Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΥΡΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δώρα αξίας έως 10.000 θα δίνει μηνιαίως το υπουργείο Οικονομικών σε δεκάδες φορολογούμενους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να μαζεύουν αποδείξεις.
Στην προσπάθεια του το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το δημοσιονομικό κενό και εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, παρέχοντας κίνητρα στους φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα  μέσω λαχειοφόρων αγορών που θα διενεργούνται σε μηνιαία βάση θα διανέμονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Στο κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «@podeixi» που μπορεί να αποφέρει κατ΄ ελάχιστο 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Το μοντέλο της λοταρίας,
με στόχο την τόνωση των εσόδων του ΦΠΑ εφαρμόζεται σε Σλοβακία, Μάλτα, Πορτογαλία. Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση της Γεωργίας ωστόσο σταμάτησε μετά από επτά μήνες γιατί είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.
Εφόσον λοιπόν κυβέρνηση και τρόικα έρθουν σε συμφωνία, το μέτρο της λοταρίας θα εφαρμοσθεί από τις αρχές του 2015. Θα είναι διαφορετικό από αυτό της Πορτογαλίας (κληρώνονται δώρα όπως αυτοκίνητα κ.λ.π) το οποίο αποφέρει πάντως πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Το σύστημα που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα απλό και αρκεί ένα μήνυμα (μέσω κινητού) του καταναλωτή για να μπει στις μηνιαίες κληρώσεις.
Συγκεκριμένα με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών πιθανόν μηνιαίως με κληρώσεις χρηματικών ποσών.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών  «για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει ένα ποσό  είναι σημαντικό χωρίς μάλιστα να κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό».
Εξετάζεται ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών ή πιστωτικών ή της κάρτας των αποδείξεων.
Οι καταναλωτές θα αποστέλλουν sms με τον κωδικό της απόδειξης προκειμένου να μπαίνουν στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: