Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΛ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΗΚΑΡΗ – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΓΧΡΩΜΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ήταν ένα γκολ που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ. Ο Γιώργος Δεληκάρης σκοράρει στην Πρωταθλήτρια Κόσμου, τότε, Δυτική Γερμανία με ασύλληπτο ψαλίδι. Νίκησε τους νόμους της βαρύτητας και του ποδοσφαίρου εκείνο το απόγευμα της 20ης Νοεμβρίου 1974 στο Καραϊσκάκη στο αξέχαστο 2-2 της Εθνικής.

Το γκολ αυτό βλέπαμε και το ξαναβλέπαμε στους τίτλους έναρξης της «Αθλητικής Κυριακής» για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς η ελληνική τηλεόραση δεν είχε περάσει στο χρώμα και η εικόνα που έστειλε και διασώθηκε από τη γερμανική τηλεόραση (ZDF) είναι κι αυτή ασπρόμαυρη.

Υπάρχει όμως ένα έγχρωμο φιλμάκι σε ερασιτεχνική λήψη που ανατύπωσε πριν από πολλά χρόνια και κυκλοφόρησε σε dvd η εφημερίδα Sportime.

Η εικόνα δεν είναι καθαρή, είπαμε η λήψη είναι ερασιτεχνική, αλλά η μαγεία της ενέργειας του Δεληκάρη παραμένει,

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος πριν από μερικά χρόνια για ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ σχολίασε την ενέργεια του ποδοσφαιριστή που έδωσε, δυστυχώς, μόνο ψήγματα του μεγάλου του ταλέντου.

Η Ελληνική τηλεόραση, η ΕΡΤ, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει κρατήσει καν το γκολ σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη. Είναι υπερβολή να ζητάμε να έχει διατηρήσει στο αρχείο της όλο τον αγώνα. Γι αυτό φρόντισε η γερμανική τηλεόραση. Αν σας ενδιαφέρει να ακούσετε το γκολ σε Γερμανική περιγραφή «τρέξτε» στο 15’26”

F 1 5 1

Εφημερίδα Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 1974

Ο αγώνας της Ελλάδας με τη Δυτική Γερμανία ήταν για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1976. Η Ελλάδα με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις. Δεν έχασε μάλιστα και στα δύο μας που έδωσε με τους Γερμανούς.

Οι ελληνικές εφημερίδες ήταν γεμάτες γεγονότα εκείνη την εποχή. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν γίνει οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη χούντα. Στα αθλητικά έδιναν βάρος στο επερχόμενο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα. Η επιτυχία της εθνικής ήταν ένα… ευχάριστο διάλειμμα. Προκαλεί πάντως εντύπωση που ελάχιστα στάθηκαν στο γκολ.

F 2 6 1
Αθλητική Ηχώ


f 3 5
Απογευματινή

Γερμανοί φωτορεπόρτερ, σε αντίθεση με τους Έλληνες συναδέλφους τους χρησιμοποίησαν έγχρωμο φιλμ, αλλά όπως είναι φυσικό εστίασαν στα δικά τους αστέρια

F 4 6

Κάτι ανάλογο έγινε και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αγώνα που παρουσιάζονται κι αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα

f 5 6

Ο κόσμος δεν γέμισε το γήπεδο. Και η Αθλητική Ηχώ αφιέρωσε ένα πικρόχολο σχόλιο για την τηλεόραση που κάλυψε το ματς και στέρησε εισιτήρια από την ΕΠΟ. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη…

newscenter.gr

F 6 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: