Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΙΤΕΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΡΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΦΑΡΑ


Μαγευτικά τοπία, εντυπωσιακές εικόνες και «πλούσια» ιστορία πίσω από την άγνωστη βυθισμένη γέφυρα και τον κρατήρα με τα νούφαρα στη Φωκίδα και πιο συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Ιτέας.


Σημειώνεται, πως το νησί  Άγιος Κωνσταντίνος Φωκίδας μαζί με τη νησίδα του Αγίου Αθανασίου, βρίσκονται στα νότια και απέναντι από το λιμάνι της Ιτέας.

Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησάκια μπορεί να δει κανείς από ψηλά αυτά υπολείμματα πέτρινης γέφυρας μήκους περίπου 210 μέτρων η οποία σήμερα φυσικά είναι βυθισμένη και καλύπτεται εξολοκλήρου από το νερό της θάλασσας.

Πιθανολογείται, σχετικά με αυτή τη γέφυρα ότι πρόκειται για βυζαντινή κατασκευή η οποία τα ένωνε και γκρεμίστηκε εξαιτίας κάποιου γεωλογικού φαινομένου,

Ο κρατήρας με τα νούφαρα 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς ήταν αυτό, αν για παράδειγμα ήταν κάποιος ισχυρός σεισμός.

Στο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν αναφορές ότι ακόμη και το 1720 λειτουργούσε σχολείο το οποίο είχε ιδρύσει ο Νικόλαος Λογοθέτης και δίδαξαν ο ιερομόναχος Καβρίκος από την Αγία Ευφημία μαζί με τον Πρωτόπαπα από τα Άγραφα.

Ωστόσο αυτό το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί μετά τα Ορλωφικά. Επιπλέον επάνω στο νησάκι υπάρχει και το ένα ομώνυμο εκκλησάκι, δρομικής κατασκευής. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και έχει και ένα μικρό καμπαναριό.

Πάρτε μια γεύση από ψηλά μέσα από το παρακάτω βίντεο του καναλιού Up Stories του Youtube:

Πηγή: exploringgreece.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: