Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ! ΣΕ ΞΕΝΑ “ΧΕΡΙΑ” Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ...

«Αυτό το έχει πάρει ένας Αμερικανός. Το απέναντι ένας Βέλγος και παρακάτω έχουν αγοράσει Ισραηλινοί και Εγγλέζοι». Ο κ. Κώστας διαθέτει καταλύματα στην παλιά πόλη των Χανίων. Τον συναντήσαμε σε ένα δρομάκι πίσω από τα Μαχαιράδικα. Όπως λέει οι περιουσίες που έχουν πωληθεί σε ξένους είναι πολλές στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός αυτό αποτυπώνει, όπως τονίζει, το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα στη συγκεκριμένη συνοικία αλλά και την αδυναμία πολλών ντόπιων είτε να συντηρήσουν την περιουσία τους είτε να συνεχίσουν να μένουν εκεί.

ΑΜΕΙΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
«Χρόνια τώρα το ενδιαφέρον των ξένων για την παλιά πόλη παραμένει αμείωτο. Ακόμα και τώρα που οι τιμές έχουν εκτοξευτεί», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Χανίων Λουκία Καλλιγιάννη.
Το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών από άλλες χώρες για ακίνητα στην παλιά πόλη των Χανίων είναι επενδυτικό, προσθέτει η κα Καλλιγιάννη και διευκρινίζει ότι πολλοί από αυτούς που αγοράζουν κάποιο σπίτι το βλέπουν σαν επένδυση και το αξιοποιούν τουριστικά.

ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ – ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
Ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται στην παλιά πόλη, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στην παλιά πόλη από ξένους πολίτες. Οι περισσότεροι, όπως τονίζει, είναι βορειοευρωπαίοι και Ισραηλινοί. «Οι τελευταίοι είναι η εθνικότητα που αγοράζει ιδιαίτερα στην Κρήτη και την παλιά πόλη», σημειώνει.

ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ρωτάμε τον κ. Παναγιωτόπουλο τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις αγοραπωλησίες που γίνονται στην παλιά πόλη: «Μέχρι την οικονομική κρίση, υπήρχε ενδιαφέρον για την παλιά πόλη αλλά οι περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν έξω από τα Χανιά και ειδικά στον Αποκόρωνα. Τότε είχαμε πολλούς Βρετανούς -πολλοί από αυτούς συνταξιούχοι- που έψαχναν κάποια κατοικία για να ζήσουν εδώ, γιατί ήταν πολύ χαμηλότερο το κόστος ζωής γι’ αυτούς. Την ίδια εποχή ήρθαν και Γάλλοι, Ιταλοί και Σκανδιναβοί, ενώ αργότερα ήρθαν και οι Ρώσοι».
Η κτηματομεσιτική αγορά άλλαξε με την οικονομική κρίση. Οι τιμές έπεσαν και ταυτόχρονα άρχισε να αναπτύσσεται το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
«Μέσα στην κρίση άρχισαν να αγοράζουν οι ξένοι στην παλιά πόλη. Γνωρίζοντας από τις χώρες τους προϊόντα όπως της βραχυχρόνιας μίσθωσης αρκετοί είδαν τις ευκαιρίες που θα δημιουργούνταν. Έτσι ενώ αρχικά έρχονταν συνταξιούχοι για να μείνουν στον Αποκόρωνα κ.λπ. μετά 35άρηδες, 40άρηδες κ.λπ. είδαν τις επενδυτικές ευκαιρίες και σε μια συγκυρία, μεταξύ 2012 και 2015, όπου οι τιμές ήταν χαμηλές, αγόρασαν πολλά ακίνητα στην παλιά πόλη», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΙΜΩΝ
Την εποχή εκείνη οι τιμές ήταν αρκετά ελκυστικές για κάποιους που διέθεταν χρήματα: «Ειδικά στη Σπλάντζια οι τιμές κυμαίνονταν από 700-800 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονταν το ακίνητο, αν έβλεπε θάλασσα κ.λπ. Μετά το 2015 που ήταν πιο ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον και βέβαια οι τιμές των ακινήτων. Άλλωστε στην παλιά πόλη ο αριθμός των ακινήτων είναι δεδομένος, δεν αλλάζει. Έτσι όσο ανεβαίνει η ζήτηση τόσο ανεβαίνουν και οι τιμές», εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η νέα κατάσταση έφερε μια εκτόξευση των τιμών με την τιμή ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο σε κακή κατάσταση να μην πέφτει κάτω από 1000 ευρώ και να αγγίζει προς τα πάνω μέχρι και τις 4000 ή και 5000 ευρώ το τετραγωνικό αν είναι μπροστά στη θάλασσα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Οι άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους μιλήσαμε ανέφεραν ότι τα ακίνητα που πωλούνται ανήκουν κυρίως σε δύο βασικές κατηγορίες: είτε πρόκειται για κληρονόμους περιουσιών που δεν έχουν σχέση με την περιοχή, κατοικούν εκτός Χανίων, και βλέπουν την πώληση σαν μια ευκαιρία να αποκομίσουν κάποια χρήματα για να τα αξιοποιήσουν αλλού, είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να συντηρήσουν και να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους και η πώληση μοιάζει η μόνη βιώσιμη διέξοδος γι’ αυτούς.
Την προοπτική της πώλησης των ακινήτων ήρθε τον τελευταίο χρόνο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο η κατακόρυφη άνοδος του κόστους ανακατασκευής και συντήρησης λόγω ισχυρών των πληθωριστικών τάσεων σε πρώτες ύλες, υλικά κ.λπ.
Παράλληλα, όμως, οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής νιώθουν ότι δεν έχουν καμία υποστήριξη από την Πολιτεία στην αγωνία και την προσπάθειά τους να συντηρήσουν τα ακίνητά τους, που βρίσκονται σε μια προστατευόμενη με ειδικές προδιαγραφές αρχιτεκτονικά περιοχή.
«Αυτό είναι ένα θέμα που το έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη ως Σύλλογος και με επιστολή μας προς το αρμόδιο υπουργείο. Θα πρέπει να το δουν αυτό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αυτοί που συντηρούν την παλιά πόλη. Αν δεν βοηθηθούν από το κράτος δεν μπορούν να παραμείνουν εδώ και το κόστος συντήρησης είναι δυσβάστακτο», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Μάρκος Καραβιτάκης.
Και το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν η Πολιτεία, το κράτος, η αυτοδιοίκηση κ.ά. ενδιαφέρονται περιοχές, όπως η παλιά πόλη, να διατηρήσουν τον μόνιμο πληθυσμό τους ή αν κι αυτό το θέμα το αφήνουν να το αυτορρυθμίσει η αγορά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: