Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ ΤΩΝ PODEMOS ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο «ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ» ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες και μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ελληνική οικονομία θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των ισπανικών βουλευτικών εκλογών, υποστήριξε ο ηγέτης του αντιφιλελεύθερου κόμματος Podemos που ορισμένες δημοσκοπήσεις το φέρουν να προηγείται στην προτίμηση των Ισπανών ψηφοφόρων. [real.gr]
«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Ελλάδας και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στη νίκη ή στην ήττα» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι «δύο πολύ διαφορετικές χώρες», πρόσθεσε ο 36χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών που το τελευταίο διάστημα,
βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να ανεβαίνουν και να καταλαμβάνει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

«Κατ' αρχήν, η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης και αυτό συνεπάγεται ότι έχει μια διαφορετική θέση όσον αφορά τους όρους της διαπραγμάτευσης», απάντησε ο Ιγκλέσιας σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η εκλογική τύχη του κόμματός του συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Το ότι δείχνουμε συμπάθεια στην κυβέρνηση της αλλαγής στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι οι πραγματικότητες μας είναι παρόμοιες. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αυτή είναι μια παράμετρος που θα έχει πολύ περιορισμένες συνέπειες για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Το αμέσως προσεχές διάστημα το Podemos έχει μπροστά του πολλά εκλογικά ραντεβού, ξεκινώντας από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου και συνεχίζοντας με τις βουλευτικές στο τέλος του έτους. Οι δύο κυριότεροι αντίπαλοί του, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αλλά και το Σοσιαλιστικό (PSOE) το κατηγορούν για λαϊκισμό και ότι το πρόγραμμά του είναι πολύ ασαφές.

ΣΧΟΛΙΟ: Εξαιρετικά "διδακτική" αυτή η είδηση, η οποία ακυρώνει την χθεσινή αποστροφή Τσίπρα στη συνέντευξη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ότι μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη.

Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Ιανουαρίου, Τσίπρας και Ιγκλέσιας φώναζαν από κοινού "ΣΥΡΙΖΑ-Podemos venceremos". Σήμερα, ούτε ένα μήνα μετά, ο Ιγκλέσιας λέει κάτι το αυτονόητο, το οποίο δεν λέει να καταλάβει (;) η ελληνική κυβέρνηση. Ότι δεν μπορεί να έχει κοινή μοίρα το τέταρτο ΑΕΠ της Ευρώπης με το 2,5%. Δεν μπορεί μια χώρα που έχει μείζον θέμα ανεργίας, να καλοβλέπει μια εκ νέου χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, η οποία επαναπροσλαμβάνει διαθέσιμους υπαλλήλους και σκοπεύει να πάει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Δεν μπορεί επίσης να έχουν κοινή μοίρα μια χώρα όπως η Ισπανία, που δεν ισχύει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με την Ελλάδα, που ακόμα καταφέρνει και τα βγάζει πέρα. Η αποψινή σαφής διαφοροποίηση Ιγκλέσιας καταμαρτυρά και κάτι ακόμη: Ο λαϊκιστικός εθνοκεντρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες, αλλά τάσεις απομόνωσης και διάθεσης να κοιτάξει κάποιος τα του οίκου του.

Και επειδή ακριβώς ο Ιγκλέσιας ξέρει ότι δεν μπορεί η αντίστοιχη πλατεία να διαχειριστεί με επαρκή ψυχραιμία ένα μέγεθος όπως η Ισπανία, αναγκάζεται να υποδυθεί "Τσίπρας", κάνοντας μια ρεαλιστική στροφή για το κόμμα του. Ας καταλάβουν εκεί στο Μαξίμου, ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ο "περιούσιος" λαός της ανάγκης, ή δεν είναι ο μόνος που επλήγη βάναυσα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι λαοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία κάνουν να αμφισβητούν την αρχιτεκτονική του ευρώ, όπως έκανε μέχρι πρότινος ο Τσίπρας.


Αν έχεις πυρπολήσει κατ' επανάληψη το ευρωπαϊκό ιδεώδες της αλληλεγγυής, όπου βέβαια σ' αυτό φέρουν ιστορικές ευθύνες και οι ηγεσίες των Βρυξελλών, τότε που περιμένεις να πατήσει το δίκαιο αίτημα για "αλληλεγγύη"; Οφείλει ο Τσίπρας και το επιτελείο του να αποκτήσουν μια σφαιρικότερη και αντιπροσωπευτικότερη εικόνα των διεθνών συσχετισμών, μιας και δυστυχώς γι αυτούς δεν έχουν όλα γραφεί στους χώρους της αριστερής θεωρητικολογίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: