Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Τάσου Κατσαρού

Στις 28 Αυγούστου του 1947 ξεκίνησε η δίκη της επαναστατικής οργάνωσης ΣΤΕΝΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ (ΟΠΛΑ). Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτέμβρη. Απ’ τους 67 κατηγορούμενους εκτελέστηκαν οι 47 στο πίσω μέρος του Γεντί κουλέ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ανάμεσα τους βρίσκονταν και μια γυναίκα. η εικοσιπεντάχρονη Ευθυμία Πατσιά που κράτησε ηρωική στάση ως το τέλος.

Πρόκειται για μια χαμένη ιστορία του εμφυλίου πολέμου που διαδραματίστηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έφερα στο φως με την ολοκληρωμένη συγγραφική μου έρευνα, "Μια απόφαση μάχομαι μέχρι το τέλος Θεσσαλονίκη 1946-47 Αντάρτικο Πόλεως Στενή Αυτοάμυνα ΟΠΛΑ" απ' τις εκδόσεις Διάδοση. Οι κυριότερες ενέργειες τις Στενής Αυτοάμυνας ήταν η επίθεση με χειροβομβίδες σε λεωφορείο της πολεμικής αεροπορίας. ως απάντηση σε βομβαρδισμούς δημοκρατικών χωριών, η εκτέλεση του υψηλόβαθμου αστυνομικού Μοίραρχου Κοφιτσα. επιθέσεις σε στέκια εθνικοφρόνων, αστυνομικών περιπόλων κλπ.

Περίοπτη θέση στην οργάνωση κατέχουν: ο εικοσιτριάχρονος Ιορδάνης Σαπουντζογλου που δίνοντας μάχη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αυτοκτόνησε με την τελευταία σφαίρα,

στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Μακεδονία Παλλάς και ο επικεφαλής της οργάνωσης Αλβανός Ακίνδυνος, που "έπεσε" στο δικαστήριο αναλαμβάνοντας την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη της οργάνωσης.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε η δική της Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας (ΜΛΑ) με επικεφαλής το Γιώργο Παπαθανασίου, που τελικά επέζησε και κατάφερα να τον συναντήσω το καλοκαίρι του 2009 στην Πελοπόννησο. Απ' αυτήν την οργάνωση που τελικά δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει επιθέσεις, εκτελέστηκαν πολύ λιγότερα μέλη. 

Τέλος, λίγο αργότερα, υπήρξε και η οργάνωση Λαϊκοί Εκδικητές η οργάνωση που συμμετείχε ο Χρόνης Μίσσιος. Και αυτή η ολιγομελής ομάδα, εξαρθρώθηκε απ' την Ασφάλεια γρήγορα χωρίς να κατορθώσει να πραγματοποιήσει κάποιο ισχυρό χτύπημα. Επικεφαλής ήταν ο Γιαννάκης Δρουσιώτης, ο μαύρος, όπως τον αναφέρει στο βιβλίο του ο X. Μίσσιος "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" προφανώς, λόγω του σκουρόχρωμου δέρματος του. Απ' αυτήν την οργάνωση δεν εκτελέστηκε κανείς, επειδή ο Δρουσιώτης ήταν κυπριακής καταγωγής και η υπόθεση περιπλέχτηκε με την κυπριακή Κυβέρνηση. Έτσι, γλίτωσε το θάνατο και ο Χρόνης Μίσσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: