Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - «ΤΡΙΤΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ»: ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΟΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ, «ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΟΣ» ΚΑΙ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ» ΤΟ ΒΡΑΔΥ

             Απο το φιλοΣαμαρικό antinews

Ανοικτό άδειασμα από Κομισιόν στην Αθήνα και τη Λευκωσία για τον «τρίτο Αττίλα» στην Αμμόχωστο. Για μια ακόμη φορά, σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατατέθηκε λίστα «κυρώσεων» (options paper) σε βάρος της Τουρκίας, αν και κάτι τέτοιο είχε εξαγγελθεί δημόσια

Το Antinews κατ' αποκλειστικότητα αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ, αρνείτο να καταθέσει στη σημερινήσυνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «προτάσεις» (options paper) για πιθανά μέτρα («κυρώσεις») κατά της Τουρκίας για τον «τρίτο Αττίλα» στην Κύπρο, στα Βαρώσια (Αμμόχωστο). Κι' αυτό παρ' ότι έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα το έκανε.

Αποκλειστικό: Ωμό άδειασμα Ελλάδας-Κύπρου από την Κομισιόν - Τι θα κάνετε γι' αυτό κ. Δένδια;

Αλλά το πρωί και άλλα το βράδυ

Σήμερα το πρωί, λοιπόν, φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, φαίνεται πως ένοιωσε την ανάγκη να απαντήσει στο Antinews,

και με περισσή σιγουριά εμφανίστηκε ρητώς και κατηγορηματικώς να δηλώνει ότι το options paper θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το απόγευμα, ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια των «διπλωματικών πηγών» του, ανέφερε τα εντελώς αντίθετα, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το Antinews.

Ειδικότερα, οι «διπλωματικές πηγές» σημείωναν ότι «αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο». Η πρόταση αυτή-συμπλήρωναν οι ελληνικές «διπλωματικές πηγές»-έγινε δεκτή από τον ΥΕ/ΑΕ, Borrell, και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιαστεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα».

Προηγουμένως, το πρωί, ο Ν.Δένδιας δήλωνε τα εντελώς αντίθετα: «Σήμερα, στην επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Συμβούλιο (σ.σ. των υπουργών Εξωτερικών - ΣΕΥ) θα συζητήσει το options paper, το οποίο θα παρουσιάσει ο Josep Borrell, ώστε να υποδειχθούν, ελπίζω, στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων. Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση».

Κολοκοτρωναίος ή Φαναριώτης;

Γιανα καταλάβουμε κι' εμείς: Πότε λέγει την αλήθεια ο υπουργός Εξωτερικών; Το πρωί που ξυπνάει με κολοκοτρωνέικη φουστανέλα ή το βράδυ που φοράει το φαναριώτικο φράκο του «διπλωμάτη»;

Άραγε, για ποια ελληνική πρόταση που έγινε δεκτή από τον Ζοζέπ Μπορέλ μιλάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όταν ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο «Κομισάριος» για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είχε δεσμευθεί, και μάλιστα με δημόσιες δηλώσεις του, ότι θα την καταθέσει σήμερα στους υπουργούς Εξωτερικών. Πόσο μάλλον όταν η πρόταση (options paper) ήταν έτοιμη, αλλά αρνήθηκε να το πράξει;

Πλάτες της Κομισιόν στην Άγκυρα

Να σημειωθεί, όπως αποκάλυψε το Antinews, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) είχε καταρτίσει ένα τέτοιο έγγραφο, το οποίο, πάντως, δεν θεωρείτο κάτι το ιδιαίτερο, και μάλλον ήταν πολύ... διστακτικό έναντι της Τουρκίας. Παρά ταύτα, ακόμα και αυτό το «διστακτικό» έγγραφο το απέσυρε ο Ζοζέπ Μπορέλ, προφασιζόμενος ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες (!).

Μάλιστα, γι' αυτή τη στάση του Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το προηγούμενο διάστημα, η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους, ενώ συμπαράσταση (!) στις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας είχαν εκδηλώσει οι Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο.

Τι άλλαξε, άραγε, από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε η Ελλάδα εξέφραζε την δυσαρέσκειά της για τη μη κατάθεση του options paper, μέχρι σήμερα που ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται (το βράδυ, βέβαια) ωσάν να σημείωσε τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία;

Πόσο μάλλον, όταν ήταν γνωστό ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο, δηλώνοντας, κατά τις παρασκηνιακές διεργασίες της προετοιμασίας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ότι σκοπεύει να υποβάλλει το options paper τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη τακτική, ουσιαστικά κατευνασμού της Τουρκίας, ακολουθούσε και πέρυσι η ΕΕ, όταν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, μπαινόβγαιναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και στην κυπριακή ΑΟΖ. Πολλοί μήνες πέρασαν, όχι για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που ουδέποτε έγινε, αλλά έστω για να βγει ένα κείμενο-«ευχολόγιο», με το οποίο θα... εγκαλείτο η Τουρκία για τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Κρυφτούλι ευθυνών

Το κρυφτούλι του Ν. Δένδια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με άδειασμα, ως όλα δείχνουν από την Κομισιόν, της Ελλάδας και της Κύπρου, προς όφελος της Τουρκίας.

Άραγε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες διπλωματικές ομάδες για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά την προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και γι' αυτό άλλα δήλωνε το πρωί και αλλιώς προσπαθούσε να τα μπαλώσει το βράδυ, ή ήταν εν γνώσει του τα γεγονότα, οπότε παραπλανά την ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη;

Οι σύμβουλοί του δεν είχαν ενημερώσει τον Ν. Δένδια ότι o γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Στέφανο Σανίνο, είχε εγκαίρως ενημερώσει ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ αρνείται να καταθέσει το options paper, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του και τη δέσμευσή του στο ΣΕΥ του Οκτωβρίου ότι θα το κάνει;

Δεν ήταν, άραγε, πληροφορημένος από το περιβάλλον του ο Ν. Δένδιας ότι είχε διαμορφωθεί κείμενο (options paper), το οποίο μάλιστα είχε την αρχική έγκριση του Ζ. Μπορέλ, αλλά τελικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ το πήρε πίσω μετά από συνεννοήσεις που είχε με τους δύο συμπατριώτες του, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Pedro Serrano de Haro, και τον πολιτικό διευθυντή του;

Εάν δεν ήταν, πάντως, ενήμερος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, μάλλον πρέπει να «πέσουν κεφάλια» στο ΥΠΕΞ. Εάν ήταν, όμως, πρέπει να δώσει πειστικές διευκρινίσεις.

Εθνοπανήγυρις στη Μεγαλόνησο

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η Τουρκία κέρδισε έναν ακόμη γύρο στα σημεία, με τις πλάτες κύκλων της Κομισιόν, η Αθήνα, ... φουστανελοφόρος, «συμπαραστέκεται» στην Κύπρο. Έτσι, αυτές τις ημέρες σχεδόν η μισή κυβέρνηση... μετακόμισε στη Μεγαλόνησο.

Μπορεί να φάγαμε ήττα στις Βρυξέλλες, και να γυρίζουμε σπίτι με άδεια χέρια, αλλά στην Κύπρο οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες θα στήσουν μεγαλοπρεπή εθνοπανήγυρη.

Έτσι, στις 16 Νοεμβρίου 2021 ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο 17ο ετήσιο Συνέδριο του περιοδικού «The Economist», με θέμα «Working towards a secure environment for sustainable recovery».

Σήμερα, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε ένα τούρ, αρχικά στην έδρα της Διοίκησης της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, στην Πράσινη Ζώνη, στην Οδό Λήδρας, και παρακολούθησε ενημέρωση στο Παρατηρητήριο Σιακόλα και στο Φυλάκιο του 211 Τάγματος Πεζικού.

Από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου, στη Μεγαλόνησο βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, που κι' αυτός με τη σειρά τουθα επισκεφθεί το στρατιωτικόνεκροταφείο, «Τύμβος της Μακεδονίτισσας», τα «Φυλακισμένα Μνήματα» και την ΕΛΔΥΚ.

Πολωνία - Λευκορωσία

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κυριάρχησε το Μεταναστευτικό στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, καθώς και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Δύο άκρως σοβαρά θέματα.

Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, «Ελλάδα και Κύπρος τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς καιστήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα

Στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την λήψη μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις».

Δυτικά Βαλκάνια

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπληρώνουν οι διπλωματικές πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα, ως Προεδρεύων της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

Επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στην συζήτηση με τους Ανατολικούς Εταίρους, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: