Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΚΟ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Τουλάχιστον 7,5 εκατ. Ευρώ έλαβε η γαλάζια «Εργο Πολιτών» χωρίς να επιδείξει κανένα...έργο - Πολυτελή γραφεία και..υγραντήρες για πούρα - Χρυσοί μισθοί
article10124_w_lΧωρίς τέλος είναι το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ και τις ανεξέλεγκτες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η «γαλάζια» κρατική ΜΚΟ «Έργο Πολιτών» που δημιουργήθηκε το 2005 με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και σκοπό την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην ελληνική επικράτεια.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. λάμβανε αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως χωρίς να συνυπολογίζεται η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις
«Έκλεισε» 6 χρόνια αργότερα «έκλεισε» βουτηγμένη στα χρέη αφού είχε λάβει περίπου 10 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση και,
χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση. Η εταιρεία ήταν η πρώτη στις λίστες των κυβερνήσεων για «λουκέτα» σε οργανισμούς που δεν παράγουν έργο αφού κατάφερε να ξοδέψει 7.476.935 ευρώ σε 5 χρόνια (από το 2005 έως και το 2010) εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ περίπου σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Ενδεικτικό στοιχείο της αντίληψης των κυβερνήσεων Καραμανλή για τον εθελοντισμό αποτελεί το γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων που διαχειρίστηκε η «κορωνίδα των ΜΚΟ» όπως είχε χαρακτηριστεί τότε προέρχονταν μόνο από κρατικές επιχορηγήσεις.
Πριν από το λουκέτο στον οργανισμό που μπήκε το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας όπου διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, αφού ο φορέας είχε εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για τον διορισμό ημετέρων, στην διαχείριση των κονδυλίων, όπου καταγράφηκαν πλήθος παράτυπων απευθείας αναθέσεων αλλά και στις υπέρογκες αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν προβλέπονταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο.
Το «Έργο Πολιτών» αποτέλεσε το «δείγμα γραφής» και το «κακό» κρατικό παράδειγμα για την λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αφού ο Οργανισμός επιβίωνε μόνο από κρατικές χρηματοδοτήσεις χωρίς να αποδίδει ουσιαστικά έργο παρά τις πολυδιαφημιζόμενες τότε προθέσεις της διοίκησης αλλά και της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.
Με εντολή Καραμανλή
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Έργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια. Πρόεδρος στον Οργανισμό είχε οριστεί από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή ο κ. Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος έφερε την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του καθηγητή πανεπιστημίου. Υπήρξε παράγοντας της ΝΔ και στενός συνεργάτης της Εκκλησίας.
Το 2004 ασκήθηκαν πολλές πιέσεις για να τοποθετηθεί σε δημόσια θέση ο άνθρωπος «της δεξιάς του κυρίου» και τελικώς του ανατέθηκε η ΜΚΟ των ΜΚΟ το 2005 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού. Όταν το 2008 ο μετέπειτα υπουργός Πολιτισμού και ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού Μιχάλης Λιάπης «έκοψε» 500.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας, ο κ. Συρμόγλου ξεκίνησε «πόλεμο» στην πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου αφού η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει ούτε τα ενοίκια για το πολυτελές κτίριο που στεγάζονταν.
Οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν με επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ημέτεροι με τις «γαλάζιες» συνεντεύξεις
Σε όλες τις επιστολές που έστελνε προς υπουργούς διεκδικώντας τα λεφτά ανέφερε ότι ο φορέας έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού. Σε επιστολή στις 11 Μαΐου του 2009 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει για την «τρύπα» των 500.000 ευρώ : «Δεν ήμουν εγώ ο υπουργός Πολιτισμού (υπονοώντας τον Μ. Λιάπη που περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση). Και είχα να αντιπαλέψω κατά την προσπάθεια μου την παραγνώριση των κατευθυντήριων οδηγιών του πρωθυπουργού για τον Οργανισμό καθώς και το ενδιαφέρον του για την οικονομική ευρωστία του Έργου Πολιτών, ενδιαφέρον ρητό αδιαμφισβήτητο και αταλάντευτο μέχρι αυτήν την ώρα (εκ των χαρακτηριολογικών αρετών του Κώστα Καραμανλή) έμπρακτο ενδιαφέρον απέναντι στο οποίο κρινόμαστε και λογοδοτούμε όλοι μας», σημείωσε χαρακτηριστικά χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Χρυσοί μισθοί για τους συντονιστές των εθελοντών
Στην έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2011 καταγράφονται παρατυπίες που δείχνουν το μέγεθος της ασυδοσίας και οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στην εισαγγελία Αθηνών.
Οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν με επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ημέτεροι με τις αλήστου μνήμης «γαλάζιες» συνεντεύξεις
Ο ιδρυτικός νόμος του Φορέα Έργο Πολιτών (3390/2005) το άρθρο 15 προέβλεπε ότι ο Οργανισμός δεν υπάγεται στις διατάξεις που ισχύουν για το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού οποιασδήποτε φύσης, αμοιβές, προμήθειες καθώς και για την τήρηση του δημόσιου λογιστικού, προκειμένου να έχει την ευελιξία να εκπληρώσει τον σκοπό του (!!!)
Αμοιβές 9.500
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. λάμβανε αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον νόμο. Για τα έτη 2005-2009 καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Εκτός των 9.500 που λάμβανε ο ίδιος, στην μισθοδοσία του προσωπικού που ξεκινούσε από 765 ευρώ και έφτανε τα 2.200 για τους προϊσταμένους τμημάτων προβλέπονταν επίσης – με απόφαση Προέδρου που εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ - μόνο για τους προϊσταμένους των τμημάτων επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000 ευρώ, επίδομα παραγωγικότητας 800 ευρώ και επίδομα κινήσεων 500 ευρώ που επί της ουσίας ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες τακτικές αποδοχές πάνω από το 100%.
Αλλά και οι αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες, ήταν στην ημερήσια διάταξη παρά το γεγονός ότι το έργο Πολιτών δεν παρήγαγε σημαντικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρετε σύμβαση εργασίας η οποία υπογράφηκε με συνεργάτη προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με ποσό 1.250 ευρώ μηνιαίως αλλά χρονική διάρκεια στο διηνεκές δηλαδή όσο και η θητεία του Προέδρου.
Η παραγωγή μηδενικού έργου δεν εμπόδισε την διοίκηση να νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως στον Πύργο Αθηνών
Η κακοδιαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων που πήγαιναν κυρίως σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών οδήγησαν τον Οργανισμό στις 21 Απριλίου 2011 να χρωστά 536.252,50 ευρώ. Η ΜΚΟ των ΜΚΟ προμηθεύτηκε αυτοκίνητο 2.000 κυβικών έναντι 44.000 ευρώ για τον Πρόεδρο έκανε δημοσκοπήσεις καταβάλλοντας 35.000 ευρώ και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων κατά το δοκούν.
Πολυτελή γραφεία και υγραντήρας για κουβανέζικα πούρα
Η παραγωγή μηδενικού έργου δεν εμπόδισε την διοίκηση να νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως στον Πύργο Αθηνών. 
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το 2010 στο γραφείο του προέδρου, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Το έργο του φορέα στα 5 χρόνια λειτουργίας του περιελάμβανε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος ενώ στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβανόταν και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: