Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ

Για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης

Ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των γιατρών στη μάχη κατά του κορονοϊού είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα τα προμηθευτεί και η χώρα μας.

Με το εμβόλιο να παραμένει το ισχυρό όπλο κατά του κορονοϊού, η άφιξη των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στα μέσα που διαθέτουν οι γιατροί στη μάχη κατά της νόσησης.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν, όπως λέει στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας, ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού κυρίως κατά της σοβαρής νόσησης.
«Τα μονοκλωνικά αντισώματα ουσιαστικά είναι φάρμακο πρόληψης σοβαρής νόσησης και, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης και να χορηγούνται πολύ νωρίς, δηλαδή με την έναρξη των συμπτωμάτων γιατί σε προχωρημένη νόσηση είναι αναποτελεσματικά» εξήγησε ο καθηγητής.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλέβια που σημαίνει, όπως λέει ο κ. Γούλας, ότι «δεν είναι ένα φάρμακο που δίνεται και το παίρνει ο ασθενής στο σπίτι, αλλά μόνο σε νοσοκομείο».
Πώς λειτουργούν και ποια η διαφορά από τα αντισώματα των εμβολίων
Τα μονοκλωνικά αντισώματα «αναγνωρίζουν την ακιδωτή πρωτεΐνη του ιού και προλαμβάνουν την αλληλεπίδραση του ιού με τα κύτταρα του οργανισμού. Έτσι δεν επιτρέπουν στον ιό να μπει μέσα στα κύτταρα και να τα προσβάλει» εξήγησε ο κ. Γούλας.
Η λειτουργία των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι παρόμοια με τη λειτουργία των αντισωμάτων που παράγονται στον οργανισμό μας ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού.
Με μία σημαντική διαφορά όμως:
«Η διαφορά μεταξύ των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός ως συνέπεια του εμβολιασμού σε σχέση με τα μονοκλωνικά, είναι ότι τα πρώτα (δηλαδή του εμβολιασμού) είναι πολυδύναμα, δηλαδή δεν είναι μόνο ένας τύπος αντισώματος, αλλά ένας αριθμός από διαφορετικά αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν τις ελαφρώς διαφορετικές δομές πάνω στην ακιδωτή πρωτεΐνη. Αυτές τις διαφορετικές δομές πάνω στην ακιδωτή πρωτεΐνη τα λέμε επίτοκους. Τα δικά μας αντισώματα αναγνωρίζουν μια σειρά από επίτοκους» είπε ο κ. Γούλας προσθέτοντας ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα μονοκλωνικά αντισώματα που «αναγνωρίζουν έναν πολύ συγκεκριμένο επίτοκο».
«Αν μεταβληθεί η δομή του, συνέπεια μιας μετάλλαξης, τότε το μονοκλωνικό αντίσωμα δεν είναι αποτελεσματικό» κατέληξε ο κ. Γούλας.

Πηγή sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: