Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 26 ΑΙΩΝΕΣ

Ανησυχία για τις αποφάσεις της νέας Ουκρανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις επίσημες μειονοτικές γλώσσες, ανάμεσά τους και την Ελληνική – Στάση αναμονής τηρούν οι Έλληνες της Ουκρανίας
Οι τελευταίες εξελίξεις με την απαγόρευση των μειονοτικών γλωσσών φέρνουν νέες φουρτούνες στην ελληνική κοινότητα. Η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πισατζή, πρόεδρος ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας, εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση και κυρίως για τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που ενδέχεται να σταματήσουν, αποκόπτοντας τους ελληνόφωνους από τις ρίζες τους στην Ελλάδα.
Εξι χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μιλούν Ελληνικά. Όχι γιατι τους επιτρέπεται, αλλά διότι είναι δικαίωμά τους. Ένα δικαίωμα παλιό όσο και οι πρώτες αποικίες των Ελλήνων στην Κριμαία πριν από 26 αιώνες.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 στην Ουκρανία, 91.500 κάτοικοι δήλωσαν ότι έχουν ελληνική καταγωγή και 5,850 από αυτούς δήλωσαν ότι μιλούν την ελληνική ως μητρική γλώσσα τους.
Στην ίδια απογραφή διαπιστώθηκε ότι στην επαρχία του Ντόνετσκ, υπάρχουν 18 ελληνόφωνα χωριά. Η γλώσσα ομιλείται και από κατοίκους Μαριούπολης,
πρωτεύουσας του Ντόνετσκ. Μάλιστα στα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών η διάλεκτος αναφέρεται ως «Ελληνικά της Μαριούπολης».

Το άγαλμα του Μητροπολίτη Ιγνάτιου μπροστά στο κτήριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας στη Μαριούπολη.
26 αιώνες ιστορίας στην Κριμαία
Οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στις παράκτιες περιοχές της σημερινής Ουκρανίας τον 6ο αιώνα π.Χ. Μετά την Μογγολική και Ταταρική εισβολή στα εδάφη τους το 13ο αιώνα, οι Έλληνες της Κριμαίας, συγκεντρώθηκαν στο νότιο τμήμα της Κριμαίας και χωρίστηκαν σε δύο υπό-ομάδες. Τους Ουρούμ που μιλούσαν ταταρικά αλλά δεν έχασαν την εθνική συνείδησή τους και τους Ρουμαίους Πόντιους που χρησιμοποιούσαν τη λεγόμενη Ρουμέικη διάλεκτο. Τριακόσια χρόνια έμειναν υπό την κυριαρχία των Τούρκων της Κριμαίας. Το 1778, οι ελληνόφωνοι Ρουμαίοι, με διάταγμα της Αικατερίνης Β', εγκαταστάθηκαν στην σημερινή επαρχία του Ντόνετσκ και την περιοχή της Μαριούπολης που έως τότε ήταν ακατοίκητες.
Το αφιέρωμα της Washington Post
Το Νοέμβριο του 2012, η Washington Post, σε ένα αφιέρωμα στους «Έλληνες της Στέπας» μεταφέρει τη γεμάτη περιπέτειες ζωή των Ελλήνων της Ουκρανίας: «Στη δεκαετία του 1920, στην αρχή της προλεταριακής επανάστασης, η πρώιμη Σοβιετική Ένωση ενεθάρρυνε την ανάπτυξη των εθνικών πολιτισμών (...) Ένα ελληνικό θέατρο άνοιξε, όπως επίσης ελληνικά σχολεία και ελληνικές εφημερίδες. Η ποίηση ελλήνων λογοτεχνών άνθισε. Το 1937 ο Γιόζεφ Στάλιν αποφάσισε ότι αυτό ήταν μια εγκληματική συμπεριφορά. Περίπου 20.000 Έλληνες εκτελέστηκαν, άλλοι εξορίστηκαν στο Καζαχστάν και τη Σιβηρία.»

Το Πολιτιστικό Κέντρο των Ελλήνων της Μαριούπολης
Η Ελλάδα ανθίζει και πάλι
Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Έλληνες της Ουκρανίας απέκτησαν πάλι τις ελευθερίες τους. Άνοιξαν ελληνικά σχολεία, μουσεία και πολιτιστικοί σύλλογοι. Όλα αυτά έως σήμερα που η ελληνική γλώσσα όπως και τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά και τα Ουγγρικά απαγορεύτηκαν, από τους ακροδεξιούς κυβερνώντες της Ουκρανίας, αυτούς που έπεισαν - όπως φαίνεται - τους διαδηλωτές της Πλατείας της Ανεξαρτησίας, ότι η χώρα τους πρέπει να γίνει κομμάτι της Ευρώπης. Της ενωμένης Ευρώπης «των πολιτών και των πολιτισμών, της διαφορετικότητας και της δημοκρατίας». Υποτίθεται...!

 
Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: