Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΔΕΛΦΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ

Σαράντα σπάνια χαρακτικά της Συλλογής Λουκά Α. Παπαλεξανδρή με θέμα τους Δελφούς πριν τη Μεγάλη Ανασκαφή, όπως συμβατικά ονομάστηκε η ανασκαφή των ετών 1892-1902 που διεξήχθη από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, θα παρουσιάζονται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών έως τις 30 Ιουνίου 2014.
Η έκθεση, που έχει τίτλο «Δελφικά προμαντεύματα: τα χαρακτικά της Συλλογής Λουκά Α. Παπαλεξανδρή», διαρθρώνεται σε τρία μέρη:
1. «Οι Δελφοί του ιδεατού», ενότητα στην οποία έχουν περιληφθεί φανταστικές απεικονίσεις του ιερού πριν την αποκάλυψή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα χαρακτικά του Sebastian Münster από την Κοσμογραφία του 16ου αιώνα, του Eberhard W. Happel του 17ου αιώνα, του Ambroise Tardieu και του J.M. Moreau του 19ου αιώνα.
2. «Οι Δελφοί πριν τη Μεγάλη Ανασκαφή»,
ενότητα στην οποία περιλαμβάνονται πραγματικά τοπία των Δελφών με δεσπόζον το Καστρί και το ερεβώδες τοπίο των Φαιδριάδων. Στην ενότητα αυτή χαρακτηριστικά είναι τα έργα του H.W. Williams, ο οποίος έλαβε την προσωνυμία «Ο Έλληνας», του F.C.H.L. Pouqueville και του W. Linton των πρώτων δεκαετιών του 19ου αιώνα.
3. «Οι Δελφοί των αρχαιολόγων», ενότητα στην οποία περιλαμβάνονται σχεδιαστικές αναπαραστάσεις των ευρημάτων που ήλθαν στο φως κατά τα πρώτα έτη της ανασκαφής.
Πέρα από τη συλλεκτική και καλλιτεχνική αξία τους, τα χαρακτικά της Συλλογής Παπαλεξανδρή αποτελούν σημαντική πηγή γνώσης για την τοπογραφία του δελφικού ιερού πριν από την ανασκαφή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και τη μετεγκατάσταση του παλαιού χωριού, που έφερε το όνομα Καστρί, στη σημερινή θέση των σύγχρονων Δελφών. Αποκαλύπτουν δηλαδή την τεράστια σε έκταση αρχαιολογική έρευνα που απαιτήθηκε σε πρώιμους μάλιστα καιρούς για την ανάδυση ενός από τους πλέον εμβληματικούς τόπους συλλογικής μνήμης και ιστορίας. Επίσης, διδάσκουν στον επισκέπτη του μουσείου Δελφών το πνεύμα της αρχαιοφιλίας και του φιλελληνισμού των ξένων περιηγητών, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα ως έκφανση των ουμανιστικών αναζητήσεων του μετα-αναγεννησιακού ανθρώπου.
Ο Λουκάς Α. Παπαλεξανδρής, από την Αράχωβα του Παρνασσού, γεννήθηκε το 1966. Έχει σπουδάσει μηχανική αεροσκαφών και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Από την ηλικία των 18 ετών άρχισε τη συλλογή σπάνιων χαρακτικών και φωτογραφιών με θέμα κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και την περιοχή του Παρνασσού και της Αράχωβας. Τα χαρακτικά της συλλογής του καλύπτουν την περίοδο από τον 16ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα. Πολλά από τα σχέδια της συλλογής του έχουν αναδημοσιευθεί σε σημαντικά άρθρα και μονογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: