Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΖΕΙ ΤΟΥΣ 180 ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

NOΕΜΒΡΙΟ ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ, ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ
Η  προτροπή της κ. Αριάννα Χάφινγκτον ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε ετοιμάσει την γνωστή επιστολή του με την βοήθεια του αδελφού του Νίκου και του Γιώργου Ελενόπουλου.
Η ολική επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου έχει προξενήσει ταραχή στο σύστημα καθώς αποδυναμώνει τον Βενιζέλο, τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά, την στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος ήταν σχεδόν σίγουρος ότι έχει εξασφαλίσει τους 180.
Τώρα πλέον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επηρεάζει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένοι.
Φυσικά ούτε ο ίδιος ο Παπανδρέου θα ψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας,
κάποιον που θα υποδείξει το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου.
Οπως όλα δείχνουν όλα πλέον ανατρέπονται.
Ακόμη και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές θα κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Οσο για τον ίδιο τον Παπανδρέου επέλεξε να επιστρέψει μήνα Νοέμβριο-στην 3η επέτειο της ανατροπής του που ξεκίνησε από εκείνη την περίφημη νύχτα στις Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011.
Μόλις 9 μέρες μετά-στις 11 Νοεμβρίου του 2011-ο Παπανδρέου θα αναγκαζόταν σε παραίτηση.
Περισσότερο φως για το τι συνέβη στη δραματική εκείνη νύχτα στη σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες (2 Νοεμβρίου του 2011) ρίχνει ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο.
 «Ήταν η σύνοδος όπου καταγράφηκε τόσο έντονα το σύνθημα αδυναμίας των δημοκρατικών κυβερνήσεων απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς» αναφέρει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του με τίτλο «To Δίλημμα».
«Γα…νο ψυχοπαθή!». Έτσι, φέρεται να αποκάλεσε ο Σαρκοζί τον Παπανδρέου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή του να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. 
Σύμφωνα με το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος ήταν έξαλλος με τον Παπανδρέου και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του όταν αντίκρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Μάλιστα, γαλλικές εφημερίδες είχαν αναφέρει εκείνη την εποχή και δεν διαψεύστηκε ποτέ από το Ελιζέ, ότι κατά τη διάρκεια εργασιακού δείπνου, ο Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκε φραστικά στον Παπανδρέου, ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη και αποκαλώντας τον… «a f..cking psycho», δηλαδή… «γα…νο ψυχοπαθή!».
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να ήταν τόσο εξοργισμένος που πάτησε το ένα πόδι σε μια καρέκλα, επιχειρώντας να ανέβει στο τραπέζι για να… επιπλήξει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, ωστόσο, τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του. «Ο Παπανδρέου είναι μα…κας, ένας πραγματικός μα…κας», φέρεται να είχε δηλώσει επίσης εκείνη την ημέρα ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Canard Εnchaine».
To πολιτικό ντόμινο που ακολούθησε είναι γνωστό: Στις 11 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας τη θέση του στο Λουκά Παπαδήμο.

Πέντε μέρες αργότερα παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Μάριο Μόντι, ενώ στις 20 Νοεμβρίου οι Σοσιαλιστές έχαναν τις εκλογές στην Ισπανία για να έρθει στην εξουσία ο στενός σύμμαχος της Μέρκελ, Ραχόι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: