Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ – ΣΟΚ

Τελεσίγραφο με 19 όρους που περιλαμβάνουν μέτρα όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παρέμβαση στην κατώτατη σύνταξη, απελευθέρωση των απολύσεων, άρση του “παγώματος” των πλειστηριασμών, αποκρατικοποιήσεις, μείωση επιδομάτων στο Δημόσιο κ.α. – έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στον υπουργό Οικονομικών, την περασμένη Παρασκευή.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, τονίζοντας ότι η τρόικα απαιτεί οι όροι να γίνουν αποδεκτοί προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και σημειώνοντας ότι η υιοθέτησή τους είναι προαπαιτούμενο για την υπαγωγή της χώρας στη λεγόμενη,
“προληπτική γραμμή πίστωσης”.
Σημειώνεται πως γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ για το 2015.
Στους όρους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Η κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς αυτή των 100 δόσεων κρίνεται πολύ “γενναιόδωρη”. Όσον αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών στις τράπεζες, ζητείται να μην γίνει οριζόντια ρύθμιση και να αρθεί το “πάγωμα” στους πλειστηριασμούς, στο τέλος του έτους.
Σοκάρουν οι απαιτήσεις για το ασφαλιστικό. Η τρόικα ζητεί αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης και εφαρμογή των διαρθρωτικών οροσήμων που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τονίζεται ότι το καθεστώς με τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο και καλεί την κυβέρνηση να κάνει προτάσεις για το λοκ άουτ, σύμφωνα με τις “καλύτερες πρακτικές” της ΕΕ.
Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που επιφέρει σημαντικές περικοπές και να περιορίσει τα επιδόματα.
Τονίζεται ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Αναφέρεται πως ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια) και ότι πρέπει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Η τρόικα ζητεί επίσης να διευρυνθεί ο αριθμός υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: