Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΓΙΕ ΜΟΥ ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Λέξη προς λέξη ο διάλογος που «καίει» τον Ερντογάν- Οι οδηγίες που δίνει στο γιο του για να ξεφορτωθεί 1 δισ. δολάρια- Eρντογάν: Είναι ξεδιάντροπο μοντάζ- Αντιπολίτευση: Παραιτήσου


Σάλος στην Τουρκία από το ηχητικό ντοκουμέντο «φωτιά» που καίει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον συνδέει άμεσα με το σκάνδαλο διαφθοράς. Στο ηχητικό που έχει ανέβει στο YouTube υποτίθεται ότι ακούγεται η φωνή του Ερντογάν να λέει στον γιο του, Μπιλάλ, να «ξεφορτωθεί» 1 δισ δολάρια την ημέρα που αποκαλύφθηκε η είδηση της έρευνας στην κυβέρνησή του για διαφθορά. Ο ίδιος ο Ερντογάν απαντά:  ότι «είναι ξεδιάντροπο μοντάζ» και προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό.
«Βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά»
Το πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε την είδηση, δεν μπορούσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων που αναρτήθηκε αργά τη Δευτέρα στο YouTube. 
Στις ηχογραφήσεις, μία φωνή που υποτίθεται ότι είναι του Ερντογάν ακούγεται να λέει στον γιο του να απομακρύνει από το σπίτι του μεγάλα χρηματικά ποσά. Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε η τουρκική αντιπολίτευση.
«Αυτές οι ηχογραφήσεις,
οι οποίες κυκλοφόρησαν το βράδυ της Δευτέρας μέσω του Διαδικτύου είναι απολύτως αναληθείς και αποτελούν προϊόν ανήθικου μοντάζ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτής της βρώμικης συνωμοσίας, η οποία έχει ως στόχο τον πρωθυπουργό της χώρας μας, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου».
Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ πατέρα και γιου
Ταγίπ Ερντογάν: Είσαι σπίτι;
Μπιλάλ Ερντογάν: Είμαι, πατέρα
Ταγίπ Ερντογάν: Το πρωί έκαναν επιχείρηση, αυτός ο Αλί Αγκάογλου, ο Ρετζά Ζεράμπ, ο γιος των Ερντογάν (άλλος Ερντογάν), ο γιος των Ζαφέρς. των Μουαμάρ, ερεύνησαν τα σπίτια τους.
Μπιλάλ Ερντογάν: Πες μου πάλι πατέρα
Ταγίπ Ερντογάν: Λέω, ο γιος των Μουαμάρ, των Ζαφέρς, των Ερντογάν, ο Αλί Αλάογλου, ο Ρετζά Ζεράμπ, 18 άτομα μέχρι στιγμής. Κάνουν μεγάλη επιχείρηση για την διαφθορά και ερευνήθηκαν τα σπίτια τους.
Μπιλάλ Ερντογάν: Ναι
Ταγίπ Ερντογάν: Εντάξει; Τώρα στου λέω ότι ό,τι έχεις σπίτι, βγάλε το έξω. Εντάξει;
Μπιλάλ Ερντογάν: Σαν τι να έχω πατέρα; Τα χρήματα σου είναι στο χρηματοκιβώτιο
Ταγίπ Ερντογάν: Αυτό σου λέω. Στέλνω την αδελφή σου εκεί. Εντάξει;
Μπιλάλ Ερντογάν: Ποιον στέλνεις;
Ταγίπ Ερντογάν: Σου λέω ότι στέλνω την αδελφή σου.
Μπιλάλ Ερντογάν: Εντάξει
Ταγίπ Ερντογάν: Μετά με τον ίδιο τρόπο, αυτή ξέρει... Μίλα στον αδελφό σου
Μπιλάλ Ερντογάν:Ναι
Ταγίπ Ερντογάν: Ας τα κάνουμε αυτά, μίλα και με τον θείο σου, θα πρέπει και αυτός να τα βγάλει έξω με τον ίδιο τρόπο, μίλα και με τον γαμπρό σου, και αυτός να....
Μπιλάλ Ερντογάν: Τι πρέπει να κάνουμε με αυτό πατέρα, που να το βάλουμε;
Ταγίπ Ερντογάν: Σε συγκεκριμένα σημεία, κάνε το
Σε άλλο σημείο του ηχογραφημένου υλικού ο Μπιλάλ Ερντογάν καλεί στο τηλέφωνο τον πατέρα του για να τον ενημερώσει πως πάει η διαδικασία.
Μετά από μια ημέρα και αφού ο Μπιλάλ, τα αδέλφια του και οι συγγενείς έχουν μαζέψει περίπου 1 δισ δολάρια από πέντε διαφορετικά σπίτια και τα έχουν εξαφανίσει αγοράζοντας διαμερίσματα, πληρώνοντας προκαταβολές για έργα σε επιχειρηματίες, δεν έχουν καταφέρει να κρύψουν όλο το χρήμα...
Στις 11.15 μ.μ. ο Μπιλάλ μιλά και πάλι με τον πατέρα του.
Mπιλάλ Ερντογάν: Γεια σου πατέρα, σου τηλεφωνώ... σχεδόν τελειώσαμε. Μου είχες τηλεφωνήσει;
Ταγίπ Ερντογάν: Οχι, εσύ μου τηλεφώνησες..
Μπιλάλ Ερντογάν: Δέχτηκα κλήση από απόρρητο νούμερο
Ταγίπ Ερντογάν: Λέγοντας σχεδόν.... το έχεις τελειώσει;
Μπιλάλ Ερντογάν: Δεν το έχουμε μηδενίσει ακόμη το πρόβλημα πατέρα. Να σου εξηγήσω. Εχουμε ακόμα 30 εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορέσαμε να εξαφανίσουμε. Ο Μπεράτ σκέφτηκε κάτι. Υπάρχουν άλλα 25 εκατ. Δολάρια που πρέπει να πάρει ο Αχμέτ Τσαλίκ. Λένε, ας του τα δώσουμε. Οταν θα έρθουν τα λεφτά, κάτι θα κάνουμε λένε. Και με ότι μείνει θα αγοράσουμε ένα διαμέρισμα από τον Σεχριζάρ, λέει. Εσύ τι λες πατέρα; 
Oργή Ερντογάν-Τι απαντά
Προϊόντα μοντάζ και επίθεση εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την τηλεφωνική συνομιλία. Ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και είπε «βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά». Η διαρροή της συνομιλίας είναι, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έργο του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 1999 βρίσκεται στις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να μην μπορούμε να δώσουμε λογαριασμό, αλλά δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Θα παραβλέψουμε μέχρι την 30ή Μαρτίου όλα αυτά τα προϊόντα μοντάζ, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «η επίθεση αυτή δεν γίνεται εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της».
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως η αποκάλυψη της συνομιλίας «δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι ο αρχιληστής».
Η αντιπολίτευση θέτει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως η αποκάλυψη της συνομιλίας «δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι ο αρχιληστής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος Χαλούκ Κοτς είπε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον τη νομιμότητα». Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως αν η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ, ο πρωθυπουργός πρέπει να το αποδείξει και τόνισε ότι «αν η συνομιλία είναι αληθινή, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του».
Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε πως «η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή και δεν μπορούν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μοντάζ».
Απάντηση του Γκιουλέν;
Το ηχογραφημένο ντοκουμέντο αποκαλύπτεται μια ημέρα μετά τον σάλο στην Τουρκία που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το «παράλληλο κράτος» όπως αποκαλείται το Κίνημα Γκιουλέν ήταν πίσω από επτά χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ανάμεσά τους και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία τρία χρόνια. Η αποκάλυψη έγινε από τις φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες Σταρ και Γενί Σαφάκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: