Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΩΤΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΣΤΟΝ Α΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Το παραπάνω screenshot είναι από τον προσωπικό λογαριασμό του Σταύρου Τσακυράκη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Παν/μιου Αθηνών, στο facebook, αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα που χαρακτήρισε τον πορώτο γύρο των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο, που έλαβε χώρα την Κυριακή 23 και Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014.
 Τα αποτελέσματα από την κάλπη των υποψηφίων προέδρων ήταν τα εξής: 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ 34,76%
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ 23,14%
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ 13,24%
ΓΑΛΕΤΣΕΛΛΗΣ 10,97%
ΠΕΡΑΚΗΣ 6,74%
ΒΡΕΤΤΟΣ 5.45%
ΠΑΡΙΑΝΟΣ 3,05%
ΜΑΡΑΓΚΟΣ 2.66%

Όσον αφορά τα ποσοστά των παρατάξεων και την κατανομή των εδρών, μπορείτε να δείτε το παρακάτω γράφημα,
(τα στοιχεία αντλούνται από το http://2014dsa.blogspot.gr/2014/02/blog-post_797.html):

dsa_25022014.png

Σε απλά ελληνικά, η παράταξη Αδαμόπουλου, η οποία στηριζόταν από τη ΝΔ (μολονότι πρωτοστάτης στον αντιμνημονιακό αγώνα, αλλά κρατιόταν χέρι χέρι με τον Παπανικολάου, πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και νυν ευρωβουλευτή), υπέστη σοβαρό πλήγμα, με τον μεν Αδαμόπουλο να πηγαίνει στον β' γύρο των προεδρικών, αλλά με σαφώς ψαλιδισμένες τις πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, αφού η πολυδιασπασμένη κεντροαριστερά (Αλεξανδρής-Περάκης-Σύγχρονη Δικηγορία, Ανεξάρτητη Πρόταση) λογικά θα ψηφίσουν Αλεξανδρή και όχι Αδαμόπουλο, αν και η συμμετοχή αναμένεται αισθητά πιο μειωμένη στον β΄ γύρο.

Το συμπέρασμα είναι αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (υποψηφιότητα Παπαστεργίου-Ριζοσπαστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας)  σε ακόμα έναν κοινωνικό χώρο δεν καταφέρνει να πετύχει τη συσπείρωση που θέλει. Από την άλλη αυτό που αποκαλείται κεντροαριστερά, η οποία περικλύει μια ευρεία γκάμα κινήσεων, πασοκογενών, δημαρογενών, κλπ κλπ καταφέρνει μια πολύ καλή επίδοση, τόσο σε επίπεδο Προέδρου, όσο και σε επίπεδο συμβούλων, αλλά είναι δύσκολο να εξάγεις πολιτικό συμπέρασμα από μια ανηλεή μάχη του σταυρού, όπου ο καθένας υποψήφιος θέλει την προβολή που του παρέχει η θέση του συμβούλου στον ΔΣΑ.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, γιατί κάτι μας λέει ότι ο Βενιζέλος ετοιμάζεται να ανασύρει από το βεστιάριό του το καπέλο που ταιριάζει στην περίπτωση, υποστηρίζοντας ότι το "κοινωνικό ΠΑΣΟΚ" και στους Δικηγόρους της Αθήνας είναι εδώ. Απλά να ενημερώσουμε ότι ναι μεν τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πως κινήθηκαν οι "προοδευτικοί" συνδυασμοί στον Δικηγορικό Σύλλογο, από την άλλη όμως εγείρονται πολύ σοβαρές ενστάσεις για το τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές, οι οποίες θύμισαν περισσότερο φοιτητικές εκλογές, παρά εκλογές ενός επαγγελματικού κλάδου. 

Αυτό σημαίνει ότι η νέα διοίκηση του ΔΣΑ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις Τσακυράκη και οι νέοι σύμβουλοι που εξελέγησαν να αλλάξουν τον πολιτικό πολιτισμό. Καλός ο συνδικαλισμός, αλλά προτιμότερη η αποβολή κακέκτυπων του παρελθόντος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: