Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΥΣΗΣ – ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Άφαντος και πάλι ο Γιανούκοβιτς- Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του - Η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της στην Κριμαία - Το ΔΝΤ χτυπά την πόρτα του Κιέβου

Η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα της προσωρινής Ουκρανικής κυβέρνησης και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κίεβο για διαβουλεύσεις. Καταγγέλλει την αντιπολίτευση ότι καταστρατήγησε τη συμφωνία με τον Γιανούκοβιτς και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ ότι οι ζωές Ρώσων πολιτών κινδυνεύουν.
Ψυχρός πόλεμος και θερμές προειδοποιήσεις
Η Ρωσία προειδοποιεί ότι απειλούνται τα συμφέροντά της
Το υπουργείο εξωτερικών κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποίησε τη συμφωνία Γιανούκοβιτς- αντιπολίτευσης, για να αρπάξουν την εξουσία οι αντιπολιτευόμενοι. Ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «εκτροπή» την αναγνώριση της νέας κυβέρνησης από ορισμένες χώρες της δύσης: «Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Υπάρχει πραγματική απειλή για τα συμφέροντά μας και τις ζωές των πολιτών μας».
Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι, την ίδια ρητορική είχε χρησιμοποιήσει η Μόσχα κατά της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008,
λίγο πριν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Στην Ουάσιγκτον, η Σούζαν Ράις σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, προειδοποίησε ότι η αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία θα είναι τεράστιο σφάλμα.
Θρίλερ με τον Γιανούκοβιτς
 
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας εντοπίστηκε στη Σεβαστούπολη, στη Χερσόνησο της Κριμαίας σε ιδιωτική κατοικία της περιοχής Μπαλακλάβα μαζί με στενό συνεργάτη του. Σε ανάρτηση στο Facebook ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ ανέφερε ότιι ο Γιανούκοβιτς και άλλοι πρώην αξιωματούχοι καταζητούνται για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Liga.net αναφέρει ότι κάτοικοι της Σεβαστούπολης είδαν τον Γιανουκόβιτς να συνοδεύεται από Ρώσους πεζοναύτες.
Πιέσεις για προσφυγή στο ΔΝΤ
Οι συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τις ανάγκες της Ουκρανίας για ρευστό εντείνονται. Στο Κίεβο, η βουλή διόρισε νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε ότι χρειάζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια ζητώντας τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης δωρητών με τη συμμετοχή της Ε.Ε. των ΗΠΑ και του ΔΝΤ. Την ανάγκη μιας διεθνούς διάσκεψης τόνισε και ο έλληνας  υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη.
Ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι αφού υπενθύμισε ότι το Κίεβο έχει υπογράψει στο παρελθόν πολλές συμφωνίες με το ΔΝΤ, τις οποίες δεν εφάρμοσε, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «είναι διαθέσιμο για την Ουκρανία ένα τεράστιο ποσό μακροοικονομικής βοήθειας».
Η Καθριν Αστον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι στο Κίεβο και συζητά για τους τρόπους παροχής οικονομικής βοήθειας. 
Φωτογραφίες: REUTERS  /Yannis Behrakis

Δεν υπάρχουν σχόλια: