Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 24/8 και Παρασκευή 26/8 στις 9μμ

Η αργεντίνικη ταινία

 «Το κόλπο του αιώνα» του  Αριέλ Γουϊνογκράδ

Το σινεμά της Αργεντινής εντυπωσιάζει και πάλι!!

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της ληστείας που άφησε εποχή στην Αργεντινή

Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=W7v6tbSKimo&t=11s

Συνδυάζοντας ιδιοφυείς ανατροπές και απρόβλεπτες εξελίξεις, το «Κόλπο του Αιώνα» εμπνέεται από μια απίστευτη-κι-όμως-αληθινή, θρυλική ληστεία για να στήσει μια απολαυστική κωμική περιπέτεια που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία. Ένας από τους συν-σεναριογράφους της ταινίας συμμετείχε στη ληστεία..

ΥΠΟΘΕΣΗ

Αργεντινή, 2006. Μια συμμορία εισβάλλει σε υποκατάστημα της τράπεζας Banco Rio και κρατάει 23 ομήρους, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στις δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και τα κοσμήματα που κρύβονται στο θησαυροφυλάκιο. Η αστυνομία καταφθάνει και περικυκλώνει την τράπεζα, τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν. Όταν, όμως, η αστυνομικοί μπουν στο κτίριο, τους περιμένει μια τεράστια έκπληξη...

Μετά από μια σειρά επιτυχιών, ο σκηνοθέτης Αριέλ Γουϊνογκράδ αναλαμβάνει να αφηγηθεί την ιστορία της διασημότερης τραπεζικής ληστείας στα χρονικά της Αργεντινής, ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στο σασπένς, το χιούμορ και τον εύστοχο κοινωνικό σχολιασμό, σε μια ταινία που σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων στην Αργεντινή.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Χρ. Μήτσης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ: «Μια αληθινή ιστορία μεταφέρεται στη οθόνη ως διασκεδαστική ταινία με χιούμορ, σασπένς, σεναριακές ανατροπές και ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο. Γραφικοί μα απόλυτα αληθοφανείς χαρακτήρες, ισορροπία χιούμορ και σασπένς, αφηγηματικές εκπλήξεις που ζωηρεύουν την πλοκή (όπως τα σύντομα φλας μπακ), μαζί με μετρημένες σεναριακές ανατροπές δεν αφήνουν ούτε στιγμή αυτήν τη διασκεδαστική ταινία να γλιστρήσει στην κοινοτοπία.

Η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία στην ιστορία της Αργεντινής σε ένα προάστιο του Μπουένος Άιρες το 2006 εξέπληξε τους ειδικούς με την τελειότητα του σχεδίου και την επινοητικότητα των δραστών. Απασχόλησε τον τύπο και την κοινή γνώμη για χρόνια, ενώ αποτελεί και τη βασική πηγή έμπνευσης για την πασίγνωστη σειρά του Netflix «La casa de papel».

Ελεάννα Μάνεση, Simplylife.gr: «Είναι έξυπνη, ανατρεπτική, με σασπένς, με χιούμορ, με γρήγορο ρυθμό, με εύστοχους κοινωνικούς σχολιασμούς και πολύ καλές ερμηνείες.»

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, LiFO: «…Το ευχάριστο, άρτιο «Κόλπο του αιώνα» στήνει με υπομονή τους χαρακτήρες, δουλεύοντας αρμονικά το καστ, του οποίου ηγείται ο κορυφαίος καρατερίστας Γκιγιέρμο Φρανσέγια, και εναλλάσσει με εμπνευσμένο μοντάζ τη σεκάνς του ριφιφί, με καίριες αναδρομές στην ψυχολογική και χωροταξική προετοιμασία της ομάδας.»

Άντα Δαλιάκα, Έθνος: «…οι γρήγοροι ρυθμοί και η εύστοχη δράση αναδεικνύουν την ιστορία σε κωμική περιπέτεια απάτης, αυτοσαρκαστικού «ταραντινικού» ύφους, κοινωνικής συνείδησης, και το βασικότερο, ρεαλιστικών ανατροπών των οποίων η κάθε λεπτομέρεια χρησιμοποιείται δημιουργικά.»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: