Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σημαντικότερου Έλληνα πολιτικού ηγέτη μετά την Επανάσταση του 1821, του Ελευθέριου Βενιζέλου (23/8/1864-18/3/1936), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου που θα σκιαγραφεί το ιδεολογικό του πορτρέτο, με τίτλο: «Ελευθέριος Βενιζέλος, η διαμόρφωση της πολιτικής του σκέψης: Ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές». Το «Κ» μίλησε με το γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικόλαο Παπαδάκη, για το έργο του Βενιζέλου και τη σύνδεση του ονόματός του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας.
Το βιβλίο με το ιδεολογικό πορτρέτο του Βενιζέλου θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες και θα παρουσιάζει τις ιδεολογικές επιρροές που δέχτηκε από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, θα δίνει απαντήσεις για το ιδεολογικό του στίγμα,
στο μέτρο του δυνατού βέβαια. Είναι η πρώτη φορά που θα κυκλοφορήσει ένα τέτοιο βιβλίο και στόχος είναι να ανταποκρίνεται στο μέγεθος αυτού του πολιτικού άνδρα. Η παρουσίασή του θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Λεωφόρος Αμαλίας 22), στις 19.00.
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
«Η προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και να προκαλεί το ενδιαφέρον και το θαυμασμό ακόμα και των νεότερων γενεών. Υπήρξε ένας κορυφαίος πολιτικός με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και αναγνώριση, γιατί η πολιτική του παρουσία συνδυάστηκε με το διπλασιασμό της χώρας, που οδήγησε την Ελλάδα να αποκτήσει τα σύνορα που έχει σήμερα. Παράλληλα, η παρουσία του συμπίπτει με την καθιέρωση του κράτους δικαίου και με ένα πακέτο μεγάλων μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν τη μοίρα του ελληνικού λαού. Οι μεταρρυθμίσεις του αφορούν όλα τα επίπεδα και όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως τον αγροτικό τομέα, τον εκπαιδευτικό, τον πολιτιστικό, τον πολεοδομικό. Γενικότερα, αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής της χώρας μας που παρέλαβε σε μια κατάσταση περίπου μεσαιωνική και πέτυχε να φέρει τη δημόσια και κοινωνική ζωή στον 20ό αιώνα. Υπήρξε ένας ηγέτης που ενέπνευσε και οδήγησε τους Έλληνες όχι μόνο στις επιτυχίες των απελευθερωτικών πολέμων, αλλά και ένας μεγάλος κοινωνικός μεταρρυθμιστής που το έργο του εξακολουθεί να επιβιώνει. Υπάρχουν πολλές θεσμικές ρυθμίσεις από την εποχή εκείνη που εξακολουθούν να διέπουν το ελληνικό κράτος, όπως ο νόμος για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Επικρατείας και της Επιθεώρησης Εργασίας, και σίγουρα διατηρούνται επειδή ήταν επιτυχείς και μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις που τον διαδέχτηκαν δεν βρήκαν επιτυχέστερες λύσεις σε πολλά προβλήματα της ζωής της χώρας».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΟΧΙ ΔΕΞΙΟΣ
Όσον αφορά την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο κ. Παπαδάκης εξηγεί: «Ο Βενιζέλος ήταν ένας κοινωνικός ριζοσπάστης, δεν έμπαινε σε συγκεκριμένα πλαίσια και, παράλληλα, ήταν επαναστάτης. Το έργο του είχε επηρεαστεί από τα ρεύματα της εποχής, μάλιστα ο ίδιος έλεγε ότι επηρεάστηκε από τη Γαλλική Επανάσταση και από το Διαφωτισμό. Βεβαίως υπήρξε ένας φιλελεύθερος πολιτικός, όχι με τη σημερινή έννοια, αλλά με της εποχής εκείνης. Οπωσδήποτε δεν ήταν δεξιός. Ο φιλελευθερισμός της εποχής εκείνης ήταν κατοχύρωση προπαντός των ατομικών δικαιωμάτων με την εμπέδωση του κράτους δικαίου μεταξύ των πολιτών και της ισονομίας της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αρχές και θέσεις που κατακτήθηκαν μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις και ο Βενιζέλος τις συμπεριέλαβε στις μεταρρυθμίσεις του, αλλά και μέσα στους δημοκρατικούς του αγώνες από την Κρήτη. Αγώνες που συνεχίστηκαν στην υπόλοιπη χώρα, μετά την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Αξίζει να προσθέσω ότι στο ιδεολογικό του οπλοστάσιο ήταν οι κορυφαίοι Έλληνες συγγραφείς, φιλόσοφοι και ιστορικοί, όπως ο Θουκυδίδης και ο Αριστοτέλης. Και ως πολιτικός με ανοιχτούς πολιτικούς ορίζοντες ήταν και εμπειριστής. Ο συνδυασμός δηλαδή μιας ιδεολογίας με τον εμπειρισμό είναι συνήθως αυτό που φέρνει αποτελέσματα».
venizelos
Το τεράστιο έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου του με 60.000 τεκμήρια
Το πολύ σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου του Βενιζέλου θα μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. «Το αρχείο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 60.000 τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί. Είναι ένα τεράστιο έργο που διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια, με τη βοήθεια του Μουσείου Μπενάκη και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ). Η συμβολή του αρχείου στην ανάδειξη του έργου του και την προώθησή του είναι τεράστια. Περιλαμβάνει χειρόγραφα, έγγραφα, κάρτες, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό. Υπάρχουν πάμπολλα σπάνια τεκμήρια, όπως η Συνθήκη των Σεβρών (27/7/1920), με την οποία δημιουργείται η Μεγάλη Ελλάδα “των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών” και άλλαξε οριστικά τα σύνορα της χώρας. Είναι ένα πολύτιμο και σπάνιο αρχείο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, πρέπει να πω ότι το ίδρυμα έχει συμβάλλει και στον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς εδώ και χρόνια πραγματοποιείται ένας μεγάλος διαγωνισμός για τους μαθητές των γυμνασίων σε όλη τη χώρα. Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και μετέχουν ακόμη και σχολεία των αποδήμων. Πέρυσι είχαν έρθει από την Αιθιοπία. Παράλληλα, έχουν γίνει εκδόσεις για τη Γ΄ Γυμνασίου και για το λύκειο σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν πάει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και των αποδήμων. Ήδη προχωρούμε στην τρίτη έκδοση των βιβλίων που έχουν αγαπηθεί από καθηγητές και δασκάλους. Επίσης, γίνονται μουσειοπαιδαγωγικές εκδηλώσεις που με βιωματικό τρόπο φέρνουν σε επικοινωνία τους μαθητές και τους δασκάλους με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την ιστορία της εποχής. Μάλιστα, πραγματοποιούνται μαθήματα και για τους εκπαιδευτικούς, που μπορούν μέσω κάποιων σεμιναρίων να διδάξουν οι ίδιοι με σύγχρονη παιδαγωγική μεθοδολογία το κεφάλαιο “Βενιζέλος”. Οι εκδόσεις του ιδρύματος έχουν ξεπεράσει τις 70, αφορούν συλλογικά έργα σπουδαίων επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού και αναδεικνύουν τις επιμέρους πτυχές του έργου αυτού του μεγάλου ηγέτη στην πολιτική, στον αγροτικό τομέα, στον πολιτισμό, στην πολεοδομία κ.λπ».
Οι επόμενες εκδηλώσεις
-Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
9 Ιανουαρίου 2015, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οργάνωση: Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Έργα σχετικά με την Κρήτη και τον Βενιζέλο, των Σκαλκώτα, Μητρόπουλου, Καλομοίρη, Σαμάρα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Κουμεντάκη και Σκλάβου.
————————————————–
-«Οι στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: