Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΣΕ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ Η ΠΙΣΙΝΑ! ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΟΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ-ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ! #(Τ)ΕΣΠΑ -

Σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για να υπάρξει επιτροπεία στο ΕΣΠΑ εκ μέρους των δανειστών μας, να που και πάλι Ελληνες εκπρόσωποι της πολιτικής με τα έργα και τις ημέρες τους εκθέτουν τη χώρα. Ειδικότερα, δύο περιπτώσεις φαίνεται να έχουν περιέλθει σε γνώση της τρόικας αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης πόρων του ΕΣΠΑ...
Η πρώτη αφορά σε υπερκοστολόγηση ενός απλού έργου στο δυσθεώρητο ύψος των 20 εκατ. ευρώ στον Δήμο Βύρωνα (δήμαρχος κ. Νίκος Χαρδαλιάς). Η δεύτερη για απάτη, όπως καταγγέλλει και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ήδη δε κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη να καταθέσει η νυν υφυπουργός Υγείας και πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων κυρία Ζέτα Μακρή.

Η πρώτη περίπτωση αφορά στο κλειστό βιοκλιματικό κολυμβητήριο του Δήμου Βύρωνα,
που δεν περιλαμβάνει καν ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και για το οποίο καταγγέλλεται πως η κατασκευή του κόστισε το εξωπραγματικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ! Τα χρήματα αυτά προέρχονται στο σύνολό τους από το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Το νέο κλειστό βιοκλιματικό κολυμβητήριο Βύρωνα θα διαθέτει μια πισίνα 25x33 και μια μικρότερη εκμάθησης νηπίων. Μια απλή σύγκριση, όμως, με το πολύ μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο που αυτή την περίοδο χρηματοδοτείται επίσης από το ΕΣΠΑ στον Δήμο Περιστερίου και το οποίο δεν αφορά μια τόσο μικρή πισίνα αλλά μια ολυμπιακών διαστάσεων δημιουργεί απορίες. Ειδικότερα, στην προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση του Δήμου Περιστερίου εγκαταστάσεων - κολυμβητήριο» βλέπουμε το πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Δήμου Βύρωνα έργο, που διαθέτει ένα συγκρότημα με πισίνα ενηλίκων ολυμπιακών διαστάσεων 50x21 μ. (σχεδόν διπλάσια από του Βύρωνα), δεύτερη πισίνα εκμάθησης, διαστάσεων 12,5x10 μ., κερκίδες θεατών (715 θέσεις), VIP (51 θέσεις) και ΑμεΑ (16 θέσεις), βοηθητικούς χώρους με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και χώρους στάθμευσης, να έχει προϋπολογισμό 5.322.480 ευρώ συν ΦΠΑ. Πώς δικαιολογείται αυτή η τεράστια διαφορά και πώς υπερκοστολογήθηκε το έργο μέχρι και τέσσερις φορές πάνω;

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών φαίνεται να είναι εκτεθειμένη, καθώς παραβρέθηκε στην πανηγυρική εκδήλωση του δημάρχου κ. Χαρδαλιά στο εργοτάξιο αυτού του φαραωνικού από άποψη χρηματοδότησης, όχι όμως και εγκαταστάσεων, έργου. Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης επιθεώρησαν τις εργασίες κατασκευής του έργου, προφανώς δίχως να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Δήμο Βύρωνα. Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών έχει προβεί σε καταγγελία κατά του συγκεκριμένου έργου για «άρνηση χορήγησης των τευχών δημοπράτησης» εκ μέρους του κ. Χαρδαλιά. Αυτά είδε λοιπόν και η τρόικα και φαίνεται τώρα να απαιτεί την εκχώρηση του ελέγχου του ΕΣΠΑ στη γερμανική KfW και πλήθος φορέων της επιχειρηματικότητας.


Δικαιοσύνη καλεί Γενική Γραμματεία Ισότητας των Δύο Φύλων για σκάνδαλο κοινοτικής απάτης

sel7bs_b_0.jpg

Την ίδια ώρα μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) κατάθεσε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, μέσω του προέδρου της, κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, στην οποία κάνει λόγο για σκάνδαλο κοινοτικής απάτης καθώς, όπως καταγγέλλει, επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 9,8 εκατ. ευρώ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) κατακυρώθηκε παρανόμως από την αναθέτουσα αρχή στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Συνδέσμου των Νέων Επιχειρηματιών χωρίς αυτή να πληροί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της προκήρυξης. Η νυν υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέτα Μακρή, υπό την τότε ιδιότητά της ως γενικής γραμματέα Ισότητας των Φύλων, έβαλε την υπογραφή της στην υπόθεση αυτή. Πηγές του «business stories» αναφέρουν πως η κυρία Μακρή έχει ήδη κληθεί από την εισαγγελέα κυρία Καλλιόπη Νταγιάντα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εκχώρηση κοινοτικών χρημάτων σε εταιρεία που διέθετε παραποιημένα δημόσια έγγραφα!

Στη μηνυτήρια αναφορά της η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων -η οποία είχε συμμετάσχει με άλλους συνδικαιούχους φορείς στον ίδιο διαγωνισμό για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων γυναικών» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ- καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι ο αντίδικος διαγωνιζόμενος επιλέχθηκε παρανόμως να αναλάβει το έργο με έγκριση της ΓΓΙΦ, παρότι είχε υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου. Οπως αναφέρεται, η αναθέτουσα αρχή του έργου (ΓΓΙΦ) έκανε αποδεκτό κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών από μη πιστοποιημένο στη χώρα μας φορέα της Βρετανίας, γεγονός που επιβεβαίωσε εγγράφως και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Επ' αυτού μάλιστα, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων καταγγέλλει με την αναφορά της ευθέως τη γενική γραμματέα Ισότητας κυρία Μακρή ότι όφειλε να προβεί σε έλεγχο για την αξιολόγηση του πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο αντίδικος, κάτι που -παρανόμως- δεν έκανε.

Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο και για άλλη μια παράβαση από τους διενεργούντες και ελέγχοντες τον διαγωνισμό καθώς, ενώ ισοβάθμησαν με τον Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (οι δύο πρώτοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν 16,5 βαθμούς έκαστος) στην τελική κατάταξη βγήκαν δεύτεροι. Η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων προσέφυγε επ' αυτού στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του έργου του υπουργείου Εργασίας, η οποία σε έκθεσή της ζήτησε λόγω της ισοβαθμίας μεταξύ των δύο υποψηφίων να επανακαταταγούν αμφότεροι στην πρώτη θέση και να γίνει εξέταση των ενστάσεων.

Η επιλογή και η κατακύρωση από τη ΓΓΙΦ -παρά την ισοβαθμία των δύο υποψηφίων- του έργου στον Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών έγινε με το αιτιολογικό ότι είχε προτείνει κατά τον διαγωνισμό μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων για το πρόγραμμα γυναικών.

Η Ενωση Επιμελητηρίων αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά της ότι «σε κανένα σημείο της πρόσκλησης του διαγωνισμού, ούτε στα κριτήρια ένταξης των πράξεων και της μεθοδολογίας αξιολόγησης, αλλά ούτε και της σχετικής νομοθεσίας που διέπει το ως άνω πρόγραμμα, ορίζεται ρητά ότι το συγκεκριμένο κριτήριο της έκτασης του φυσικού αντικειμένου (δηλαδή ο αριθμός των ωφελουμένων γυναικών) παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διαδικασία επιλογής του δικαιούχου». Η διαμάχη γι' αυτά τα κοινοτικά κονδύλια μαθαίνουμε πως έφτασε μέχρι και στα γραφεία τόσο του υπουργού Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος όμως δεν έχει μεριμνήσει προς το παρόν, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η υπόθεση, πάντως, δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ, καθώς η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή και της αρμόδιας Επιτροπής κατά της Κοινοτικής Απάτης (OLAF).


Του Δημήτρη Μαρκόπουλου [newmoney]: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: