Κυριακή 27 Απριλίου 2014

5ΕΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ !!! ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ

Κοντά σε συμφωνία για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, 
που πληρώνουν μεγάλες βιομηχανικές φίρμες στη Γαλλία, βρίσκεται ο γαλλικός κολοσσός του ηλεκτρισμού EdF. Η εταιρεία που φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 17% της ΔΕΗ ή την απόκτηση της μικρής ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου προχωρά στη σύναψη συμφωνιών μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με βιομηχανίες όπως ο παραγωγός χημικών Solvay και ο μεταλλουργικός κολοσσός Arcelor Mittal. 


Οι επικείμενες νέες συμφωνίες έρχονται λίγους μήνες μετά την επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που υπεγράφη μεταξύ της EdF και της Exeltium, την Ένωση περίπου20 εταιρειών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη μετά από παραίνεση της γαλλικής κυβέρνησης προς την κρατικά ελεγχόμενη EDF. 
Η ένωση των βιομηχανιών,
που εμφανίζουν ετερογενείς δραστηριότητες έχουν όμως κοινό χαρακτηριστικό τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, δημιουργήθηκε ακριβώς με στόχο την εξασφάλιση ελκυστικών τιμών για τους βιομηχανικούς ομίλους. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Exeltium εξέφραζαν με όλο και μεγαλύτερη ένταση τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πληρώνουν πολύ υψηλότερες τιμές από τις ΗΠΑ ή τη Γερμανία. 
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos οι δύο πλευρές (EdF και βιομηχανία) συμφώνησαν στη μείωση των τιμολογίων ενέργειας για τα επόμενα 5 έως 6 έτη, με αντάλλαγμα πιθανές αυξήσεις μετά την περίοδο αυτή και μέχρι το 2034. Η τελική για το ρεύμα που προτείνεται από την EdF για τις δύο βιομηχανίες είναι στα 42 ευρώ η μεγαβατώρα και θα είναι χαμηλότερη από την τιμή από 47 έως 52 ευρώ η μεγαβατώρα που πληρώνεται σήμερα από τα μέλη της Exeltium. Σημειώνεται ότι οι τιμές για τις ώρες εκτός αιχμής είναι ακόμη χαμηλότερες. 
Σημειώνεται ότι η Γαλλία προστίθεται στη μακριά λίστα των χωρών της Ευρώπης, που εφαρμόζουν πιο επιθετική πολιτική τιμών ενέργειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας τους. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι στις τιμές αυτές δεν περιλαμβάνονται άλλες εκπτώσεις ή μειώσεις που δίνονται και σε άλλες χώρες στις βιομηχανίες τους.


πηγή :capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: