Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΣΕ Ν.Δ. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ:
... εξυπηρετούν σκοπιμότητες οι βουλευτές της ΝΔ με την ερώτησή τους για τα λύματα της λίμνης του Μόρνου, …που είναι και αδιάβαστοι!
... Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη Φωκίδα, παρά τα ‘’χτυπήματα κάτω από τη μέση’’...

... Νομίζουν ότι σκάβοντας το λάκκο του άλλου, κερδίζουν στα μάτια του κόσμου….. Μεγάλο Λάθος….

Οι εκλογές πλησιάζουν, χωρίς βέβαια να είναι και σίγουρο αυτό, αλλά τα «συντροφικά μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν σε όλα τα κόμματα .
Εξαίρεση δεν μπορούσε να γίνει και στη Φωκίδα όπου έτσι ξεκάρφωτα δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιχελάκης και ο Καράμπελας, από άλλους Νομούς,
«ευαισθητοποιήθηκαν» για τα λύματα της λίμνης του Μόρνου.

 Άμεση ήταν η αντίδραση και τεκμηριωμένη με στοιχεία της βουλευτού Ασπασίας Μανδηλω, που δικαιολογημένα αναρωτιέται ποια η σκοπιμότητα αυτής της ερώτησης και αφού δεν ήξεραν δεν ρώταγαν πρώτα και μετά να ενεργήσουν αν έτσι νόμιζαν ;

Τα ίδια ερωτήματα υπήρχαν και μεταξύ των πολιτικών και κοινοβουλευτικών συντακτών μόλις έγιναν γνώστες της ερώτησης των βουλευτών.

Η Μανδρέκα αφού δίνει αναλυτικά στοιχεία για το θέμα του Μόρνου αναρωτάτε αν η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αντέχει άλλο ένα πλήγμα, μετά την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Ι. Ράμμου, «φωτογραφίζοντας» παράλληλα και πολιτικό παράγοντα της Φωκίδας ότι βρίσκεται πίσω από την όλη ιστορία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση-καταπέλτης της Ασπασίας Μανδρέκα :

«Σήμερα, 21-11-2014, είδε το φως της δημοσιότητας Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών την οποία υπογράφει ο κ. Ι. Καράμπελας, Βουλευτής Ν.Δ Βοιωτίας, καθώς και ο κ. Ι. Μιχελάκης, Βουλευτής Ν.Δ Επικρατείας, με θέμα: «Κατασκευή αγωγού για την εναπόθεση και επεξεργασία των λυμάτων περιμετρικά της λίμνης του Μόρνου».

Μετά από αυτό το γεγονός, οφείλω ως Βουλευτής Φωκίδας, να ασχοληθώ με τις δύο παραμέτρους που προκύπτουν αναπόφευκτα από την ανωτέρω Κοινοβουλευτική Ερώτηση.

Η μία παράμετρος, αφορά σε θέματα δεοντολογίας και πολιτικής τάξεως και η άλλη παράμετρος αφορά σε θέματα ουσίας, καθώς από το περιεχόμενο της Ερώτησης προκύπτει ότι οι δύο υπογράφοντες Βουλευτές αγνοούν τις πτυχές και την εξέλιξη του ζητήματος με το οποίο «καταπιάνονται».

Γεννά τουλάχιστον καχυποψία το γεγονός ότι δύο Βουλευτές, άσχετοι με τη Φωκίδα, της ίδιας παράταξης με τη Βουλευτή της Φωκίδας, καταθέτουν Ερώτηση για θέμα του Νομού, χωρίς να την ενημερώσουν ή να της ζητήσουν πληροφορίες για το εν λόγω ζήτημα.

 Η, σαθρού ερείσματος, υπονοούμενη δικαιολογία που περιέχεται στο κείμενο της Ερώτησης, ότι δηλαδή, μπορεί να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτίας και της Αττικής, δεν μπορεί να πείσει κανέναν, αντιθέτως, μόνο γέλωτα προκαλεί.

Αν δεχτούμε ότι η πρωτοβουλία των Βουλευτών αυτών, ήταν όντως ανυστερόβουλη και ειλικρινής, γεννάται πάραυτα καλόπιστα το ερώτημα, γιατί δεν μίλησαν με τη Βουλευτή του Νομού και δεν ζήτησαν από αυτή τη γνώμη της, με την οποία, άλλωστε, συναντώνται σε σχεδόν καθημερινή βάση στη Βουλή;

Είναι αδύνατον, λοιπόν, να μην αναρωτηθώ τόσο εγώ όσο και οι πολίτες της Φωκίδας, αν οι Βουλευτές αυτοί ενήργησαν αυτοβούλως ή υποκινούμενοι από κάποιον άλλον, εξυπηρετώντας κάποια σκοπιμότητα.

Άραγε, να είναι αληθείς οι δημοσιογραφικές φήμες που κάνουν συζήτηση για ανάμειξη πολιτικού παράγοντα της Φωκίδας ο όποιος υποκίνησε την ανωτέρω ερώτηση θεωρώντας ότι θα με πλήξει πολιτικά;

Ως Βουλευτής Φωκίδας, λειτουργώντας θεσμικά, ενημέρωσα αμέσως για όλα τα ανωτέρω, ως είχα υποχρέωση και δικαίωμα, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, κ. Αθανάσιο Μπούρα, ο οποίος αποδοκίμασε πολιτικά και θεώρησε αντιδεοντολογικές και αήθεις τις ανωτέρω περιγραφόμενες ενέργειες. Δεσμεύτηκε, δε, να πράξει τα δέοντα.

Εν συνεχεία, ενημερώθηκε και το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο δεύτερος υπογράφων την Ερώτηση, κ. Ιωάννης Μιχελάκης, προς τιμήν του, επικοινώνησε μαζί μου σήμερα το μεσημέρι, και μου ζήτησε συγγνώμη, διότι αν μη τί άλλο θα έπρεπε να είχε προηγουμένως επικοινωνήσει μαζί μου για το θέμα. Με ενημέρωσε, δε, ότι η Ερώτηση συντάχθηκε από τον κ. Καράμπελα ο οποίος του ζήτησε και να την συνυπογράψει.

Περαιτέρω και επί της ουσίας του θέματος, όπως προανέφερα, οι Ερωτώντες Βουλευτές δεν γνωρίζουν το θέμα καθώς και την εξέλιξή του.

Ζητούν να ενταχθεί το έργο του παραλίμνιου αγωγού με την αρχική του μελέτη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

Είναι όμως γνωστό, από σχετικές ανακοινώσεις που έχουν κάνει οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα σε όλα τα ΜΜΕ, ότι παρά τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες τόσο του Δήμου Δωρίδας που είναι ο κύριος του έργου, της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας που είναι η Διευθύνουσα Υπηρεσία του Έργου, αλλά και εμού και όλων των προκατόχων, το συγκεκριμένο έργο του παραλίμνιου αγωγού ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ μαζί με άλλα 45 έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», 2007 -2013. Αυτό έγινε με απόφαση του Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Αλεξιάδη με σκοπό την εξυγίανση του Προγράμματος ΕΠΠΕΡΡΑ, λόγω της ανάγκης μείωσης της υπερδέσμευσης του προγράμματος και της μη δυνατότητας ολοκλήρωσης των έργων μέχρι την 31η-12-2015.
Το έργο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρχική του μελέτη ήταν προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ, ενώ η μελέτη του, η οποία πληρώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας από χρήματα του ΕΣΠΑ, κόστισε 792.936 ευρώ. Η μελέτη, δε, αυτή δημοπρατήθηκε το 2009.

Θυμίζω, αν και αυτά έχουν ξαναδημοσιευθεί, ότι την 4η Απριλίου 2013 έγινε ευρεία σύσκεψη για το έργο αυτό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας, κ. Αλεξιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας υδάτων, κ. Τριάντης, ο Πρόεδρος της «Θέμις Κατασκευαστική», εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κ. Γαζή, ο Δήμαρχος Δωρίδας, κ. Καπεντζώνης και εγώ, ως Βουλευτή Φωκίδας.

Σε αυτή τη σύσκεψη οι παράγοντες του Υπουργείου χαρακτήρισαν το έργο «Φαραωνικό» κατά το κόστος του, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη. Άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός έχει απαντήσει ότι η λύση που προκρινόταν με την αρχική μελέτη ήταν πολύ ακριβή και ότι δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά.

Οι παράγοντες, λοιπόν, του Υπουργείου κατά τη σύσκεψη εκδήλωσαν την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει το έργο αυτό και θα πρέπει να εξευρεθεί λύση μικρότερου κόστους. Πρότειναν, μάλιστα, λύση που θα μείωνε το κόστος μεν αλλά την εφαρμογή της εμπόδιζε η ισχύουσα Υγειονομική διάταξη της ΚΥΑ Α5. Οι ίδιοι παράγοντες, λοιπόν, προεξέχοντος του Γραμματέα Υδάτων, πρότειναν τη λύση της αναθεώρησης της Α5. Ανέλαβε, δε, ο ανωτέρω Γραμματέας, παρά τις δικές μας επιφυλάξεις, να προχωρήσει το κομμάτι της αλλαγής της Α5 σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Λίγους μήνες μετά και αφού εγώ διαπίστωνα στασιμότητα για το ζήτημα, κατέθεσα την από 3-7-2013 Κοινοβουλευτική Ερώτηση μου που έλαβε Αριθμό Πρωτοκόλλου 12525/3-7-2013. Το περιεχόμενο της Ερώτησής μου αυτής αλλά και τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών έχω Δημοσιεύσει με Δελτία Τύπου μου.

Παράλληλα, βρισκόμουν σε συνεχή επαφή με τον Γ.Γ αλλά και τον Υπουργό ΠΕΚΑ.

Αλλεπάλληλες και προς πάσα κατεύθυνση ήταν και οι ενέργειες της τότε Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γαζή. Και αυτές έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένως.

Μετά από πολλά, την 24η Ιουλίου 2014 επισκέφθηκα με τον Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Καπεντζώνη, και τον Αντιδήμαρχο, κ. Υφαντή, τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δένδια.

Το έργο, όμως, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα απενταχθεί, όπως διεφάνη και στην πρώτη σύσκεψη.   

Τί συμβαίνει σήμερα που δεν γνωρίζουν οι ερωτώντες:

1. Το έργο δεν πρόκειται να ενταχθεί με την αρχική μελέτη.
2. Ζητήθηκε ήδη από το Υπουργείο η εκπόνηση νέας μελέτης.
3. Ο Δήμαρχος του Δήμου Δωρίδας, που είναι ο κύριος του έργου, έχει ήδη απευθυνθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδα, κ. Μπακογιάννη, για τη συνδρομή του τελευταίου στο θέμα της εκπόνησης νέας μελέτης του έργου το οποίο θα γίνει με νέα τεχνικά στοιχεία.
4. Στόχος – Χρονοδιάγραμμα το «στήσιμο» του έργου με προδιαγραφές που μπορούν να υλοποιηθούν και η ένταξη της μελέτης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2015.

Οι προσπάθειες που καταβάλλω για τα θέματα του Νομού μας είναι γνωστές. Εργάζομαι άοκνα, όπως έχω υποχρέωση, για να ανταπεξέρχομαι στα κοινοβουλευτικά καθήκοντά μου αλλά και για να συνδράμω στην επίλυση των ζητημάτων της Φωκίδας, στην πιο άσχημη συγκυρία που έχει περάσει ποτέ ο τόπος μας.

Το ήθος και αξιοπρέπεια μου είναι γνωστά στους πολίτες της Φωκίδας, στους συναδέλφους μου Βουλευτές όλων των παρατάξεων, σε όλους τους θεσμικούς αλλά και στον Πρωθυπουργό. Νοιώθω απέραντη υπερηφάνεια, πρώτα για την πατρίδα μου, τη Φωκίδα, όταν ακούω τα καλά τους λόγια.

Όπως είχα προαναγγείλλει και προεκλογικά, πορεύομαι χωρίς να παρεκκλίνω, για κανέναν λόγο, από τις αρχές μου. Δεν εκβιάζομαι, δεν μπαίνω σε κλίκες και δεν εξυπηρετώ συμφέροντα κανενός. Θα παραμείνω όρθια, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη Φωκίδα, παρά τα ‘’χτυπήματα κάτω από τη μέση’’.

Μοναδικό μου μέλημα είναι να στέκομαι δίπλα στον απλό πολίτη. Αυτός είναι που θα μας κρίνει όλους.

Κάποιοι, όμως, δεν θέλουν, τον πολίτη να κρίνει αυτοδύναμα. Δεν θέλουν να αναμετρηθούν απλά Και να κριθούν. Νομίζουν ότι σκάβοντας το λάκκο του άλλου, κερδίζουν στα μάτια του κόσμου….. Μεγάλο Λάθος….

Σε αυτό το μικρό διάστημα της θητείας μου έχω δεχθεί πολλές αήθεις επιθέσεις και χτυπήματα στο «υπογάστριο». Όχι μόνο δεν πτοούμαι αλλά θέλω να εφιστήσω την προσοχή σε κάποιους, ότι με τις ύπουλες συμπεριφορές τους δεν βλάπτουν εμένα προσωπικά αλλά «κονταίνουν» ολοένα και περισσότερο τα πόδια της παράταξης της Ν.Δ, την οποία, άλλωστε, ουσιαστικά δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ τους.

Επίρρωση σε αυτά που ισχυρίζομαι προσφέρει και ο χρόνος που επέλεξαν για το τελευταίο χτύπημα προς εμένα.

Έχουν αντιληφθεί, άραγε, πού βρίσκεται η παράταξη στο Νομό, μετά και το παντελώς πρόσφατο γεγονός της παραίτησης του Αντιπεριφερειάρχη; Έχουν αναλογισθεί πώς αισθάνεται ο κόσμος;

Ένα μόνο έχω να τους πω: Ας αντιληφθούν, όσο είναι καιρός, ότι τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές δεν εξυπηρετούν την παράταξη και κυρίως δεν ωφελούν τον τόπο.»


dorida.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: