Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΦΟΡΟ-ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ

Φορο-ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και σε ανέργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες και κληρονόμους δίνουν τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Σύμφωνα με τροπολογία για τον ΦΠΑ δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο και ιδιώτες και δεν έχουν πληρωθεί για την συναλλαγή που βαρύνεται με τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει την δυνατότητα των υποκείμενων στο φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις 500.000 ευρώ, να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος καταβολής,
κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων. Ο ΦΠΑ θα λογίζεται πλέον σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, ήτοι δεν θα καταβάλλεται στην εφορία πριν ακόμη εισπραχθεί από τον συναλλασσόμενο. Η ρύθμιση θα ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύση πριν από την λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.
Η άμεση εφαρμογή του μέτρου αναμένεται ότι θα επιφέρει μια σειρά θετικών αλλαγών στο υπάρχον επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως αύξηση των ταμειακών ροών και ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά.
Με άλλη τροπολογία αποφεύγεται η υπερ-φορολόγηση άνεργων, καταθέτων, φοιτητών και γενικότερα φορολογούμενων με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ που θα επιβαρύνονταν δυσανάλογα λόγω τεκμηρίων. Σύμφωνα με την τροπολογία όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφ όσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων. Με την διάταξη αυτή οι εν λόγω φορολογούμενοι θα θεωρούνται μισθωτοί και θα γλιτώνουν τον φόρο που απέρρεε από την τεκμαρτή δαπάνη διαβιώσεως καθώς θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς , συνταξιούχους και αγρότες με εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.
Τέλος, με τρίτη τροπολογία διευρύνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία ώστε να μπορούν να τον καταβάλουν αντί για μετρητά, με μεταβίβαση ακινήτου. Με την τροπολογία παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό, που προβλέπει ποσοστό 50% τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά. Η μοναδική προϋπόθεση είναι το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.).

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: