Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ....

Η καφεΐνη που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές 
πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία καθώς προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές από τη Γερμανία και τη Γαλλία απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η καφεΐνη επηρεάζει θετικά τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ποντικιών και συγκεκριμένα της πρωτεΐνης tau, η οποία ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου.
Η εκφυλιστική αυτή νόσος του εγκεφάλου, που μέχρι σήμερα είναι ανίατη, συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία με αρχικά της συμπτώματα την ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών.

Η καφεΐνη έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι επηρεάζει την έναρξη της νόσου και η νέα αυτή έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα.
Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια και επικεφαλής της ήταν η Κρίστα Μίλερ, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και ο Ντέιβιντ Μπλουμ του Πανεπιστημίου της Λιλ στη Γαλλία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια γενετικώς τροποποιημένα ώστε να εμφανίσουν πρόωρα συμπτώματα Αλτσχάιμερ.
Στα ποντίκια χορηγήθηκε μια ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη και αναστέλλει τα αποθέματα της πρωτεΐνης tau.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (control group) στην οποία δόθηκε μόνο ψευδοφάρμακο (placebo), τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια εμφάνισαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης,
σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης «Neurobiology of Aging».
Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει τη θετική επίδραση που έχει στους εγκεφάλους ποντικιών η καφεΐνη στις συγκεντρώσεις της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης – της δεύτερης πρωτεΐνης που μαζί με την tau ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου.
Η συσσώρευση πρωτεϊνών διαταράσσει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων (νευρώνων) με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό τους.
Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επιβραδύνει τη δραστηριότητα των νευρώνων και προκαλεί υπνηλία.
Η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται να περιορίζει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από τις βήτα αμυλοειδείς πλάκες καθώς και τα αποθέματα της tau.

 πηγή: news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: