Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ 18Η ΜΑΪΟΥ;

Η δραματική μείωση του πληθυσμού στον νομό Φωκίδας επιφέρει αλλαγές και στον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών.
Αριθμός δημοτικών συμβούλων
Όπως ορίζει ο νόμος του προγράμματος Καλλικράτης (Ν. 3852/2010), ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων είναι ανάλογος του πλυθησμού του Δήμου και των συνενούμενων καποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων. Ο Δήμος Δελφών, κατά την προηγούμενη περίοδο με πληθυσμό βάσει της απογραφής του 2001, 32.263 κατοίκων, αλλά και επειδή αποτελούταν από οκτών καποδιστριακούς Δήμους είχε δημοτικό συμβούλιο αποτελούμενο από 41 συμβούλους. Με την νέα απογραφή -26.716 κάτοικοι- και επειδή το όριο κάτω από το οποίο μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων είναι οι 30.000 κάτοικοι,
μειώνονται και οι θέσεις του δημοτικού συμβουλίου σε 33.
Στον Δήμο Δωρίδας, παρά την μείωση του πληθυσμού και εκεί, δεν μικραίνει το συμβούλιο, αφού παραμένει εντός των πληθυσμιακών ορίων 10.001-30.000 κατοίκων, που θα συνεχίσει να απαρτίζεται από 27 μέλη. Ο μικρότερος αριθμός στην Δωρίδα δεν ωφείλεται στον μικρότερο πληθυσμό, αλλά στους καποδιστριακούς δήμους που συνεννώθηκαν, οι οποίοι ήταν τέσσερις.

Τι γίνεται στα τοπικά
Ο ίδιος νόμος ορίζει και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Δημοτικές κοινότητες χαρακτηρίζονται οι οικισμοί με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους. Στον δήμο Δωρίδας δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία δημοτική κοινότητα. Στον δήμο Δελφών από την άλλη υπήρχαν τέσσερις και έγιναν τρεις, και επειδή όλες έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους έχουν πενταμελές συμβούλιο. Οι Κοινότητες, από την άλλη, έχουν είτε τριμελές αν ο πληθυσμός τους είναι από 301 έως 2.000 κατοίκους, είτε έναν αντιπρόσωπο με πληθυσμό μικρότερο των 300.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Λογικό είναι, αφού ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε, να είναι περισσότερες οι κοινότητες στις οποίες μειώνονται οι εκπρόσωποι σε σχέση με αυτές που αυξάνονται. Στον δήμο Δελφών κερδισμένο είναι μόνο το Γαλαξείδι που μεταβάλεται από τοπική σε δημοτική ενότητα και αυξάνονται οι εκπρόσωποί του από τρεις σε πέντε. Σε μία μόνο κοινότητα υπάρχει αύξηση και στον δήμο Δωρίδας, στον Κάμπο του οποίου οι εκπρόσωποι γίνονται τρεις από μόνο έναν που ήταν μέχρι τώρα.
Οι χαμένοι αρκετοί. Κατ' αρχήν στον δήμο Δελφών υποβιβάζονται δύο δημοτικές κοινότητες σε τοπικές. Οι Δελφοί που έχουν δώσε το όνομα στον δήμο και είναι ιστορική έδρα του, και η Δεσφίνα, με τους αντιπροσώπους τους να γίνονται από πέντε, τρεις. Κατά δύο μειώνονται, από τρεις σε έναν, και οι αντιπρόσωποι των κοινοτήτων Δροσοχωρίου, Προσηλίου, Πεντεορίων, Καστριώτισσας και Πανουργιά που ο πλυθησμός έπεσε κάτω από 300. Το ίδιο συμβαίνει και στις κοινότητες Κλήματος, Διακοπίου, Καλλιθέας και Αρτοτίνας του δήμου Δωρίδας.

Πόσοι υποψήφιοι χωράνε
Τα δεδομένα του νόμου είναι τα εξής. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτόν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τουλάχιστον για τις μισές εκλογικές περιφέρειας (καποδιστριακούς δήμους), δηλαδή για τέσσερις από τις οκτώ στον δήμο Δελφών και για δύο από τις τέσσερις στον δήμο Δωρίδας, και ο αριθμός τους να είναι ίσως με τον αριθμό των εδρών των εκλογικών περιφερειών. Στις δημοτικές κοινότητες θα πρέπει να υπάρχουν υποψήφιοι στο ένα τρίτο, σε μία από τις τρεις στον δήμο Δελφών, σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με τα τρία πέμπτα του αριθμού των μελών του συμβουλίου. Στις τοπικές κοινότητες που έχουν τριμελές συμβούλιο απαιτείται τουλάχιστον ένας υποψήφιος για το ένα τρίτο των κοινοτήτων, δηλαδή για έξι από τις δεκαοκτώ και στους δύο δήμους. Στις κοινότητες που έχουν μόνο έναν αντιπρόσωπο δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη υποψηφίου.
Με βάση τα παραπάνω, βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρξει νόμιμος συνδυασμός με λιγότερα από τριάντα άτομα, με μηδενικές πιθανότητες εκλογής υποψηφίων όμως, αφού αφήνει εκτός το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Για έναν πλήρη συνδυασμό βέβαια χρειάζονται σχεδόν εκατόν πενήντα υποψήφιοι στον κάθε δήμο. Και με δεδομένο ότι πολλά χωρία είναι σχεδόν εγκατελημένα δεν υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης πολλών ψηφοδελτίων. Έτσι, ακόμη και οι τέσσερις συνδυασμοί στην Δωρίδα και οι πέντε ή έξι στους Δελφούς, είναι μάλλον πολλοί.

Και ποιοί θα εκλεγούν;
Στον νόμο του προγράμματος Καλλικράτης ορίζονται οι προϋποθέσεις για την εκλογή κάποιου συμβούλου ή αντιπροσώπου. Το θέμα εδώ δεν είναι να ερμηνευτούν τα συγκεκριμένα άρθρα, αλλά τι θα γίνει αν μειωθούν οι "έδρες". Οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να συμπληρώνουν τους συνδυασμούς τους και αυτοί που αισθάνονται σίγουροι μοιράζουν και θέσεις. Τι γίνεται όμως αν μειωθούν οι θέσεις; Και πώς μοιράζονται οι σταυροί τώρα που υπάρχει λιγότερος χώρος για περισσότερους δελφίνους; Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, ακόμα και από τον ίδιο συνδυασμό, αναμένεται να είναι πολύ έντονος και δεν αποκλείονται και τα χτυπήματα κάτω από την μέση.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Πάντως, υποψήφιοι από όλους τους συνδυασμούς, περιμένουν την περίφημη τροπολογία Μιχελάκη, ενώ υπάρχει και η "φήμη" ότι οι έδρες σχετίζονται με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς και όχι με την απογραφή. Στον νόμο 3852/2010, όμως αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 30: "Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις περιπτώσεις β΄ και γ΄ του άρθρου 25 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση τον πληθυσμό, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή.", αλλά κάθε νόμος μπορεί να παρακαμφθεί με έναν άλλο νόμο.

Φυσικά η εν λόγω τροπολογία, με την οποία πολλοί περιμένουν να μην μειωθεί ο αριθμός των αιρετών αν και ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μειώθηκε, συζητείται σε μία περίοδο που είναι πολύ έντονη και η συζήτηση για μείωση ακόμη και των βουλευτικών εδρών.

amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: