«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση,
θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το
τρέχον πρόγραμμα» δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση
του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν
τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα
εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),
σημείωσε ο αξιωματούχος.Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),
Τέλος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.
Στο μεταξύ, νέα τηλεδιάσκεψη έχει οριστεί για σήμερα το βράδυ μεταξύ των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σύμφωνα με πηγές της τρόικας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι προς το παρόν μελετούν τις ελληνικές απαντήσεις, αλλά επιχειρείται ακόμη και εσωτερική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να διατηρεί σκληρή στάση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς έχει μεταφερθεί σε επίπεδο Μαξίμου.
Σήμερα αναμένονται – εκτός και αν υπάρξει αναβολή – οι απαντήσεις των δανειστών, ενώ κυβερνητικές πηγές διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία θεωρώντας εφικτή την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Συνεχείς ήταν χθες και οι ζυμώσεις χθες μεταξύ των δανειστών για τις ελληνικές θέσεις. Μεγαλύτερο αγκάθι ήταν η στάση του ΔΝΤ το οποίο φέρεται να διατηρεί πιο «σκληρή» θέση, η οποία φανερώθηκε και χθες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν και συμπληρωματικές αποστολές στοιχείων από την Αθήνα.
Στο μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτό του δημοσιονομικού κενού που μοιάζει με … ασανσέρ ανάλογα με την τοποθέτηση πλευρών εντός και εκτός Ελλάδος. Κοινοτικές πηγές κάνουν λόγο για ένα παράθυρο συμβιβασμού δια… αναβολής: της δέσμευσης της κυβέρνησης – όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν – για συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2015 αν αποδειχτεί ότι υπάρχει ανάγκη. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση με την ελληνική πλευρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου