Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Χαμόγελα φέρνει στους ξενοδόχους η αυξημένη ζήτηση για τουριστικά καταλύματα, η οποία καταγράφεται εν όψει της εορταστικής περιόδου. Οι κρατήσεις στους περισσότερους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ήδη καλύπτουν το 70-80% των διαθέσιμων κλινών, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι (αν βοηθήσει και ο καιρός) η πληρότητα θα αγγίξει το 100%!
Πάντως είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης που έρχονται τόσο αισιόδοξα μηνύματα για την εσωτερική τουριστική αγορά των ορεινών προορισμών και μάλιστα γενικά για τη σεζόν. Αν και οι περισσότερες κρατήσεις περιορίζονται στις δυο, τρεις διανυκτερεύσεις, η ζήτηση είναι μεγάλη και οι ενδιαφερόμενοι δεν περιορίζονται σε διερευνητικά τηλεφωνήματα, αλλά προχωρούν και στο «κλείσιμο» δωματίου με προκαταβολή. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι εφόσον χιονίσει και λειτουργήσουν κανονικά τα χιονοδρομικά κέντρα, τις ημέρες των εορτών τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν.
ΑΡΑΧΟΒΑ,

«Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 80-85% για τα Χριστούγεννα και γύρω στο 75% για την Πρωτοχρονιά, αλλά οι τάσεις είναι ανοδικές» λέει για την Αράχοβα ο δήμαρχος της περιοχής και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γιάννης Γεωργακός. Οπως επισημαίνει, στα «συν» του δημοφιλούς προορισμού συγκαταλέγεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, που έχει ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό. Το κόστος για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινά από τα 45 ευρώ, με μέση τιμή τα 90 ευρώ.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Στην ελληνική συνήθεια της τελευταίας στιγμής ποντάρουν οι ξενοδόχοι της ορεινής Αρκαδίας. «Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις μας κυμαίνονται στο 40% με 50% για την περίοδο των γιορτών, αλλά θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό θα βελτιωθεί κατά πολύ τις επόμενες δύο εβδομάδες» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μαρινάκος, που εκτιμά πάντως ότι τελικά θα επαναληφθεί η πολύ καλή περσινή εικόνα, με πληρότητες άνω του 90%. Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν δύο, τρία βράδια, ενώ το κόστος για ένα δίκλινο ξεκινά από τα 50 ευρώ.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

«Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλά, καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Ευρυτανίας Θεόδωρος Χονδρός. Οπως σημειώνει, οι βελτιωμένες παροχές και οι καλές τιμές έχουν ως αποτέλεσμα η πληρότητα για τα Χριστούγεννα να αγγίζει το 100% και να ξεπερνά το 80% για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Οι κρατήσεις αφορούν τρεις, τέσσερις διανυκτερεύσεις, με ελάχιστο κόστος τα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση και μέση τιμή τα 120 ευρώ.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

«Οι κρατήσεις ξεκίνησαν αυτή τη φορά αρκετά νωρίς και πάνε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, που εξηγεί ότι η πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζει το 80%, ενώ για την Πρωτοχρονιά βρίσκεται προς το παρόν λίγο χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα θετικά της φετινής χρονιάς είναι ότι οι πελάτες προχωρούν στην έγκαιρη οριστικοποίηση των κρατήσεών τους. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ, ενώ στα καλά ξενοδοχεία φτάνουν έως τα 150 ευρώ.

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γύρω στο 70-80% ανέρχεται η μέχρι στιγμής πληρότητα στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου επαγγελματιών Ηλίας Τσούτσας. Πάντως, παρά το μεγάλο ποσοστό κρατήσεων για την εορταστική περίοδο, ο κ. Τσούτσας σημειώνει «γενικά τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι». Οι τιμές των καταλυμάτων στο γραφικό χωριό, που βρίσκεται δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν, ξεκινούν από τα 80 ευρώ για δίκλινο με πρωινό τις ημέρες υψηλής ζήτησης.

ΠΗΛΙΟ
«Υπάρχουν ακόμη δωμάτια σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές» λέει για τα καταλύματα του Πηλίου ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Πάρης Κονιόρδος. Μέχρι στιγμής η πληρότητα για τις ημέρες των γιορτών διαμορφώνεται στο 70% με 80%, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου θα γεμίσουν. Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν από τρεις έως πέντε διανυκτερεύσεις, ενώ με 80 ευρώ μπορεί κανείς να βρει δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή.

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αρκετά ικανοποιητικό. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι γύρω στο 50%, αλλά θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί πολύ όσο πλησιάζουμε στις γιορτές» δηλώνει ο Γιώργος Γκόγκος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων νομού Τρικάλων, που καλύπτει καθιερωμένους χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως η Καλαμπάκα, το Καστράκι, η Ελάτη και το Περτούλι. Οι κρατήσεις είναι συνήθως για δύο, τρία βράδια, ενώ το κόστος για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινά από τα 50 ευρώ.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για τουριστικά καταλύματα στα Τρίκαλα Κορινθίας. «Την περίοδο 22 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου η πληρότητα είναι στο 75%, αλλά κενά δωμάτια υπάρχουν μόνο για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, αφού σε γενικές γραμμές τα ξενοδοχεία έχουν ήδη γεμίσει για τα Χριστούγεννα» λέει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης επαγγελματιών Νίκος Θεοδωράτος και συνεχίζει: «Διανύουμε μία από τις καλύτερες σεζόν. Εως τις γιορτές έχουμε πληρότητα 100% τα Σαββατοκύριακα και 50-60% τις καθημερινές». Οι τιμές ξεκινούν από τα 80 ευρώ (δίκλινο με πρωινό).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: