Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΤΟΞΕΥΣΑΝ ΤΑ SPREADS ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΜΗ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ»

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΤΑ 11 ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΣΗΣ
Νέα άνοδο κατέγραψαν την Δευτέρα οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων στο Λονδίνο, και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αυτό οφείλεται στη δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ότι είναι «απίθανη» μια «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα. 
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 8,22% αντιστρέφοντας την μικρή πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. «Η αγορά φοβήθηκε ότι θα βρεθεί σε μπελάδες, οτιδήποτε κι αν συμβεί στην Ελλάδα» δηλώνει στο Reuters ο Τζιανλούκα Τζίλιο, διευθυντής της at Sunrise Brokers και τονίζει: «Αν (σ.σ.: η κυβέρνηση) τραβήξει το δρόμο της, κρατήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και χάσει την βοήθεια από την Ε.Ε. όπως σχεδιάζεται, δεν θα έχει πια δίχτυ ασφαλείας. Αν αποφασίσει να δεχθεί την προληπτική γραμμή στήριξης,
η κατάσταση θα περιπλακεί πολιτικά. Δεν θα μπορεί να πουλήσει στους πολίτες ότι έχουν ελευθερωθεί από τον εξωτερικό έλεγχο».
Εξ άλλου, δημοσίευμα της Agence Europe αναφέρει ότι ενδεχόμενη συμφωνία για γραμμή πίστωσης θα προβλέπει ισχυρή επιτήρηση και «διορθωτικά» μέτρα.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και η απειλή εισαγόμενου αποπληθωρισμού λόγω της αποδυνάμωσης του ιαπωνικού Γεν, αυξάνει τις προσδοκίες για ανάληψη δράσης από τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, έστω και χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα. «Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ανακοινώσει, έως το τέλος της χρονιάς, ένα είδος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο – κατά τη γνώμη μας – θα οδηγήσει σε κάποιο σημείο, ποσοτική χαλάρωση τον δημόσιο τομέα.» σχολιάζει ο Ματέο Ρεγκέστα της Citi.

Σύμφωνα με το Reuters οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι στην συνάντηση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, ο Ντράγκι δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα του καθώς θα αποτιμά τα τελευταία μέτρα που αποφάσισε, μεταξύ των οποίων και η αγορά καλυμμένων ομολόγων. Επίσης, επικαλούμενο «πολλές πηγές» αναφέρει ότι η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να βελτιώσει τους δανειακούς όρους, διαψεύδοντας τις φήμες για ανακοίνωση αλλαγών στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: