Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας, που φαίνεται να διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για την αγορά 4 στρατιωτικών ελικοπτέρων Puma
Η σύμβαση αυτή μπήκε στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς. Από την έρευνά τους προέκυψε πως στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες.
Πρόκειται για τις Kestrel και Malwern, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου του Κωνσταντίνου και Σταύρου Κομνόπουλου.
Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός, που τηρούσε στο Jersey η εταιρεία Malwern,
που έχει ως έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με ποσά ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα εμβάσματα προέρχονταν από τις λιβανέζικες εταιρείες COPSI SAL και MEDIFIN SAL, οι οποίες εκείνη την εποχή ανήκαν στον μεγαλομέτοχο της Eurocopter Omak Zeidan, που κατασκεύαζε τα Super Puma.
Σήμερα οι μετοχές της εταιρείας ανήκουν στην πολυεθνική Airbus Helicopter. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε «ωφέλιμες» πληρωμές για τη μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών -των Αλ.Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου- για την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στηνΕλλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί Guernsey, που βρίσκεται στα στενά τηςΜάγχης

Ανάμεσα στους αποδέκτες των χρημάτων, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές, φέρεται να ήταν και oι τρεις πρώην στρατιωτικοί.
Πρόκειται για τους Θεόδωρο Μόσχο του Νικολάου, Ιωάννη Ράμμο του Γεωργίου και Παναγιώτη Στράντζαλη του Αθανασίου.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς, και συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, άσκησαν ποινική δίωξη για την υπόθεση για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι διώξεις στρέφονται κατά των κ. Τσάτσου και Κομνόπουλου, αλλά και κατά των τριών στρατιωτικών. Από τα στοιχεία προέκυψαν και οι offshore εταιρείες που φέρεται να ανήκουν στον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Πρόκειται για την Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σεSunlight Delight, και τη Homeric TCI. Επίσης προέκυψε πως η Catalina International έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε τον μεσάζοντα για το κλείσιμο της συμφωνίας αγοράς ελικοπτέρων Super Puma τον Δεκέμβριο του 2000.Δεν υπάρχουν σχόλια: