Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και οι σημαντικές συνέπειες αυτού του οικολογικού προβλήματος

Η μέλισσα εξαφανίζεται, τόσο από το φυσικό της περιβάλλον όσο και από τις εμπορικές κυψέλες. Αυτό το οικολογικό πρόβλημα καλείται από τους ερευνητές ως η κατάρρευση της κατάστασης των αποικιών των μελισσών.

Την τελευταία δεκαετία οι μελισσοκόμοι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει πάνω από 30% ετήσια απώλεια των κυψελών τους. Το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός αυτού του εντόμου έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%.

Αυτό επηρεάζει τις καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν αποτελεσματικά, επειδή ο κύριος επικονιαστής τους, η μέλισσα, δεν μπορεί να τα γονιμοποιήσει.

Αιτίες της εξαφάνισης των μελισσών
Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στην αναζήτηση των αιτιολογικών παραγόντων της διαταραχής της κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών. Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει διάφορα αίτια, ωστόσο,

τεκμαίρεται ότι το πρόβλημα αυτό οφείλεται στον συνδυασμό πολλών παραγόντων.

Χημικές ενώσεις
Η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων, όπως τα νεονικοτινοειδή, θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο των μελισσών. Την καταναλώνουν όταν έρχονται σε επαφή με τα λουλούδια. Επιπλέον, οι εμπορικές κυψέλες υποκαπνίζονται ως πρόληψη έναντι των ακάρεων.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Η αύξηση της θερμοκρασίας στη γη μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης ορισμένων ιών, ακάρεων και μυκήτων. Η μέλισσα αντιμετωπίζει παράσιτα όπως το Nosema apis, που βλάπτει το νευρικό σας σύστημα.

Ένα άλλο από τα παθογόνα είναι το Varroa destructor, ένα ακάρεο που απορροφά την αιμολυμφή της μέλισσας.

Από την άλλη πλευρά, οι κλιματικές διακυμάνσεις μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο στις μέλισσες, επειδή τα έντομα αυτά ζουν σε μέρη όπου τα κλιματικά πρότυπα δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Οικολογική σημασία της μέλισσας
Η μέλισσα είναι ένα από τα κύρια επικονιαστικά έντομα των φυτών. Επιπλέον, διευκολύνει τη διασπορά των φυτικών ειδών σε άλλες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στη βιοποικιλότητα. Αυτό κάνει την παραγωγικότητα στα οικοσυστήματα βιώσιμη.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι το εν λόγω έντομο συμβάλλει στη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας εντός των διαφόρων πληθυσμών των φυτών. Αυτό με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στην αύξηση της απόδοσης των φρούτων και της χλωρίδας, βασικά στοιχεία για τη σίτιση των φυτοφάγων.

Όχι μόνο οι μέλισσες συμμετέχουν στη γονιμοποίηση των λουλουδιών αλλά και το ρόπαλο και κάποια πουλιά, όπως και το κολιμπρί, το κάνουν επίσης. Ωστόσο, οι μέλισσες έχουν κάτι που τα κάνει πιο επιρρεπή στη γονιμοποίηση: τα σπίτια στο σώμα τους.

Εκεί οι κόκκοι γύρης προσκολλώνται, δημιουργώντας τη δυνατότητα πολλαπλής γονιμοποίησης μεταξύ των φυτικών ειδών.

Στην Ευρώπη, οι μέλισσες επικονιάζουν σχεδόν το 84% των εμπορικών καλλιεργειών. Η γεωργία σε όλο τον κόσμο έχει μεγάλη εξάρτηση από το επίπονο έργο αυτού του εντόμου.

Σχέση μεταξύ των μελισσών και των πτηνών

Τα πτηνά έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα έντομα. Οι μέλισσες διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση των πληθυσμών των πτηνών παγκοσμίως.

Μέλισσες, λιπάσματα φυτών

Χάρη στο έργο των μελισσών για τη διάδοση της γύρης, μπορούν να διατηρηθούν και να εξαπλωθούν καλλιέργειες φρούτων, ξηρών καρπών, λαχανικών, ελαιούχων σπόρων και ορισμένων δημητριακών. Επιπλέον, ένα υψηλό ποσοστό άγριων φυτών και λουλουδιών γονιμοποιούνται από αυτό το έντομο.

Τα λουλούδια, τα φρούτα και τα φυτικά είδη αποτελούν τη βάση της διατροφής των φυτοφάγων πουλιών. Η μείωση των πληθυσμών των μελισσών θα κατέρρεε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ειδών των πτηνών που τρέφονται με φυτά και τα παράγωγά τους.

Ακόμη και η εξαφάνιση μόνο ενός από τα είδη μέλισσας θα προκαλούσε μια επικαλυπτική επίδραση: δεν θα υπήρχαν σπόροι, φυτά, λουλούδια ή φρούτα. Όλα τα ζώα που τρέφονται με αυτά θα εξαφανίζονταν και αργότερα τα σαρκοφάγα θα εξαφανίζονταν και αυτά.

Ανάμεσα στα πουλιά, τα φυτοφάγα αποτελούν μια μεγάλη ομάδα. Αυτά τρέφονται με καρπούς που αναπτύσσονται στα δέντρα, τα οποία κυρίως γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.

Παράδειγμα πτηνού που μπορεί να επηρεαστεί από την εξαφάνιση της μέλισσας είναι ο παπαγάλος. Ο παπαγάλος ζει σε τροπικές και θερμές περιοχές, έχει ένα καμπύλο σχήμα και τρέφεται με φρούτα, φύλλα και σπόρους.

Όταν ο παπαγάλος είναι στη φύση, αναρριχάται στα δέντρα για να βρει σπόρους, το κύριο φαγητό του.

Μέλισσες ως μέρος της διατροφής

Αυτά τα έντομα αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας και ως εκ τούτου, η εξαφάνισή τους θα επηρεάσει τα υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτή την τροφική οργάνωση, τα εντομοφάγα πτηνά βρίσκονται πίσω από τις μέλισσες, αφού ορισμένα από αυτά τα πτηνά τρέφονται με αυτές.

Η σίτιση αυτής της ομάδας πτηνών αποτελείται μεταξύ άλλων από μέλισσες, γαιοσκώληκες. Κάποια είδη θα μπορούσαν να τα φάνε με εποχιακό ή ευκαιριακό τρόπο, ενώ άλλα είδη θα μπορούσαν να το κάνουν με συνήθη τρόπο.

Ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης των μελισσών, τα πτηνά αυτά θα υποστούν μεγάλη μείωση του πληθυσμού τους. Μειώνοντας τον αριθμό των μελισσών μέσα σε ένα οικοσύστημα, θα μειωθεί η ποσότητα και η ποικιλία των τροφίμων.

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει ανταγωνισμό μεταξύ των πτηνών για την τροφή τους, λόγω της έλλειψης εντόμων. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανή μείωση στον πληθυσμό των πτηνών.

Μερικά από τα πουλιά που θα υποφέρουν από αυτή την πτώση του πληθυσμού της μέλισσας είναι αυτά του παλιού κόσμου και η νύχτα του βορρά. Αυτό το πουλί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβάνει μέλισσες μέσα στη διατροφή του. Το φθινόπωρο και το χειμώνα του αρέσει να τρώει φρούτα.

Ο μέλισσα του παλιού κόσμου είναι καταναλωτής εντόμων, μεταξύ των οποίων η μέλισσα είναι το αγαπημένο του θήραμα,

Μέλισσες ως παραγωγοί μελιού

Οι μέλισσες κάνουν το μέλι ως τελικό προϊόν μιας επίπονης και οργανωμένης διαδικασίας. Με αυτό το ζαχαρούχο νέκταρ, πλούσιο σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, οι προνύμφες αυτού του επικονιαστικού εντόμου τροφοδοτούνται.

Οι χτένες όπου διατηρείται το μέλι και οι οποίες θα είναι οι φωλιές των προνυμφών, είναι φτιαγμένες από κερί. Αυτό παράγεται από νεαρές μέλισσες μέσω των κεραίων τους.

Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κυψελίδων εξαγωνικού σχήματος των κυψελών, όπου το μέλι θα αποθηκευτεί και αργότερα η βασίλισσα θα αποθέσει τα αυγά.

Υπάρχουν πουλιά, όπως ο δείκτης Zambezi, που τρέφονται με αυτό το κερί. Αυτό το οργανικό υλικό είναι πολύ δύσκολο να χωνευτεί, επειδή το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη του, η λιπάση, δεν μπορεί να το υδρολύσει.

Παρά το γεγονός αυτό, το πουλί αυτό καταναλώνει τακτικά κερί μέλισσας. Αν εξαφανιστούν αυτά τα έντομα, αυτή η πολύτιμη πηγή τροφής για τον δείκτη Zambezi δεν θα υπήρχε, επηρεάζοντας σοβαρά τον πληθυσμό του.

Πηγή: https://el.thpanorama.com

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/118571402674943583/

Δεν υπάρχουν σχόλια: