Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΟΙ 22 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Συναυλίες που πέρασαν στην ιστορία ως οι πολυπληθέστερες των εποχών και ως εκείνες που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια από την πρώτη κιόλας ημέρα προπώλησης. 

Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός του παρελθόντος σήμερα θα μιλήσουμε για κάποιες από τις συναυλίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκαν στο ΟΑΚΑ και άφησαν εποχή.
Ο Γιώργος Νταλάρας κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης προσέλευσης κοινού σε συναυλία στα ελληνικά χρονικά. «Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των σταδίων» έγραψε το περιοδικό «Rolling Stone». Το ρεκόρ αυτό, δεν έσπασε ξανά μετά.
Συγκεκριμένα, το 1983, γέμισε, σε δυο(80.000 κόσμος σε έκαστη συναυλία) συνεχόμενες συναυλίες (Παρασκευή 30/9/1983 & Δευτέρα 3/10/1983) το Ολυμπιακό Στάδιο, συγκεντρώνοντας 160.000 θεατές
Αυτό το ρεκόρ, εδώ και 4 δεκαετίες, δεν το έχει καταρρίψει κανένας Έλληνας καλλιτέχνης, αλλά και κανένας ξένος διάσημος καλλιτέχνης και συγκρότημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι,
ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποίησε και το 1987 (28/9/1987) συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο, κοντεύοντας να το γεμίσει για 3η φορά,
αφού, στο χωρητικότητας 80.000 θεατών στάδιο, συγκέντρωσε  60.000 κόσμο.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – 30/9/1983)

80.000 «ΡΙΧΤΕΡ» ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ
«Πέστε να 'ρθουν σεισμολόγοι»

ΧΩΡΙΣ ΕΦΦΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ «ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ»

ΟΓΔΟΝΤΑ χιλιάδες θαυμαστές του Νταλάρα γέμισαν χθες βράδυ, ημέρα των γενεθλίων του, το στάδιο για ν' απολαύσουν παλιά και καινούργια τραγούδια του. Μ' αυτή τη συναυλία του ο Νταλάρας κλείνει τον κύκλο συναυλιών που άρχισε στον «Ορφέα», στην Αθήνα, στη Βιέννη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, αλλά και στην ελληνική επαρχία σε μια περιοδεία που περιέλαβε 22 πόλεις.
Η συναυλία θα επαναληφθεί ως γνωστόν και τη Δευτέρα μια και τα εισιτήρια για τη χθεσινή είχαν εξαντληθεί από πολύ νωρίς! 4.500 τραγούδια είχαν παραγγείλει τηλεφωνικώς στον Νταλάρα οι θαυμαστές τού. Ο περισσότεροι ζητούσαν ν' ακούσουν τον «Μέτοικο», το «Να 'τανε το '21», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ήταν πέντε, ήταν έξι, ήτανε εννιά», «Κόκκινο τριαντάφυλλο».
Φιλοξενούμενοι
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που εμφανίσθηκαν ήταν ο Πάριος, ο Κηλαηδόνης, ο Μπιθικώτσης, η Χαρούλα Αλεξίου. Δεν υπήρχαν εφφέ, απλώς ο Νταλάρας καθώς κι οι φιλοξενούμενοι του καλλιτέχνες παρουσιάζονταν στις ανοιχτές οθόνες έτσι ώστε όλοι οι θεατές να μπορούν να τους απολαύσουν όσο θέλουν!
Την ορχήστρα αποτελούσαν 14 άτομα. Σκηνική και εικαστική επιμέλεια : Διονύσης Φωτόπουλος, το στήσιμο του προγράμματος είχε αναλάβει ο Σταμάτης Φασουλής. Στο πρόγραμμα συμμετείχε κι η Κατερίνα Στανίση, η τραγουδίστρια που εντυπωσίασε στον «Ορφέα». Στην ορχήστρα ήταν επίσης ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Σούκας, ο Μάκης Μπέκος, ο Λευτέρης Ζερβός κι άλλοι μουσικοί και προσωπικότητες του χώρου.
Η ζωντανή μετάδοση δεν έγινε απ' την τηλεόραση γιατί, όπως είπε κι ο δημοφιλής συνθέτης, τον τελευταίο καιρό εμφανίσθηκε πολλές φορές στην T.V. και δεν θα 'θελε να κάνει κατάχρηση!!
Το πάλκο κατά τη διάρκεια της συναυλίας είχε μετακινηθεί έτσι ώστε να μην είναι σε σημείο που πιθανόν να δημιουργούσε προβλήματα στον ήχο. Θέλουμε, είπε ο Νταλάρας «να ακουστούν καλά τα τραγούδια κι όχι στο να φαινόμαστε ωραίοι». Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανή απ' το ραδιόφωνο κυρίως για την επαρχία που έχει χαρίσει συναρπαστικές εμπειρίες στον Νταλάρα.
Χαλασμός

Με την εμφάνιση του Νταλάρα, «χάλασε ο κόσμος...». Συγκινημένος ο λαϊκός τροβαδούρος είπε: «Είναι απίστευτο αυτό που βλέπω… Δεν μπορώ να μιλήσω απ' την συγκίνηση... Ήξερα πως έχω πολλούς φίλους αλλά δεν φανταζόμουν τόσους πολλούς. Θα 'θελα να σας αγκαλιάσω όλους. Βοηθήστε με να σας τραγουδήσω όσο μπορώ καλύτερα...».

Ο Γιώργος Νταλάρας άρχισε με το τραγούδι «Θέλω να τα πω» και στη συνέχεια ερμήνευσε τρία καινούργια τραγούδια του Χρ. Νικολόπουλου.
Στην αρχή ο ήχος των μεγαφώνων ήταν λίγο ενοχλητικός, αλλά κανείς δεν έδειξε να πολυνοιάζεται. Από τις πρώτες στροφές ο κόσμος είχε ενθουσιαστεί.
Σεισμός
Με τη γνωστή επιτυχία «Παραπονεμένα λόγια» (τον συνόδεψαν 74.000 στόματα), έγινε σεισμός στο Στάδιο...
Κόπηκαν 72.500 εισιτήρια και 1.500 προσκλήσεις.

Παρουσιάζοντας τον Γρηγόρη Μπιθικώτση είπε ο Γιώργος Νταλάρας: «Δυο - τρεις άνθρωποι στάθηκαν η αιτία που έγινα τραγουδιστής. Ενας απ' αυτούς και ο Γρηγόρης. Ονειρευόμουνα να του μοιάσω. Όταν κατάφερα κάποια στιγμή να κάνω κάτι απ' όσα έκανε εκείνος, πίστεψα ότι έγινα τραγουδιστής.

Η Μελίνα


Την συναυλία τίμησε με την παρουσία' της και η υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη, που ο Νταλάρας της αφιέρωσε το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου».
Επίσης, μερικά τραγούδια του είπε και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Ακόμη και ανάπηροι με τα καροτσάκια τους... χόρευαν όταν τραγουδούσε ο Νταλάρας.
Στο τέλος της συναυλίας τραγούδησαν αγκαλιασμένοι με τον Νταλάρα, ο Γιάννης Πάριος, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης και η Χαρούλα Αλεξίου («Ελεύθερος Τύπος», Σάββατο 1 Οκτωβρίου 1983, ρεπορτάζ: Κατερίνα Παπαγεωργίου – Βιβή Πασπαλάρη)

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΑ – 3/10/1983)
84000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ «ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙΑ»


Κι όμως δεν χώρεσαν



ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ και χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε τη δεύτερη συναυλία του, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες εισιτήρια είχαν, από χθες το μεσημέρι, εξαντληθεί, αφήνοντας και πάλι κάποιους παραπονεμένους...

Λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Πάτρα, την Κόρινθο μεταφέροντάς θαυμαστές του λαϊκού τραγουδιστή στην Καλογρέζα και το Στάδιο γέμισε ασφυκτικά.
Όταν άρχισε το πρόγραμμα και η φωνή του Νταλάρα «γέμισε» τα μεγάφωνα, οι κερκίδες άρχισαν να λικνίζονται
στο ρυθμό των τραγουδιών...
Παλαμάκια και χτυπήματα των ποδιών ακούγονταν ρυθμικά και σχεδόν το ίδιο σκηνικό με της προηγούμενης συναυλίας ακολούθησε...
Ο κόσμος πότε τραγουδούσε, δημιουργώντας μια όμορφη πολυφωνική χορωδία και πότε σηκωνόταν και, πάνω στις θέσεις ή στους ενδιάμεσους χώρους, χόρευε τσιφτετέλι ή ζεϊμπέκικο.

Καλεσμένοι καλλιτέχνες, που και την Παρασκευή, όπως και χθες «ζωγράφισαν» με το δικό τους χρώμα τη συναυλία, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Απών ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που δεν μπόρεσε να εμφανιστεί.


Η συναυλία άρχισε νωρίτερα για να προλάβουν οι θεατές να φύγουν με τα τελευταία λεωφορεία και τραίνα.
Μετά το τέλος της συναυλίας ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε μίνι δεξίωση για τους καλεσμένους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς του Σταδίου και όλους τους συντελεστές της συναυλίας.
Oι παραλλαγές ήταν το τσουχτερό κρύο και οι μικρές απουσίες καλλιτεχνών, ανάμεσα σ' αυτές και της Κατερίνας Στανίση, που την ώρα της συναυλίας εκείνη τελούσε τους γάμους της!
Κατά τα άλλα έσβησαν τα φώτα, άναψαν χιλιάδες αναπτήρες και σπίρτα, βγήκε ο Νταλάρας, ξεσηκώθηκε το στάδιο σε ιαχές και χειροκροτήματα.

Άρχισε με το ίδιο τραγούδι της Παρασκευής «Θέλω να τα πω» και συνέχισε με τα τρία τραγούδια του Νικολόπουλου.
Μιλώντας ο δημοφιλής τραγουδιστής είπε : «Αυτό που είδα την περασμένη Παρασκευή δεν πίστευα στα μάτια μου. Σήμερα νομίζω ότι βλέπω όνειρο και νομίζω πως κάποιος θα με σκουντήσει να ξυπνήσω. Αυτές οι συγκλονιστικές συναυλίες ήταν το ωραιότερο δώρο της ζωής μου.».
Ο κόσμος χόρευε και τραγουδούσε μαζί του όλες τις επιτυχίες του.» («Βραδυνή», ρεπορτάζ: Βιβή Πασπαλάρη)
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ
«ΠΟΙΑ μεγαλύτερη χαρά για ένα καλλιτέχνη από το να βλέπει να πραγματώνονται τα όνειρά του; Να βλέπει πόσο μεγάλη απήχηση έχει στο κοινό αυτό που κάνει, ώστε να φτάνει να γίνεται είδωλο.
Γιατί οι χιλιάδες κόσμου που γέμισαν το Ολυμπιακό Στάδιο και στις Δύο συναυλίες που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας «έφτασαν» τη μορφή του στα όρια του ειδώλου.
Στη δεύτερη συναυλία αψήφησαν το κρύο, την υγρασία, την απεργία των ταξί και από διάφορα μέρη της Αθήνας και της επαρχίας, τράβηξαν για το Ολυμπιακό Στάδιο να διασκεδάσουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τον δημοφιλή τραγουδιστή, που για αυτούς χρόνια τώρα σκαλίζει με τον δικό του τρόπο την πλάκα της ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού. Η δεύτερη συναυλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία του Νταλάρα. Δεν ήταν τίποτα αυτό που έβλεπε ο ίδιος από το χώρο που τραγουδούσε. Ήταν αυτό το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες και που μπορούσαν να το ζήσουν μόνο οι θεατές. Ήταν αυτός ο πανζουρλισμός μετά το τέλος της συναυλίας, όταν χιλιάδες άνθρωποι δεν είχαν μεταφορικό μέσο να φύγουν και έκαναν ωτοστόπ σε αυτοκίνητα και μηχανές. Ήταν οι μελωδίες, από τα ίδια τραγούδια που ακούστηκαν στο Στάδιο, που σιγοτραγουδούσε ο κόσμος βγαίνοντας. Ήταν το κρύο που έκανε τον κόσμο να τουρτουρίζει και όμως να φωνάζει:
 «Γεια σου ρε Γιώργο...».    :
 Και ο Γιώργος Νταλάρας δεν έμεινε αδιάφορος σε αυτό το χαιρετισμό. Τι άλλο θα μπορούσε να υποσχεθεί παρά και άλλες τέτοιες συναυλίες;
«Μακάρι του χρόνου - είπε ο Νταλάρας στη συναυλία - να είμαστε καλά να ξανακάνουμε κάτι τέτοιο και να μπορέσουν να έρθουν και εκείνοι που έμειναν έξω από το Στάδιο».
Τις θέσεις των επισήμων στόλισαν και πολλοί καλλιτέχνες.
Μεταξύ άλλων η Αλίκη Βουγιουκλάκη, με κοντό μαλλί παρέα με τον Βλάσση Μπονάτσο, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Ζωή Λάσκαρη, ο Γιάννης Κατοίκος κ.ά. που παραβρέθηκαν αργότερα και στη δεξίωση που έδωσε ο Νταλάρας, σε αίθουσα του Σταδίου για όλους, τους συντελεστές της συναυλίας» («Ελεύθερος Τύπος» - Τετάρτη 5/10/1983, ρεπορτάζ: Βιβή Πασπαλάτη, φωτογραφίες: Γιάννης Στυλιανού)

Κι οι πρώτες «αντινταλαρικές» γκρίνιες…
Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΤΩΝ 40 ΚΑΡΑΤΙΩΝ
«ΑΝ ΤΟ ΝΑ θεωρείται κανείς καλός ή κακός τραγουδιστής έχει φτάσει να είναι μια υπόθεση μάλλον υποκειμενική, το να φημολογείται σαν έξυπνος άνθρωπος έχει να κάνει μόνο με τα… δείγματα που εμφανίζει.
Απ’ αυτή την άποψη ο Γιώργος Νταλάρας ανήκει στους έξυπνους τραγουδιστές.
Ξέρει όσο κανένας άλλος να γεμίζει τα ταμεία, ξέρει να δημιουργεί και να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Και τις… τελευταίες εντυπώσεις.
Δεν διστάζει να παραδεχθεί δημοσίως και με σεμνότητα, τη δημοτικότητα και το κύρος άλλων συναδέλφων. Τελικά, αποδεικνύει στην πράξη πως τα καταφέρνει καλύτερα.
Η συναυλία της Παρασκευής είχε εντυπωσιακές εισπράξεις: 24.177.850.
Από αυτά τα χρήματα:
Φόρος Δημοσίου: 2.370.000 δρχ.
Ποσοστά σταδίου: 3.270.000 δρχ.
Αποζημίωση προσωπικού καθαριότητος: 470.000 δρχ.
Σύνολο αφαιρουμένων: 6.110.000 δρχ.
Υπόλοιπο: 18.007.850 δρχ.
Αυτό σημαίνει, πράγμα που μας επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Σταδίου κ. Σαβράμης, ότι τα περίπου 18 εκατομμύρια, περιέρχονται στον οργανωτή και Οικονομικό υπεύθυνό της συναυλίας Μπασιάκο.
18 εκατομμύρια δεν είναι, και με το παραπάνω, πλούσια, χρυσή συγκομιδή μιας, έστω πολύ πετυχημένης, τρίωρης γιορτής;
Ασφαλώς και ακούγονται… σαν… θρύλος ορισμένες αμοιβές τραγουδιστών. Η διαφορά είναι ότι ο Γ. Νταλάρας πέτυχε να αποστομώσει κάθε σχόλιο, με την ευγενική χειρονομία της διάθεσης των εισπράξεων της δεύτερης συναυλίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Επιπλέον, ο Γ. Νταλάρας έχει καταφέρει μέχρι τώρα κάτι σπουδαίο. Ενώ θεωρείται ως ο καλύτερα ίσως αμειβόμενος της καλλιτεχνικής αγοράς, έγινε φίλος με το Στράτο.
 Ποιος είναι ο Στράτος;
Αυτός για τον οποίο ο Γιώργος τραγουδάει: Πάρτο απόφαση, βρε Στράτο, να γραφτείς στο συνδικάτο…».
Ο Στράτος, ο εργάτης που ακούει το Γιώργο τον αγαπάει και του φωνάζει: «Μεγάλε Γιώργο, πες τα…».
Κι ο Γιώργος στέκεται ακριβώς δίπλα του, μαζί υποφέρουν:
«Λιώνουν τα νιάτα μας στη βιοπάλη…»
Ο Στράτας, στην ουρά για το εισιτήριο πέφτει και τσακίζεται, δεν τον νοιάζει ούτε που θα γυρίσει από την Καλογρέζα με τα πόδια. Αρκεί να είναι στη γιορτή, και μαζί με τον Γιώργο, τον αδελφό να διαπιστώσουν: «Όσο κι όσο τ’ αγοράζουν το φτωχό κορμί μας, και περίσσια κέρδη βγάζουν…».
 Δείτε τη θρυλική συναυλία – ρεκόρ του Γιώργου Νταλάρα από το Ολυμπιακό Στάδιο (30/9 & 3/10 1983)

Αυτές είναι οι υπόλοιπες 21 πολυπληθέστερες συναυλίες που έγιναν στην Ελλάδα 

U2

Το πάρτυ του Λουκιανού Κελαηδόνη στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη στις 25/07/1983: 100.000 περίπου, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που δημοσιεύονται σε άρθρο της Σίσσυς Καραβία στη Lifo και τη Wikipedia (Η Wikipedia μιλάει για πάνω από 70 χιλιάδες). Στο πάρτυ αυτό εμφανίστηκαν οι Δ. Σαββόπουλος, Μ. Ζορμπαλά, Β. Γερμανός, Γ. Νταλάρας, Α. Μάνου και Μαντώ. Μάλιστα, έφτασαν στη σκηνή με ταχύπλοα. Το Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ μετέδιδε ζωντανά το πάρτυ με εκφωνητή το Γιάννη Πετρίδη. 

U2 στο 
Ο.Α.Κ.Α. στις 03/09/2010: Πάνω από 80.000 άνθρωποι - σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill. Τη συναυλία άνοιξαν ο Aviv Geffen και οι Snow Patrol.

Δ. Σαββόπουλος στο Ο.Α.Κ.Α. στις 19/09/1983: Γιόρτασε τηv 20η επέτειo της καριέρας τoυ με μια συvαυλία στo Ολυμπιακό Στάδιo της Αθήvας, μπρoστά σε 80.000 αvθρώπoυς - σύμφωνα με το Music Corner.

Pink Floyd @ OAKARolling Stones 16/09/1998: 79.000 - σύμφωνα με άρθρο στα Νέα, το οποίο αναφερόταν σε κάποια αθεώρητα εισιτήρια. Τη συναυλία άνοιξαν τα Ξύλινα Σπαθιά.

Συναυλία διεθνούς αμνηστίας στο Ο.Α.Κ.Α. (P. Gabriel, Sting, B. Springsteen, Γ. Νταλάρας, T. Chapman, Youssou n' Dour)  03/10/198870.000περίπου σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Βήμα.

Madonna στο O.A.K.A. στις 27/09/2008: Πάνω από 60.000 άνθρωποι - σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill. Πριν τη Madonna έπαιξε η Robyn.

Pink Floyd στο Ο.Α.Κ.Α. 31/05/1989 : 50-60.000, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Ποπ+Ροκ.

AC/DC @ ΟΑΚΑ 28/05/2009: Πάνω από 50.000 άνθρωποι - σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill. Πριν τους AC/DC έπαιξαν οι Answer.

U2 @ ΘεσσαλονίκηU2 στη Θεσ/κη 26/09/1997: 50.000 - σύμφωνα με το Βήμα και το σχετικό άρθρο της Άννας Βλαβιανού. Πριν τους U2 έπαιξε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

R.E.M. στο Παναθηναϊκό Στάδιο (MTV GR Day) στις 05/10/2008: 50.000 περίπου,σύμφωνα με το MTV.

Live AID - συναυλία για το AIDS στις 02/10/1988: Συμμετείχαν οι Bonnie Tyler, Jerry Lee Lewis, Joan Jett, Run DMC, Black Uhuru - 45.000 περίπου σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Βήμα.

Sonisphere Festival στο Terra Vibe στις 24/062010: 40.000 περίπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill.

Η φωτογραφία ανήκει στο trib4mian

Rory Gallagher στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στις 12/09/1981: 40.000 άνθρωποι σύμφωνα με τη Wikipedia. Η συναυλία ήταν μια απ' τις πρώτες εμφανίσεις ξένων μουσικών στην Ελλάδα και δυστυχώς συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, με τους αστυνομικούς. "Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε..." - Rory Gallagher. Την επόμενη μέρα, ο τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδα και τίτλους όπως "Κάηκε ή Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες". 

Rock in Athens το 1985 στο Παναθηναϊκό Στάδιο
: Πρώτη μέρα στις 23/07 εμφανίστηκαν οι Telephone, Depeche Mode, Stranglers και Culture Club, ενώ τη δεύτερη στις 24/07 οι Talk Talk, Nina Hagen, Cure και Clash - 25 - 30.000 κάθε μέρα σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του trib4mian.


Manu Chao στο Terra Vibe στις 10/07/2008: Πάνω από 30.000σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill.

Metallica στο Terra Vibe στις 03/072007: Πάνω από 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill.

Black Sabbath στο Rockwave Festival, Terra Vibe στις 25/06/2006: 22 - 25.000 σύμφωνα με όσα γράφονται στο site των Black Sabbath από φίλους του συγκροτήματος και στο σχετικό review του Avopolis.

Depeche Mode στο Terra Vibe στις 01/08/2006: 20 - 25.000σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill.

Roger Waters στο Terra Vibe στις 18/06/2006:  20.000σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mix Grill.

Iron Maiden @ Terra Vibe, 02/08/2008: Περίπου 20.000, σύμφωνα με το σχετικό review του Avopolis.

Guns’n’roses στο ΟΑΚΑ στις 24/05/1993: Η αρένα γεμάτη όπως και όλο το κάτω διάζωμα. Το πάνω ήταν κλειστό, σύμφωνα με άρθρο του Rocking.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια: