Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι και τη Δωρίδα θα φτάσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και ειδικότερα το Νοτιοδυτικό τμήμα της, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε αφορά στις χερσαίες περιοχές «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία - Δωρίδα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Αίτημα όπως είναι γνωστό έχει υποβάλει από 14 Απριλίου 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Enel Τrade Spa , ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Energean Οil & Gas,
η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και έχει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από τρεις ημερολογιακούς μήνες από τη δημοσίευση.

Μέχρι στις αρχές Φεβρουαρίου δηλαδή αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, σύμφωνα με τη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη, το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, ενώ στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης, πέραν του μισθώματος, περιλαμβάνονται:

  • Η οικονομική βιωσιμότητα του ενδιαφερόμενου όσον αφορά στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και η τεχνική ικανότητα και η εμπειρία.
  • Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής, για την οποία υποβάλλεται προσφορά.
  • Ο τρόπος αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας που προτείνει ο ενδιαφερόμενος, σε συνδυασμό με την κατανόηση του γεωλογικού περιβάλλοντος, καθώς και η εμπειρία σε γεωτρήσεις υπό την παρουσία υδροθείου.
  • Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, η εμπειρία από ανάλογες εργασίας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές με αναπτυγμένο τουρισμό.
  • Επίσης, έμφαση δίνει σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει επιδείξει ο αιτών σε προηγούμενες ανάλογες παραχωρήσεις.
Πηγή :www.imerisia.gr,


Δεν υπάρχουν σχόλια: