Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΤΙ ΚΟΥΒΑΛΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ Η ΜΕΡΚΕΛ

Με «τονωτικές ενέσεις» έρχεται στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ - Προτεραιότητα η πολιτική σταθερότητα - Ανησυχία για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος από φαινόμενα τύπου «Μπαλτάκος-Γκέϊτ»

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα «μπαράζ» δηλώσεων Ευρωπαίων, ειδικά Γερμανών, αξιωματούχων αλλά και ξένων δημοσιευμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από κοινές διαπιστώσεις: η Ελλάδα έχει σωθεί, το Grexit αποτελεί παρελθόν, η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές. Ολα αυτά ενόψει της επίσκεψης της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα την Παρασκευή 11 Απριλίου. Μια επίσκεψη που έχει κυρίως συμβολική σημασία καθώς δεν αναμένεται να δώσει απάντηση στο «καυτό» θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι, «το χρέος θα είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η παρουσία Μέρκελ στην Αθήνα σκοπό έχει να δώσει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η επίσκεψη,
παρότι επιβεβαιώθηκε πριν προκύψει το θέμα Μπαλτάκου, θα γίνει υπό τη σκιά του «Μπαλτάκος-Γκέϊτ» το οποίο προκάλεσε κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις Μέρκελ στέλνουν το μήνυμα ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών να εφαρμόσουν το σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης
Τι κομίζει η Μέρκελ;
Οι δηλώσεις τόσο της ίδιας της Καγκελαρίου, όσο και Γερμανού υπουργού Οικονομικών, δίνουν ένα σαφές στίγμα ως προς το τι κομίζει η Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα:
  • Ψυχολογική στήριξη. Τόσο οι δηλώσεις Μέρκελ όσο και οι δηλώσεις Σόϊμπλε, θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών να εφαρμόσουν το σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης. Μετά τη διαπίστωση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, η Γερμανίδα Καγκελάριος εκφράζει, μέσω του εκπροσώπου της, «τον μεγάλο θαυμασμό [της] για τον δύσκολο δρόμο της Ελλάδας» ενώ δηλώνει «ευχαριστημένη για το γεγονός ότι αποφασίσαμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ». Οι δηλώσεις αυτές κάνουν σαφές ότι, αυτή τη στιγμή, κάθε συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (και ως εκ τούτου από την ΕΕ) είναι εκτός πραγματικότητας. Δημιουργούν, επίσης, ένα θετικό κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Μέρκελ γίνεται μερικές εβδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Γιοακίμ Γκάουκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα ζήτησε, μεταξύ άλλων, «συγγνώμη» από τους Ελληνες για τη ναζιστική κατοχή.
  • Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Η Αθήνα περιμένει ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Το θέμα αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης αναπτυξιακών πολιτικών που θα επιταχύνουν την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το λαβύρινθο της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται ότι θα συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναπόφευκτα θα συζητηθεί και το φλέγον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν και δεν αναμένονται τελικές ανακοινώσεις επί του θέματος, το Βερολίνο παρουσιάζεται ανοικτό να συζητήσει τρόπους ρύθμισης των δανείων αλλά ουσιαστικά αποκλείει ένα νέο «κουρέμα».
Ο «διεθνής παράγοντας» στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά και, ταυτόχρονα, κρατά ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση
Πολιτική στήριξη. Διά μέσου των πιο πάνω η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει να στηρίξει και πολιτικά την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Πέραν της ιδεολογικής συγγένειας μεταξύ των δύο ηγετών, πιο σημαντικό για το Βερολίνο (και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους) είναι η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας. Διότι πιθανή αποσταθεροποίηση αυτή τη στιγμή πιθανόν να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης προκαλώντας αναστάτωση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα
Μετά και τα τελευταία γεγονότα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς τη σταθερότητα η οποία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει πραγματικά. Οπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, τα ποσοστά απαξίωσης του πολιτικού συστήματος είναι αυξημένα. Φαινόμενα τύπου «Μπαλτάκος-Γκέϊτ» ενισχύουν την «κρίση αντιπροσώπευσης» και προκαλούν μεγάλες ρωγμές στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο περαιτέρω κατακερματισμού και αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα πιθανό. Ολα αυτά ενισχύουν την ανησυχία τόσο των Γερμανών και των υπολοίπων Ευρωπαίων όσο και των αμερικανών για τις προοπτικές ανάκαμψης.
Ο «διεθνής παράγοντας» ενδιαφέρεται πάνω απ' όλα η Ελλάδα να αποφύγει μια παρατεταμένη πολιτική κρίση. Ως εκ τούτου, στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, και, ταυτόχρονα, κρατά ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: