Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της χώρας οδήγησε σε μία σειρά τεκτονικών αλλαγών στην κοινωνία και στους Θεσμούς.Είναι δεδόμενο ότι η περίοδος των πρώτων κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η περίοδος του μεγαλύτερου εκδημοκρατισμού των θεσμών που γνώρισε η ελληνική κοινωνία.
Κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας των Συνταγματαρχών η ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλάζει άρδην την οργάνωση και την λειτουγία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.Η ΚΥΠ δρούσε ως ένα μέσο που λειτουργούσε έξω απο κάθε πλαίσιο νομιμότητας και δημοκρατίας, με παρακολουθήσεις αντιφρονούντων και αριστερών,προοδευτικών πολιτικών.
Η περίοδος απο από το 1986 και έπειτα χαρακτηρίζεται από μία ριζική αναδιάρθρωση και εκδημοκρατισμό της υπηρεσίας πληροφοριών.
Με τον νόμο 1645/ 26.08.1986 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η ΚΥΠ αλλάζει όνομα και μετατρέπεται σε ΕΥΠ, μία αλλαγή τόσο συμβολική ,όσο και βαθιά ουσιαστική.Η ΕΥΠ ορίζεται ως μία αυτοτελής δημόσια πολιτική υπηρεσία και μπαίνουν τα θεμέλια της αποστρατικοποίησης της.
Το ένστολο προσωπικό θα μειωθεί δραστικά και θα θεσπιστεί το “Ειδικό Πολιτικό Επιστημονικό Προσωπικό” και συγκροτείται το “Συμβούλιο Πληροφοριών” στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και άτομα εκτός ΕΥΠ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της υπηρεσίας διορίζονται μη ένστολοι πολίτες,
καθώς γίνονται και προσλήψεις προσωπικού με πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση.Πρώτος διοικητής της νέας ΕΥΠ, υπήρξε ο Κώστα Τσίμας, κορυφαίο στέλεχος του Αντιδικτατορικού αγώνα και μέλος του ΠΑΚ.Ήταν αυτός που κατά την περίοδο του 1987-89 επεξεργάστηκε την πολιτικοποίηση και την ουσιαστική μεταμόρφωση της υπηρεσίας.
Η δημοκρατικοποίηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι μία ακόμη απόδειξη της προσφοράς του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στην Δημοκρατία και στους Θεσμούς.Κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα με την θεσμική και δημοκρατική αντιμετωπίση κορυφαίων ζητημάτων.
Τώρα ο Μητσοτάκης ξανάκανε την ΕΥΠ σαν τα μούτρα τα δικά του και της Δεξιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου