Κυριακή 27 Απριλίου 2014

MEA CULPA ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Παραδοχή...κατόπιν εορτής ότι η μείωση μισθών δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Τι θα γίνει με το χρηματοδοτικό κενό; Τι ύψους μέτρα ζητά η Τρόικα για την περίοδο 2015-2017
Η Τρόικα διαπιστώνει μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας, ότι μόνο με τη μείωση των μισθών, δεν βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το λεγόμενο πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης δεν έκανε τελικώς τόσο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, γεγονός που αντανακλάται στις πενιχρές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.
Το λεγόμενο πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης δεν έκανε τελικώς τόσο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Εκθεση Αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε  στη δημοσιότητα, αναγνωρίζει ότι δεν επαρκεί η μείωση των μισθών για να ανακάμψουν οι εξαγωγές στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι παρόλο που οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 30% μετά το 2010, οι επιδόσεις της Ελλάδας στις εξαγωγές είναι οι πλέον απογοητευτικές σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια (εντός ή εκτός Μνημονίου) κάποιο πρόγραμμα προσαρμογής.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι αν χώρα δεν προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων,
οι επιδόσεις της χώρας στον κρίσιμο αυτό τομέα για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν πρόκειται να βελτιωθούν ουσιαστικά.
Οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδος δεν αποτελούν το μοναδική γκρίζα ζώνη, στο success story του προγράμματος. Στις αποκρατικοποιήσεις, παρά τα θετικά βήματα που διαπιστώνει η Εκθεση (Ελληνικό, ΟΠΑΠ), προβλέπεται ότι τα έσοδα που θα εισπράξει τελικώς η χώρα έως το 2020 θα είναι μικρότερα των αρχικών προσδοκιών.
Η Κομισιόν κατέβασε τον πήχη στα 22,3 δισ. ευρώ από τα 24,2 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αναγνωρίζουν ότι η υστέρηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην κάθετη πτώση στις τιμές των ακινήτων, και γενικότερα στην καθίζηση που έχει υποστεί η αγορά τα τελευταία χρόνια. Ομως, οι απώλειες των εσόδων αυτών επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την έντονα αρνητική συνεισφορά της ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ την περίοδο 2010-2013 που οδήγησε σε κορύφωση του χρέους στο 177% περίπου του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2014, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή συρρίκνωση από το 2015.
Παρά ταύτα η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχει επιδεινωθεί η λεγόμενη βιωσιμότητα του. Εκτιμά ότι το 2020 θα έχει υποχωρήσει στο 125% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση το Δημόσιο Χρέος θα έπρεπε να έχει μειωθεί περαιτέρω στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Πάντα με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Βέβαια ήδη διατυπώνονται πιο ρεαλιστικές τοποθετήσεις όπως εκείνη του πρώην προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού Χρέους.
Η Εκθεση διαπιστώνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2015 υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 5 δισ. ευρώ
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, η Εκθεση της Επιτροπής προβλέπει τη δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπει δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός τροχιάς σε σχέση με το στόχο μείωσης της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι οποίες παρουσιάζονται στον προαναφερθέντα πίνακα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα φτάσουν τις 621.860 στο τέλος του 2016 από 671.111 που ήταν την 1η Γενάρη του 2014. Συνεπώς κατά την περίοδο 2014-16 θα μειωθούν επιπλέον κατά 49.251 ή κατά 7%.
Ομως ενώ τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται με εξαντλητική λεπτομέρεια προκειμένου η χώρα να πάρει τις υπόλοιπες δόσεις, γρίφο αποτελεί η χρηματοδότηση του προγράμματος.
Η Εκθεση διαπιστώνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2015 υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 5 δισ. ευρώ, το οποίο όμως εκτιμά ότι θα μπορούσε να καλυφθεί με διαφόρους τρόπους. Ωστόσο στον αναλυτικό πίνακα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την περίοδο 2012-2016 αποτυπώνεται ένα κενό της τάξεως των 14,6 δισ. ευρώ για την τριετία 2014 -2016.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (από τις οποίες μάλιστα έχουν αφαιρεθεί τα 3 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου) ανέρχονται σε 44,3 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματα από τον Μηχανισμό του Μνημονίου περιορίζονται στα 29,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: