Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 180

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία ενόψει των τριών ψηφοφοριών στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εάν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Η πρώτη ψηφοφορία δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα, ωστόσο παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο για την τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών ώστε να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ύπατο αξίωμα.
Στο κυνήγι της ψήφου μπαίνει προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας

Σε αυτό το πλαίσιο και με δέλεαρ τις ψήφους,
των ανεξάρτητων βουλευτών και της ΔΗΜΑΡ, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου και οι παρασκηνιακές διεργασίες κορυφώνονται. Από τη μία ο πρωθυπουργός -μέσω άρθρου του- στέλνει μήνυμα προς τους βουλευτές να παραμερίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, ευρισκόμενος στο Ηράκλειο Κρήτης, περνά στην αντεπίθεση, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση τους 180 και πως η χώρα οδεύει σε εθνικές εκλογές, έχοντας κατά νου την εικόνα πολυγλωσσίας στο κόμμα και τις αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Στο «κυνήγι» της ψήφου μπαίνει προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο
υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, με τους επιτελείς των κομμάτων να μετρούν τα κουκιά, και τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα και άμεσα θα πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά τις ψήφους για την προεδρική εκλογή, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσονται οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), το ΚΚΕ (12), οι ΑΝΕΛ (12), η ΔΗΜΑΡ (10) και η Χρυσή Αυγή (16).

Ωστόσο, τα «όχι» δεν μπορούν να μετρηθούν με βεβαιότητα σε 121, όπως θα προέκυπτε από τα απλά μαθηματικά, καθώς δεν λείπει ο παράγοντας της αβεβαιότητας σε σχέση με την τελική απόφαση ορισμένων βουλευτών και τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως η στάση πολλών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν σε αμφίσημες δηλώσεις.
Βεβαιότητα υπάρχει για τους Γιώργο Νταβρή, Παναγιώτη Μελά, Χρήστο Αηδόνη, Κώστα Γιοβανόπουλο, Γιάννη Κουράκο, Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Καπερνάρο, Γιώργο Κασαπίδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Βύρωνα Πολύδωρα.

Στο όχι φαίνεται να βρίσκονται οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης.

Αναποφάσιστοι παραμένουν οι Μίκα Ιατρίδη, Κατερίνα Μάρκου και Βασίλης Οικονόμου.

Μέχρι λοιπόν τις 17 Δεκέμβρη, το πολιτικό τοπίο θα παραμένει θολό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: