Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές πιέζουν το 5ετές ομόλογο - Ανοδος της απόδοσής του - Νέο ανοιχτό μέτωπο το χρέος - Πίεση και από το ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια
Φρένο στους πανηγυρισμούς και τους διθυράμβους που ακολούθησαν μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, βάζουν μετά από 24ωρες οι ίδιες οι αγορές και το ΔΝΤ.
Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα
Η πορεία του ομολόγου δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντική. Η τιμή υποχώρησε και αυξήθηκε η απόδοση του τίτλου
Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα ήρθε καταρχάς από την αγορά όπου η πορεία του ομολόγου δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντική, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή και ν' αυξηθεί η απόδοση του τίτλου, η οποία πάντα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την πρώτη.
Πριν ακόμη εισαχθεί στην επίσημη αγορά προς διαπραγμάτευση, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου του αυξήθηκε από το 4,95% (που είχε διαμορφωθεί μόλις έκλεισε το βιβλίο προσφορών) στο 5,15%.
Η εξέλιξη που δικαίωσε τους συγκρατημένους
Η εξέλιξη αυτή διέψευσε μάλλον τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών,
το οποίο στην ανακοίνωση του υποστήριζε ότι οι επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν το νέο ομόλογο -προσφέροντας μάλιστα 20 δισεκατομμύρια ευρώ- χαρακτηρίζονται «ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα». Ενώ δικαίωσε τους πιο συγκρατημένους οι οποίοι εκτιμούσαν ότι το προφίλ τους ήταν περισσότερο κερδοσκοπικό γεγονός που δεν προδίκαζε μία θετική πορεία για το ομόλογο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα Hedge Funds κάλυψαν το 33% της έκδοσης, τα οποία είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονταν για το πρόσκαιρο κέρδος.
Το κλίμα μάλιστα χθες δεν ήταν «γιορτινό» ούτε και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 6% (6,25%).
Το κλίμα δεν ήταν «γιορτινό» χθες στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ανήλθε σε 6,25%
Οι σκιές του ΔΝΤ
Σκιές στο success story της Κυβέρνησης έριξαν και οι δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρεζά Μογαντάμ, προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί νέα χρηματοδοτική βοήθεια από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρά την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές».
Οπως επεσήμανε το στέλεχος του ΔΝΤ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν πολύ μεγάλες. Κατά συνέπεια η ανάγκη για στήριξη θα συνεχίσει να υφίσταται. Προσέθεσε ότι οι χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες θα προσδιοριστούν μετά το καλοκαίρι.
Στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ το χρηματοδοτικό κενό
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 θα φθάσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016, μάλιστα το 2015 οι δόσεις που προβλέπεται από το Μνημόνιο ότι πρέπει να καταβάλει υπολογίζονται σε 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ομως η χρηματοδότηση από το Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος. Επομένως στην περίπτωση που δεν υπάρξει τρίτο Πακέτο (Μνημόνιο) η Ελλαδα θα πρέπει να καλύψει από μόνη της ένα μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 θα φθάσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ
Δανειακές ανάγκες 25-30 δισ. ευρώ το αισιόδοξο σενάριο
Βέβαια ο Προϋπολογισμός για το 2015 βρίσκεται ακόμη στα σκαριά. Ωστόσο ακόμη και τις πιο αισιόδοξες παραδοχές οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου θα κυμαίνονται στα 25 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό άλλωστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για μία συνολική λύση για το Χρέος, μετά το καλοκαίρι, προκειμένου όχι μόνο να καταστεί αυτό βιώσιμο αλλά και για μειωθεί περαιτέρω το κόστος που φέρει κάθε χρόνο ο Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του.
Στο σημείο αυτό η επιστροφή στις αγορές μπορεί να λειτουργήσει «ως δίκοπο μαχαίρι». Και τούτο διότι όπως φοβόταν ευθύς εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ελοχεύει ο κίνδυνος να επικρατήσει μεταξύ των εταίρων μας κλίμα εφησυχασμού, εγκαταλείποντας την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων έδειξε ότι το κόστος του εγχειρήματος αυτού -αν συγκριθεί μάλιστα με το επιτόκιο του Μνημονίου 1,25% έως 2%- είναι αρκετά τσουχτερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: