Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΆΜΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Μετά από συνεχή, δημοσιεύματα και επώνυμες τοποθετήσεις με τη μορφή καταγγελιών προς την απερχόμενη Διοίκηση του Γ.Ν. Άμφισσας και προς ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, επισημαίνεται ότι επανειλημμένα και πριν τη λήξη της θητείας της προηγούμενης Διοίκησης και της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα, εστάλη στο Υπουργείο Υγείας (πραγματοποιήθηκε και Δημοτικό Συμβούλιο αρχές Σεπτεμβρίου 2013 με θέμα συζήτησης τα επείγοντα λειτουργικά προβλήματα του Γ.Ν. Άμφισσας) έγγραφο με τις εξής επισημάνσεις :
Α. Κεντρικά σημεία συζήτησης επίλυσης άμεσων και επιτακτικών λειτουργικών προβλημάτων του Γ.Ν. Άμφισσας :
Η πληρότητα δεν αποτελεί στοιχείο αξιολόγησης για αλλαγή χρήσης ενός επαρχιακού Νοσοκομείου σε Νομό με ιδιαίτερη γεωμορφολογία,
που ταυτόχρονα δέχεται ένα μεγάλο αριθμό εξωτερικών ασθενών σε καθημερινή βάση.
Οι συνταξιοδοτήσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε ειδικότητες αιχμής όπως: 1. Υπηρετεί ένας μόνο καρδιολόγος 2. Υπηρετούν δύο (2) μόνο παθολόγοι και καλύπτονται τα κενά της παθολογικής με μετακίνηση των δύο γιατρών παθολόγων από το ορεινό Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου. 3. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν έχει Νεφρολόγο και τη λειτουργεί Παθολόγος. Μετακινούνται δύο ημέρες/εβδομάδα Νεφρολόγοι από το όμορο Νοσοκομείο της Λειβαδιάς. 4. Υπηρετεί ένας μόνο ορθοπεδικός και ένας επικουρικός ορθοπεδικός του οποίου η σύμβαση λήγει τον 15 Σεπτεμβρίου 2013.
Προτάσεις :

ü Μονάδα Τεχνητού Νεφρού:
Άμεση απόσπαση Νεφρολόγου από το Κ.Θ.-Κ.Υ. Λέρου στο Γ.Ν. Άμφισσας υπάρχει αίτημα στο γραφείο του Γ. Γραμματέα με αριθμ. Πρωτ. 70739/26-07-2013. Η Νεφρολόγος επιθυμεί την απόσπασή της έχει συμπληρώσει τέσσερα έτη στο Κ.Θ.-Κ.Υ Λέρου. Εναλλακτική πρόταση:στη Λειβαδιά υπηρετούν πέντε (5) Νεφρολόγοι, μπορεί να μετακινηθεί ένας στο Νοσοκομείο μας. Στο Κ.Υ. Κύμης υπηρετούν δύο (2) Νεφρολόγοι, θα μπορούσε να μετακινηθεί ένας στο Νοσοκομείο μας
ü Παθολογική κλινική (πληρότητα υψηλή 65-75% στοιχεία ESYnet)
Κρίνεται αναγκαία η απόσπαση ή μετακίνηση ενός παθολόγου από άλλο νοσοκομείο (ενδεχομένως στα πλαίσια της κινητικότητας από άλλο νοσοκομείο που θα αλλάξει χρήση λειτουργίας)
ü Καρδιολογικό τμήμα
Κρίνεται αναγκαία η απόσπαση ή μετακίνηση ενός καρδιολόγου από άλλο νοσοκομείο (ενδεχομένως στα πλαίσια της κινητικότητας από άλλο νοσοκομείο που θα αλλάξει χρήση λειτουργίας)
ü Ορθοπαιδική κλινική (πληρότητα υψηλή 80-90% στοιχεία ESYnet)
Άμεση απόσπαση Ορθοπαιδικού από το Κ.Υ. Κυπαρισσίας στο Γ.Ν. Άμφισσας υπάρχει αίτημα στο γραφείο του Γ. Γραμματέα με αριθμ. πρωτ. 70745/26-07-2013. Ο Ορθοπαιδικός επιθυμεί την απόσπασή του στο Νοσοκομείο μας.
**Επισήμανση (σήμερα ) :
ü Στη Μ.Τ.Ν. ήδη έχει ολοκληρωθεί η απόσπαση Νεφρολόγου από το όμορο Νοσοκομείο της Λειβαδιάς
ü Από προκήρυξη για επικουρικό ιατρικό προσωπικό ήδη υπηρετεί στο Γ.Ν. Άμφισσας ένας επιπλέον ειδικευμένος ιατρός καρδιολόγος
Οι ιατροί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)
Η πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού να διενεργείται απευθείας από το κάθε Νοσοκομείο ή Υγειονομική Περιφέρεια, ανάλογα με τις ανάγκες του, σε ειδικότητες αιχμής, αφού πρώτα το Υπουργείο έχει εγκρίνει το αίτημα.
Να διευρυνθούν και διευκολυνθούν οι συνεργασίες με ιδιώτες ιατρούς σε ειδικότητες αιχμής, για κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου, υπό καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών (Ν 4058/2012, άρθρο 41, παρ 1), με προκαθορισμένο ύψος, αμοιβής. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής από τον Επίτροπο.
Β. Σχετικά με τις προγραμματισμένες προκηρύξεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό με αλλεπάλληλα έγγραφα η τότε Διοίκηση ζητούσε για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των παρακάτω θέσεων ειδικευμένων ιατρών:
1) Μία (1) θέση Καρδιολογίας Επιμελητή Β΄ Αρ. προκήρυξης, 10693/30-12-2010
2) Μία (1) θέση Παθολογίας Επιμελητή Β΄ Αρ. προκήρυξης, 697/26-01-2011
3) Μία (1) θέση Παθολογίας Επιμελητή Β΄ Αρ. προκήρυξης, 2358/16-03-2011
4) Μία (1) θέση Ορθοπεδικής Επιμελητή Β΄ Αρ. προκήρυξης, 697/26-01-2011
Δυστυχώς όμως έγγραφο που εστάλη σε όλα τα Νοσοκομεία στις 10-10-2011 με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας, ανέστειλε τη διαδικασία προσλήψεων-κρίσεων. Η μόνη θέση που επιτυχώς ολοκληρώθηκε ήταν η αξιολόγηση –κρίση, κατόπιν δικαστικής απόφασης, χειρουργού ο οποίος και από 31-12-2012 υπηρετεί στο Νοσοκομείο.
Γ. Γιατην κάλυψη του Κ.Υ Λιδωρικίου, η προηγούμενη Διοίκηση προσπαθούσε με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από το Κ.Υ. Ιτέας, και όταν αυτό κρινόταν αναγκαίο, να καλύπτει το πρόγραμμα εφημέρευσης του Κ.Υ. Λιδωρικίου. Για το μήνα Δεκέμβριο 2013:
Η κ. Καραθανασοπούλου Δήμητρα, ειδικότητας οδοντιατρικής, πραγματοποίησε τις εφημερίες της στο Νοσοκομείο όπως συνήθως, και δεν είναι αντιληπτή η διαμαρτυρία της.
Ο κ. Γουβαλάρης Βασίλειος, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, έκανε δύο (2) εφημερίες στο Κ.Υ. Λιδωρικίου. Συνολικά πραγματοποίησε (8) οκτώ εφημερίες και στα δύο Κέντρα Υγείας και αντίστοιχα δήλωσε δέκα (10) ημέρες ξεκούρασης.
Ο κ. Γιοβάνης Δημήτρης, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, έκανε δύο (2) εφημερίες στο Κ.Υ. Λιδωρικίου. Συνολικά πραγματοποίησε δέκα (10) εφημερίες και στα δύο Κέντρα Υγείας και αντίστοιχα δήλωσε δέκα (10) ημέρες ξεκούρασης.
Επιπρόσθετα οι ανωτέρω Ιατροί κατέχουν θέσεις Αγροτικών Ιατρών και έχουν τις υποχρεώσεις αυτών.
Ο κ. Μακρής Κων/νος, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ανέλαβε υπηρεσία στις 31-1-2014 μετά την λήξη της θητείας της Διοίκησης και του Συμβουλίου Διοίκησης και δεν είναι αντιληπτός ο λόγος διαμαρτυρίας του.
Η μετακίνηση των ιατρών για να μην επιβαρύνονται οικονομικά πραγματοποιούταν με υπηρεσιακό όχημα του Νοσοκομείου.
Επίσης επισημαίνεται ότι με την αλλαγή Διοίκησης και μέχρι σήμερα στο επίσημο site του Υπουργείου Υγείας έχουν προκηρυχθεί τρείς ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ στις 03-02-2014, 21-03-2014, και 15-04-2014. Για το Γ.Ν. Άμφισσας εγκρίθηκε και προκηρύχθηκε μόνο η θέση του Ακτινολόγου και καμία άλλη ειδικότητα
Με εκτίμηση
η πρώην Αναπληρώτρια Διοικητής του Γ.Ν. Άμφισσας
Καραγεώργου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: