Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΜΕΤΑΠΑΣΧΑΛΙΝΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ

Στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ο υπολογισμός της παρακράτησης - Μείωση 73 ευρώ στις καθαρές αποδοχές - Τι ορίζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών


Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 11 Απριλίου προκειμένου να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης φόρου σε μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους εισόδημα. Τώρα, με την έκδοση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την ΗΔΙΚΑ –την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης- να προχωρήσει σε νέο υπολογισμό της παρακράτησης φόρου για 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Παρακράτηση με βάση το άθροισμα
Αυτή τη φορά, η παρακράτηση θα γίνεται με βάση το άθροισμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που εισπράττει ο κάθε συνταξιούχος και όχι στην κάθε σύνταξη ξεχωριστά, όπως συμβαίνει σήμερα. 
Αυτό σημαίνει ότι,
οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση των καθαρών αποδοχών τους, καθώς θα προπληρώσουν μέσω της σύνταξής τους το ποσό του φόρου που κανονικά θα πλήρωναν με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2015.
Ο χρόνος έναρξης του νέου τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης θα εξαρτηθεί από το πότε θα δοθεί το πράσινο φως από την ΗΔΙΚΑ η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Οι μειώσεις δεν θα φανούν με τι συντάξεις του Μαΐου οι οποίες θα καταβληθούν μετά το Πάσχα, οπότε ο χρόνος εφαρμογής του νέου μέτρου θα είναι σίγουρα μετεκλογικός. Το πιθανότερο είναι οι μειώσεις να φανούν στο τέλος Ιουνίου όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου.
Συσσωρευμένο χρέος
Εγείρεται βέβαια κι ένα άλλο ζήτημα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, δεν θα έχει γίνει η παρακράτηση φόρου με την καινούρια μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν συσσωρεύσει ένα «χρέος» το οποίο με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Δύο εναλλακτικές υπάρχουν. Ή θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά μέσα από τη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεών τους κατά το δεύτερο εξάμηνο, ή που θα παραμείνει το χρέος να αποπληρωθεί με το εκκαθαριστικό του 2015. Το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί η δεύτερη λύση καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα υποστούν μεγάλη περικοπή των καθαρών αποδοχών τους.
Δύο παραδείγματα αποδεικνύουν την επίπτωση από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης φόρου:
Συνταξιούχος εισπράττει κύρια σύνταξη 833 ευρώ και επικουρική 250 ευρώ. Σήμερα η παρακράτηση φόρου, περιορίζεται στα 8,21 ευρώ και με τον νέο τρόπο θα αυξηθεί στα 62,38 ευρώ. Δηλαδή, ο συνταξιούχος θα χάσει 54,17 ευρώ τον μήνα από τα «καθαρά» του.
Συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1500 ευρώ τον μήνα και επικουρική 300 ευρώ. Η παρακράτησή του, από τα 152 ευρώ θα φτάσει στα 225 ευρώ δηλαδή θα χαθούν 73 ευρώ τον μήνα από τα καθαρά.
Τι προβλέπεται για ειδικές κατηγορίες εισοδημάτων
Με την απόφαση, γίνεται σαφές ότι η παρακράτηση θα γίνει με βάση την κλίμακα των μισθωτών ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και η έκπτωση φόρου. Για ειδικές κατηγορίες εισοδημάτων, προβλέπεται διαφορετικός τρόπος παρακράτησης. Ειδικότερα:
Για τους μισθούς που εισπράττονται μέσα στο 2014 αλλά αφορούν σε προηγούμενα έτη, θα διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20%. Δεν θα διενεργείται παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παρακράτηση με συντελεστή 20% θα διενεργείται και στα αναδρομικά.
 Στις εφάπαξ αποζημιώσεις δεν θα γίνεται παρακράτηση για ποσά έως 60.000 ευρώ ενώ από αυτό το όριο και πάνω οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 10% έως 30%.
Στα ποσά που καταβάλλονται από ασφαλιστικά συμβόλαια, η παρακράτηση γίνεται με συντελεστή 15%. Στο καθαρό ποσό των ασφαλίστρων που καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι του ποσού των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ γίνεται παρακράτηση με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) και για τα ποσά που υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%). Οι συντελεστές των προηγούμενων δύο περιπτώσεων της περίπτωσης αυτής αυξάνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: