Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΕΝΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙ!

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Η 22α Νοεμβρίου 1963 αναμενόταν να είναι μία ακόμα πληκτική μέρα. Ο Τζον Κένεντι, πρόεδρος των ΗΠΑ, θα συνέχιζε την περιοδεία του στον Αμερικανικό Nότο, στο Τέξας κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις όλων των συμβούλων του ήθελε να διασχίσει το Ντάλας με την ανοιχτή προεδρική λιμουζίνα.

Εκεί η ώρα ήταν 12:30. Μεσημέρι. Στην Αθήνα 20:30. Οι πρωινές εφημερίδες ετοίμαζαν την έκδοση του Σαββάτου και της Κυριακής. Οι απογευματινές μόλις άρχιζαν τη δουλειά. Θα δούλευαν όλο το βράδυ για να τυπωθούν νωρίς το πρωί. Το ραδιόφωνο ετοιμαζόταν να κλείσει το πρόγραμμά του τα μεσάνυχτα, ενώ τηλεόραση φυσικά δεν υπήρχε.

f 130 1

Ξαφνικά τα τηλέτυπα άρχισαν να χτυπούν ασταμάτητα. Όπου τηλέτυπο, η ειδική υπηρεσία τηλεγραφημάτων, που είχε για την ενημέρωσή της από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και ανταποκριτές κάθε εφημερίδα. Ανέφεραν τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι. Οι πληροφορίες μετρημένες. Μετά το πρώτο πάγωμα όλοι έπεσαν στη δουλειά,

F 232

Στην Αθήνα εκδιδόταν 15 ημερήσιες εφημερίδες, Στη Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε η «Μακεδονία» του συγκροτήματος Βελλίδη, ενώ υπήρχε και μια εβδομαδιαία το «ΕΜΠΡΟΣ» που είχε εξελιχτεί από ένα ιστορικό καθημερινό φύλλο με αναιμική κυκλοφορία σε ένα δυναμικό εβδομαδιαίο με πολλά αναγνώσματα και αρκετά… κουτσομπολιά.

F 334

Όλες οι εφημερίδες έκαναν πρώτο θέμα τη δολοφονία. Οι εντυπωσιακά μεγάλες φωτογραφίες, για τα μέτρα της εποχής δείχνουν και το αδιέξοδο των διευθυντών και αρχισυντακτών που δεν ήξεραν τι να γράψουν. Κάποιες περισσότερο ευέλικτες έδωσαν ρεπορτάζ από τις αντιδράσεις του κόσμου στην Αθήνα (Αθηναϊκή), ενώ μια άλλη, «Η Νίκη» στην οποία διευθυντής ήταν ο Διονύσης Λιβανός, ανιψιός του Παναγιώτη Κανελλόπουλου φιλοξένησε και άρθρο του υποψήφιου τότε να διαδεχτεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ηγεσία της ΕΡΕ.

F 430

Αναφορά στην Ελλάδα

Στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει γινόταν αναφορά και στην Ελλάδα την οποία και θα ανέφερε ονομαστικά. Η σφαίρα του δολοφόνου τον πρόλαβε. Οι εφημερίδες της εποχής, τις επόμενες μέρες, δημοσίευσαν το κείμενο της ομιλίας που πήρε τη μορφή ντοκουμέντου.

F 528

Η ομιλία περιστρέφεται γύρω από τα χρήματα που πληρώνει ο αμερικανικός λαός για τη προστασία των χωρών που συνορεύουν με κομμουνιστικές χώρες. Και θα σημείωνε:

«Το 70%, περίπου, της στρατιωτικής βοήθειας μας παρέχεται εις εννέα στρατηγικά σημαντικές χώρες, οι οποίες , αμέσως ή εμμέσως, είναι εκτεθειμένες και απειλούνται από κομμουνιστική επίθεση. Οι χώρες αυτές είναι το Βιετνάμ (Νότιο), η Ελεύθερη Κίνα (Ταϊπέι), η Κορέα (Νότια), η Ινδία, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Περσία (Ιράν). Καμία από τις χώρες αυτές δεν διαθέτει βοηθητικές πηγές για τη συντήρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων…»

F 624

Πόσα φύλλα πουλούσαν οι εφημερίδες το 1963

Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων το 1963 φαντάζουν ασύλληπτες για τον σημερινό αναγνώστη και πολύ περισσότερο για τους δημοσιογράφους και τους εκδότες της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων ξεπερνούσε τις 560.000 φύλλα τη μέρα!

F 720

Υπήρχε σαφής διαχωρισμός πρωινών και απογευματινών με τις τελευταίες να υπερτερούν σε κυκλοφορία (345.161 φύλλα την ημέρα έναντι 221.516 για τις πρωινές).

Ας ρίξουμε μια ματιά, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ιδιοκτητών, στις κυκλοφορίες του 1963.

ΠΡΩΪΝΕΣ

Ακρόπολις 73.615 φύλλα (29.781 σε Αθήνα – Πειραιά και 43.835 στην περιφέρεια)

Το Βήμα 43.790

Καθημερινή 40.924

Ελευθερία 30.914

Η Αυγή 19.255

Εθνικός Κήρυξ 13.017

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ

ΤΑ ΝΕΑ 118.481 (90.792 φύλλα σε Αθήνα – Πειραιά και μόλις 27.689 στην περιφέρεια)

Αθηναϊκή 49.954

Απογευματινή 49.641

Μεσημβρινή 41.555Η

Βραδυνή 26.286

Έθνος 24.872

Ελεύθερος Τύπος (*) 13.407

Εστία 6.456

Νίκη 4.509

F 815

(*) Ο “Ελεύθερος Τύπος” ήταν μια προσπάθεια επανέκδοσης της πετυχημένης προπολεμικής έκδοσης με διευθυντή τον Χρήστο Καβαφάκη και εκδότη τον Χρήστο Τεγόπουλο, μετέπειτα εκδότη της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”. Κυκλοφόρησε από τις 7 Οκτωβρίου 1963 έως τις 13 Ιανουαρίου 1964. Ήταν προσανατολισμένη… αριστερότερα της κεντροαριστεράς! Δεν είχε σχέση με την εφημερίδα που κυκλοφόρησε το 1983 από τον Άρη Βουδούρη.

f 910

Οι ερασιτέχνες «κέρδισαν» τους επαγγελματίες

Είναι εντυπωσιακό, αλλά και δείγμα ότι κανείς δεν το περίμενε. Οι περισσότερες φωτογραφίες, αλλά και το φιλμ της δολοφονίας δεν ανήκουν σε επαγγελματίες, αλλά σε ερασιτέχνες. Οι επαγγελματίες ακολουθούν βαριεστημένα τη προεδρική πομπή και κατάλαβαν τι έγινε από τους τελευταίους.

f 108

Το σημαντικότερο και πιο διάσημο απ’ όλα είναι το φιλμάκι των 8 χιλιοστών του Άμπρααμ Ζαπρούντερ. Κρατά μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και με απόφαση των αμερικανικών αρχών αγοράστηκε από τα Αμερικανικά αρχεία αντί 615.384 δολαρίων το δευτερόλεπτο! Τα χρήματα πήγαν στους κληρονόμους του κινηματογραφιστή που πέθανε το 1970 σε ηλικία 64 χρόνων.

F 117 1 F 126 1 F 133 f 142 F 153 f 162

f 172
Η γραφική αναπαράσταση δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο»

Τι έδειξαν τα κανάλια στις ΗΠΑ

Η δολοφονία ήταν και μια δοκιμασία για την τηλεόραση. Το CBS μετέδωσε πρώτο την είδηση από τον Γουόλτερ Κρονκάιτ που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ακολούθησαν το NBC και το ΑΒC. Όχι CNN δεν υπήρχε τότε. Για τέσσερις μέρες και τα τρία μεγάλα δίκτυα προσάρμοσαν το πρόγραμμά τους σε ένα μεγάλο δελτίο ειδήσεων.

Η αναγγελία της δολοφονίας από το CBS

Ο πρώτος σταθμός που έδωσε την είδηση ήταν το τοπικό δίκτυο WFAA. Εξέπεμπε στο Τέξας, είχε έδρα το Ντάλας και η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου έγινε δύο τετράγωνα από τα στούντιο.

Δείτε την αναγγελία, τη συνέντευξη με τον Άμπρααμ Ζαπρούντερ που κινηματογράφησε τη σκηνή της δολοφονίας, αλλά το φιλμ δεν μπόρεσε να προβληθεί αφού δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα για την επεξεργασία. Σημαντική λεπτομέρεια ο κινηματογραφιστής πήγε στο στούντιο με αστυνομική προστασία! Παρατηρήστε την άνεση του παρουσιαστή, αλλά και το τσιγάρο που καπνίζει στη διάρκεια της εκπομπής!

www.newscenter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: