Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ι.Χ.: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

«Πέρασαν» τα κίνητρα για την άρση ακινησίας και οι αλλαγές στην ασφάλιση των Ι.Χ. – Ερχονται μειώσεις στα τεκμήρια και πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα
Εχετε ασφαλίσει το Ι.Χ. σας; Εχετε καταθέσει τις πινακίδες και σκέφτεστε να τις πάρετε πίσω, αλλά φοβάστε τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας; Εχετε αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών και δεν έχετε καταλάβει τι ακριβώς σας περιμένει με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Με την αποκωδικοποίηση των αλλαγών που έγιναν αλλά και αυτών που ετοιμάζονται, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Τέλη κυκλοφορίας: Η μόνη αλλαγή (προς το παρόν) είναι αυτή που αφορά στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έθεσαν τα αυτοκίνητά τους σε καθεστώς ακινησίας καταθέτοντας τις πινακίδες στην εφορία. Τους δίνεται μια ευκαιρία να πάρουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώσουν μόνο το ποσό που αναλογεί στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Προσοχή: Μόλις πάρετε πίσω τις πινακίδες σας θα αρχίσετε και πάλι να «φορτώνεστε» τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης
Αυτό θα ισχύσει μόνο για το 2014,
ενώ για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου θα πρέπει μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, να εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος η οποία θα παρέχει οδηγίες εφαρμογής στις εφορίες.
Το όφελος είναι σημαντικό για όποιον αποφασίσει να πάρει πίσω τις πινακίδες του. Για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών, αντί να πληρώσει 660 ευρώ, θα καταβάλλει 330 ευρώ αν πάρει τις πινακίδες τον Ιούλιο και 165 ευρώ αν πάρει τις πινακίδες τον Οκτώβριο.
Προσοχή όμως με το που θα πάρετε πίσω τις πινακίδες, θα αρχίσετε και πάλι να «φορτώνεστε» και τα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει κινητήρα μεγαλύτερο των 1.929 κυβικών και ηλικία μικρότερη των 10 ετών.
Ούτως ή άλλως, τεκμήρια και φόρος πολυτελούς διαβίωσης, υπολογίζεται με τον μήνα. Υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών πρόταση για μείωση τεκμηρίων κατά 30% (και κατά συνέπεια φόρου πολυτελούς διαβίωσης αφού ο φόρος υπολογίζεται βάσει του τεκμηρίου) ωστόσο αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή. Ακόμη και να κατατεθεί όμως, θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2014 για να έχει πρακτικό αντίκρισμα για τους φορολογούμενους. Εννοείται ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι οδηγοί θα επιβαρυνθούν και με τα τεκμήρια και με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ασφάλιση: Ενας μεγάλος κύκλος αλλαγών που αφορά στην ασφάλιση των αυτοκινήτων άνοιξε. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών χθες στη Βουλή, επέφερε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης των αυτοκινήτων.
Μετά τις εκλογές θα αρχίσει η αποστολή ειδοποιητηρίων στους 730.000 οδηγούς με τα ανασφάλιστα Ι.Χ.
Το ότι δεν θα κολλάμε το σήμα στο αυτοκίνητο είναι αλλαγή διαδικαστικού χαρακτήρα. Το ότι το αυτοκίνητο θα απομένει ακάλυπτο 16 μέρες μετά τη λήξη του συμβολαίου, είναι ουσιαστικό. Οπως επίσης, ουσιαστικό είναι και το ότι ο ασφαλιστής δεν θα μπορεί να παραδώσει στον οδηγό το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αν προηγουμένως δεν έχει εξοφληθεί. Αυτά σε πρώτη φάση.

Μετά τις εκλογές, θα αρχίσει και η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τους 730.000 οδηγούς που διατηρούν σε κυκλοφορία ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Αυτοί θα πρέπει να τα ασφαλίσουν άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν και με βαριά πρόστιμα (500 ευρώ) και με αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: