Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ...

Είπε πολλά και διάφορα ο κ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πολλά και διάφορα τα οποία φυσικά κανένας κανονικός άνθρωπος δεν πιστεύει. Όμως ένα απόσπασμα της ομιλίας του έχει ειδικό ενδιαφέρον. Το μεταφέρω λοιπόν κατά λέξει και προσέξτε το: 

«...Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης.
Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ.
Στον αντίποδα όμως αυτών, για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης, περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα...» 
Το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο που αναφέρεται στα περίφημα αντίμετρα για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσπαθώντας να χρυσώσει τα χάπι για την επαίσχυντη συμφωνία που απoδέχτηκε με τους δανειστές. 
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με όσα είπε χθες λοιπόν -και τα είπε υποχρεωτικά γιατί δεν τον παίρνει να λέει τόσο χοντροκομμένα τα ψέματα του όταν υπάρχουν ήδη επί τάπητος τα κείμενα της συμφωνίας- ακυρώνει και τινάζει μόνος του στον αέρα όλο αυτό το παραμύθι περί αντιμέτρων. Αντίμετρα θα υπάρχουν μόνο «υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα...» 
Τι σημαίνει σε ...μετάφραση αυτό; Σημαίνει πως θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και ό,τι παραπάνω από αυτό περισσεύει (αν περισσεύει) θα μπορεί να διοχετευθεί σε αυτά τα λεγόμενα θετικά μέτρα. 
Να επισημάνω ότι στην αρχή ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος μας είχαν φλομώσει στο παραμύθι ότι ισόποσα θετικά μέτρα θα υπάρχουν οπωσδήποτε. Έλεγαν δηλαδή ότι για κάθε ευρώ που θα αφαιρείται από τους Έλληνες με τις περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κλπ θα προβλέπεται αντίστοιχα και ένα ευρώ που θα δίνεται προς άλλες κατευθύνσεις. 
Όταν μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο κ. Τσίπρας έδωσε αυτή τη συνέντευξη στον Αντέννα, ο Ν. Χατζηνικολάου του έκανε με αβανταδόρικο τρόπο και τη σχετική ερώτηση. Του ζήτησε να διευκρινίσει αν τα αντίμετρα θα είναι μόνο το τυχόν περίσσευμα άνω του 3,5% και ο Τσίπρας του απάντησε πολύ φλου -για να θολώσει τα νερά- ότι «τα αντίμετρα, τα μέτρα μετά το 2018 δεν είναι υπό αίρεση, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, χωρίς αίρεση». Κι ο κ. Χατζηνικολάου το άφησε να περάσει χωρίς περαιτέρω αποσαφήνιση... 
Και να που τώρα αποκαλύπτεται η αλήθεια, έστω κι αν επιχειρούν να το περάσουν στα ψιλά για να μην σκιαστεί η ...τεράστια επιτυχία -τουτέστιν η άθλια προπαγάνδα- της κυβέρνησης. Και να που τώρα δεν μένει καμιά αμφιβολία για το τι πρόκειται να συμβεί: 
Αυτό που σίγουρα θα γίνει είναι ότι θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε τα νέα μέτρα για την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ και για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. 
Αυτό που ΔΕΝ θα γίνει σίγουρα είναι η εφαρμογή των αντίμετρων, έστω κι αν τώρα τα ψηφίσουν με φανφάρες και ψεύτικα πανηγύρια. 
Για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα πρέπει τουλάχιστον το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπεράσει στο 3,5%. Αν δεν το ξεπεράσει ή παραμείνει εκεί, δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ευρώ. Κι ας έλεγε μέχρι προχτές ο κ. Τσίπρας ότι «τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, χωρίς αίρεση». 
Για να υπάρξει πλήρης αντιστάθμιση, έστω από πλευράς ποσοτικής του 1% συν 1% του ΑΕΠ που θα περικοπεί, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 5,5%. Ναι, στο 5,5%... 
Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς οικονομικές γνώσεις για να καταλάβει τι ισοπέδωση και στράγγισμα -πέραν όσων έχουν συμβεί- θα χρειαστεί να προηγηθεί στην πραγματική οικονομία φέτος και του χρόνου για να υπάρξει τέτοιο πλεόνασμα μαμούθ. 
Και δεν χρειάζεται επομένως πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι από κάθε άποψη αυτά τα αντίμετρα -ακόμη κι αν υπάρξουν- θα είναι μια απάτη...

Μ. Γιαλούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: