drama lacks a happy ending). Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ελληνική πολιτική τάξη προστάτεψε από την πρώτη στιγμή τους προνομιούχους,
και τους διαπλεκόμενους, για' αυτό και η κατάσταση είναι πολύ επώδυνη από ότι θα έπρεπε. Μάλιστα, όπως αναφέρει, δεν ευθύνονται μόνο οι υπερβολικά μεγάλες περικοπές για τα δεινά των αθώων Ελλήνων, αλλά και η επιλογή να προστατευτούν οι προνομιούχοι και να μεταφερθεί το βάρος στους πιο αδύναμους ώμους.

Ωστόσο το τίμημα είναι πολύ μεγάλο. Η ύφεση έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί μέσω των περικοπών στους μισθούς -κατ' επέκταση και στο επίπεδο ζωής- και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας.

Το εξαιρετικά δυσχερές σημείο εκκίνησης κατέστησε το κοινωνικό κόστος ανυπολόγιστο και οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες.

Ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, χωρίς βαθύτερη πολιτική αναμόρφωση, θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες. Εάν δεν διαρρηχθούν οι δεσμοί με τα διαπλεκόμενα συμφέρον, η Ελλάδα να ταλανίζεται σε συνεχείς επιμηκύνσεις των δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: