Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ.

Το χρονοδιάγραμμα και τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου εντός του 2015 με πλήρη εφαρμογή των νέων διατάξεων από το 2016 συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε η προώθηση 6 αλλαγών στο μισθολόγιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:
1.    Μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχουν τεθεί σε διαβούλευση και θα ψηφιστούν το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο και η εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με αυτόν του ιδιωτικού τομέα
Παράλληλα προωθείται,
η θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος αξιολόγησης των δόκιμων υπαλλήλων κατά την διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής περιόδου. Ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα 684 από 780 ευρώ (-96), του υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 752 από 858 (-106) , ενώ στους ΤΕ από 1.037 σε 889 ευρώ (- 148) και στους ΠΕ από 1092 σε 957 ευρώ (-135). Δεν θα επηρεαστούν οι αμοιβές των υπολοίπων εργαζομένων στο Δημόσιο από τις μειώσεις των εισαγωγικών μισθών καθώς θα δημιουργηθεί ένας νέος βαθμός (Ζ) για τους νεοεισερχόμενους, και θα ισχύει για δύο χρόνια κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου μέχρι να αξιολογηθούν ότι είναι ικανοί για μονιμοποίηση. Θεσμοθετείται επίσης και επίδομα ενοικίου (100-250 ευρώ) για τους νεοπροσληφθένετες σε ακριτικές περιοχές.
2.    Από τον Ιούλιο του 2015 θα ξεκινήσουν οι περικοπές στην προσωπική διαφορά που λαμβάνουν οι υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών. Χαμένοι, θα είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά, καθώς το κονδύλι που θα εξασφαλιστεί στο υπουργείο Οικονομικών θα ανακατανεμηθεί εντός του υπουργείου ως μπόνους στους εφοριακούς και τελωνειακούς που απασχολούνται σε ελέγχους κ.τ.λ.

3.    Την εφαρμογή των περικοπών στις προσωπικές διαφορές που διαθέτουν στις αμοιβές τους υψηλόμισθων υπαλλήλων στα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ, θα υλοποιήσει η κυβέρνηση στις αρχές του 2016 οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης που θα συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα. Παράλληλα θα εφαρμοστεί άμεσα περικοπή στις μη μισθολογικές παροχές των δημοσίων υπαλλήλων που υπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ και αφορούν π.χ. την παροχή δωρεάν γάλατος σε υπαλλήλους των ΟΤΑ, σε ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται σε υπαλλήλους κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: