Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ – ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“Οχι” σε νέο “πακέτο” πριν από τις ευρωεκλογές και κόντρα με τον Σόιμπλε – Τί αποκαλύπτει το Spiegel – Τί φοβούνται Σόιμπλε και Σαμαράς

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα φοβίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Αντώνη Σαμαρά – δεν φαίνεται, όμως, να ισχύει το ίδιο για την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολι Ρεν.
H γερμανίδα καγκελάριος βάζει “φρένο” στις προσδοκίες για την όποια νέα συμφωνία για την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων βγαίνουν αινφιδίως σε σκληρή “γραμμή” απέναντι στη χώρα μας αλλά και στον ίδιο τον κ. Σόιμπλε, απειλώντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία επί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς νέο Μνημόνιο - ένα πακέτο,
που οι έως τώρα υπολογισμοί το προσδιορίζουν περί τα 15 δισ. Ευρώ.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το Spiegel, η γερμανίδα καγκελάριος βάζει “φρένο” στις προσδοκίες για την όποια νέα συμφωνία για την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές επιλέγοντας μάλιστα να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κ. Σόιμπλε, ενώ την ίδια ώρα και ο Ολι Ρεν δείχνει... «καλοκαίρι, και βλέπουμε» για τη συζήτηση επί του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η σύμπτωση και η συγκυρία των εν λόγω σκληρών μηνυμάτων δεν είναι τυχαία, καθώς καγκελαρία και Κομισιόν ταυτίζονται ενώπιον του φόβου ανόδου των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές – μιας ανόδου, που ο επίτροπος Ρεν και οι σύμβουλοι της καγκελαρίας ανησυχούν ότι θα τροφοδοτηθεί περαιτέρω εάν υπάρξει απόφαση πριν από το Μάιο για νέο, τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

“Εμφύλιος” Μέρκελ-Σόιμπλε για την Ελλάδα

«Η Μέρκελ σταματάει τον Σόιμπλε», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel και αναφέρει τα εξής: «Μεταξύ της 'Αγγελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχουν και πάλι εντάσεις για την γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Spiegel: Μεταξύ της Μέρκελ και του Σόιμπλε υπάρχουν πάλι εντάσεις για την γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική και την Ελλάδα
Η Καγκελάριος σταμάτησε σχέδια του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας πριν από τις Ευρωεκλογές τον Μάιο ένα νέο πακέτο βοήθειας» και επισημαίνει ότι η Καγκελαρία «ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιου είδους μήνυμα».
Σύμφωνα με το περιοδικό, «η κυρία Μέρκελ φοβάται ότι το επικριτικό προς την Ευρώπη κόμμα ‘Εναλλακτική για την Γερμανία' θα μπορούσε να ωφεληθεί στις εκλογές από μια συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να στείλει στους Έλληνες ένα μήνυμα αλληλεγγύης και να καταστήσει σαφές ότι μπορούν μετά τις εκλογές να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη, καθώς βλέπει τον κίνδυνο, χωρίς την προοπτική περαιτέρω στήριξης, ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα να ενισχυθούν πολύ».
Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει το ρεπορτάζ, «πολλοί παρατηρητές θεωρούν το τέλος της κυβέρνησης συντηρητικών και σοσιαλιστών ως πιθανό» και αυτό, ανησυχεί ο κ. Σόιμπλε, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ευρωκρίση. «Μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν υπάρξει ήδη κατά την έναρξη της ευρωκρίσης σοβαρές διαφορές απόψεων για την σωστή στρατηγική. Ενώ ο κ.Σόιμπλε ήθελε να λύσει την κρίση ευρωπαϊκά, η Καγκελάριος επέμενε να συμπεριληφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», καταλήγει το ρεπορτάζ του Spiegel.

Ολι Ρεν: Καλοκαίρι και βλέπουμε...

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt, δηλώνει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό 2015-2016 και για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει “μετά το καλοκαίρι”.
Ρεν: Δόξα τω Θεώ, δεν συνέβη η καταστροφή στις ελληνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2012
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρεν εκφράζει επιφυλάξεις και για το πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνοντας ότι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου. Προτείνει, δε, την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ελληνικό ζήτημα ενώ, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη ακόμη και για το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής, αλλά, «Δόξα τω Θεώ, η καταστροφή δεν συνέβη».
«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» τόνισε ο Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με την «Welt», ο Ευρωπαίος Επίτροπος απορρίπτει ακόμη την οπτική της Αθήνας ότι πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 φέρνει και το δικαίωμα για ελαφρύνσεις. «Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup», δηλώνει ο Επίτροπος και αυτή παίρνει χρόνο: «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat αν η Ελλάδα πράγματι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Σημειωτέον ότι η δήλωση Ρεν έρχεται την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει, στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ πως το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του θα επιστραφεί στις ασθενείς ομάδες.
Πιέζει ο Σαμαράς για στήριξη Βερολίνου
Τα δυσμενή μηνύματα από την γερμανική καγκελαρία, δε, έρχονται σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να "επενδύει" στην έμπρακτη προεκλογική στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο παρά τα αυστηρά μηνύματα από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος και εξακολουθεί να "χτίζει" διαύλους με την γερμανική καγκελαρία αναμένοντας την κυρία Μέρκελ τον Απρίλιο στην Αθήνα. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να μεταβάλει τελικά τη στάση του το Βερολίνο και να πει, προεκλογικά και όχι το καλοκαίρι, το "ναι" στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014-2015 μέσω νέου δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: