Περί
τους 150 αστυνομικούς δεν κατάφεραν να περάσουν το τεστ ακεραιότητας της ΕΛ.ΑΣ.
Συμμετοχή σε δράσεις της Χ.Α.. Η δολοφονία Φύσσα άρχισε να ξετυλίγει το
κουβάρι.
Περίπου 150 αστυνομικοί δεν πέρασαν το... τεστ ακεραιότητας των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Είχαν συμμετοχή με δόλο ή βαριά αμέλεια σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και μερικοί -«λίγοι» σε δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Από αυτούς συνελήφθησαν οι 15, με τους 10 να έχουν συμμετοχή σε παράνομες δράσεις του ναζιστικού πολιτικού μορφώματος.
Από αυτούς τους 10, οι 6 ήταν συνοδοί βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος, ο πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα και ο φερόμενος «εκπαιδευτής» μελών της Χρυσής Αυγής στη Ρόδο.
Τα παραπάνω είναι μερικά αριθμητικά δεδομένα της ετήσιας έκθεσης της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή αστυνομικών σε δράσεις της Χρυσής Αυγής, που πήραν νέα τροπή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Από την συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται να προκύπτει περισσότερη... αστυνομική βία και... λιγότερη Χρυσή Αυγή.
Ελέγχθησαν 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 οικείες, 30 οχήματα και δύο σκάφη. Το ένα από τα σκάφη ανήκει στον πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα και το δεύτερο στον ανθυπαστυνόμο, πρώην συνοδό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή, οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί. Σε 9 περιπτώσεις κατασχέθηκαν είδη ένδυσης, στρατιωτικός εξοπλισμός, είδη στρατιωτικού ιματισμού, σύμβολα και έντυπο υλικό που παρέπεμπαν στην «Χ.Α.» ή ήταν ναζιστικής ιδεολογικής προσέγγισης.
Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς προκύπτουν 115 περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα εμφανιζόμενα ποσοστά Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διαφόρων αστυνομικών τμημάτων κυρίως του κέντρου. Τα τρία τέταρτα των υποθέσεων-καταγγελιών, καταγράφονται στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του κέντρου Αθηνών, του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και της Ομόνοιας.
Αυτή η αδράνεια αστυνομικών, σε κάποιες περιπτώσεις και η συμμετοχή τους σε άσκηση βίας, εκβιασμούς, δωροδοκίες, είχε ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των θυμάτων να καταγγείλουν. Η έλλειψη ελέγχου, εποπτείας, λογοδοσίας, η ανοχή, η συγκάλυψη και η σκόπιμη συμμετοχή, επιδείνωσαν την αρνητική εμπειρία των θυμάτων, που προσέφευγαν σε άλλους φορείς προκειμένου να περιγράψουν τις επιθέσεις σε βάρος τους.
Παρατηρήθηκε, επίσης ότι οι επικεφαλής αξιωματικοί έχουν... χαμηλή ορατότητα προς τους υφισταμένους τους που επιχειρούν στον δρόμο καθώς δεν υπόκεινται σε άμεση επιτήρηση. Δηλαδή η λήψη απόφασης επέμβασης σε καταγγελία ρατσιστικής επίθεσης, είναι στην διακριτική ευχέρεια εκείνου που την λαμβάνει στον δρόμο χωρίς εποπτικό έλεγχο. Η έκθεση εντοπίζει και την λανθασμένη αντίληψη «αλληλεγγύης» και σιωπής για να αποτραπούν οι συνέπειες ενός σκανδάλου διαφθοράς, ή η αδράνεια και η αβελτηρία στην ανταπόκριση, στοιχεία όμως που διευκόλυναν έναν αριθμό αστυνομικών να... εξοικειωθούν με συμπεριφορές ανομίας.
Πολλοί από τους αστυνομικούς που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών υποθέσεων διαφθοράς ή ρατσισμού, υποβλήθηκαν σε σύγχρονα... τεστ ακεραιότητας. Πρόκειται για έρευνα στο «βιογραφικό» του υπόπτου, με εισαγωγή στοιχείων υπόθεσης, πληροφορίες, μαρτυρίες, εκτίμηση χαρακτηριστικών, σκιαγράφηση προφίλ υπαιτίων.
Περίπου 150 αστυνομικοί δεν πέρασαν το... τεστ ακεραιότητας των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Είχαν συμμετοχή με δόλο ή βαριά αμέλεια σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και μερικοί -«λίγοι» σε δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Από αυτούς συνελήφθησαν οι 15, με τους 10 να έχουν συμμετοχή σε παράνομες δράσεις του ναζιστικού πολιτικού μορφώματος.
Από αυτούς τους 10, οι 6 ήταν συνοδοί βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος, ο πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα και ο φερόμενος «εκπαιδευτής» μελών της Χρυσής Αυγής στη Ρόδο.
Από την έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή αστυνομικών σε δράσεις της Χρυσής Αυγής, φαίνεται να προκύπτει περισσότερη... αστυνομική βία και...
λιγότερη Χρυσή ΑυγήΤα παραπάνω είναι μερικά αριθμητικά δεδομένα της ετήσιας έκθεσης της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή αστυνομικών σε δράσεις της Χρυσής Αυγής, που πήραν νέα τροπή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Από την συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται να προκύπτει περισσότερη... αστυνομική βία και... λιγότερη Χρυσή Αυγή.
«Μεμονωμένα όχι ‘φράξιες’»
Στα συμπεράσματα της έκθεσης δεν φαίνεται να πιστοποιείται ύπαρξη συγκροτημένων ομάδων εν ενεργεία αστυνομικών, δεν εντοπίζονται «πυρήνες» παρασυνταγματικών πόλων στην Ελληνική Αστυνομία. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι από το 2009 έως το 2013, το φαινόμενο ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς γιγαντώνεται το 2012 και 2013. Κάποιοι αστυνομικοί δηλαδή με την εκλογή της Χρυσής Αυγής, και το κλίμα που δημιουργήθηκε, βρήκαν ανεξέλεγκτο πεδίο για να εκδηλώνουν με αυξητικές τάσεις αυτές τις ακραίες συμπεριφορές.Ελέγχθησαν 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 οικείες, 30 οχήματα και δύο σκάφη. Το ένα από τα σκάφη ανήκει στον πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα και το δεύτερο στον ανθυπαστυνόμο, πρώην συνοδό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή, οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί. Σε 9 περιπτώσεις κατασχέθηκαν είδη ένδυσης, στρατιωτικός εξοπλισμός, είδη στρατιωτικού ιματισμού, σύμβολα και έντυπο υλικό που παρέπεμπαν στην «Χ.Α.» ή ήταν ναζιστικής ιδεολογικής προσέγγισης.
Το φαινόμενο ακραίας αστυνομικής βίας γιγαντώνεται το 2012 και 2013, όταν κάποιοι αστυνομικοί μετά την εκλογή της Χρυσής Αυγής, βρήκαν ανεξέλεγκτο πεδίο για να εκδηλώνουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές
Κατεγράφησαν 142 υποθέσεις ως περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε όλη την Ελλάδα, οι μισές, 71 υποθέσεις (ποσοστό 50%), διερευνήθηκαν αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Από αυτές εξιχνιάστηκε το 85%, με τον εντοπισμό ή προσδιορισμό της συμμετοχής στις πράξεις 203 αστυνομικών και 3 ιδιωτών. Προσδιορίζονται ως υπαίτιοι 118 αστυνομικοί (ποσοστό 58%), και σύμπραξη 85 αστυνομικών (ποσοστό 42%).Πρώτη η Αττική
Από την ανάλυση 142 περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, χωροταξικά, ανάλογα με τις περιοχές που εκδηλώθηκαν αυτού του είδους οι δραστηριότητες, η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό 83%, που αντιστοιχεί σε 124 σημεία διαφόρων περιοχών της. Μόλις το 17%, δηλαδή 25 περιοχές, υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική, παρατηρείται διόγκωση του προβλήματος, με ποσοστό 52% σε σχέση με τις περιοχές όλης της Ελλάδος, η Δυτική Αττική με ποσοστό 12%, την ευρύτερη περιοχή Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό 11% και τις περιοχές Νοτιοανατολικής Αττικής 5% και Βορειοανατολικής Αττικής 3% να ακολουθούν.Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς προκύπτουν 115 περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα εμφανιζόμενα ποσοστά Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διαφόρων αστυνομικών τμημάτων κυρίως του κέντρου. Τα τρία τέταρτα των υποθέσεων-καταγγελιών, καταγράφονται στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του κέντρου Αθηνών, του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και της Ομόνοιας.
Τα ΜΑΤ κατέχουν την... 8η θέση. Η εξήγηση που δόθηκε είναι πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα ΜΑΤ βρίσκονται κάτω από μεγαλύτερο έλεγχο και... κοινή θέα
8η θέση στα... ΜΑΤ
Σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Αστυνομίας, μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς εμφανίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, δηλαδή τα αστυνομικά τμήματα και ακολουθούν η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής στην οποία εντάσσονται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Διεύθυνση Βορειοανατολικής και Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Στην παραπάνω «κατάταξη» ακραίων αστυνομικών συμπεριφορών διαπιστώνεται ότι τα ΜΑΤ κατέχουν την... 8η θέση. Η εξήγηση που δόθηκε είναι πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα ΜΑΤ βρίσκονται κάτω από μεγαλύτερο έλεγχο και... κοινή θέα, σε αντίθεση με αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών, στις οποίες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.«Ομερτά» σε ρατσιστικές επιθέσεις
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης γίνονται ακόμη σοβαρότερες όταν εντοπίζεται αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων, κατάχρηση εξουσίας. Επίσης, διαπιστώνεται ανεπαρκής εποπτεία, ατελής ιεραρχικός έλεγχος, γραφειοκρατική αντίληψη τυπικής διεκπεραίωσης.
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης γίνονται ακόμη σοβαρότερες όταν εντοπίζεται αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων, κατάχρηση εξουσίας
Αστυνομικοί υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης, που έγιναν αποδέκτες καταγγελιών περιστατικών φυλετικής βίας, επέδειξαν αδυναμία ή απροθυμία να ασχοληθούν με αυτές, δυναμικά και αποτελεσματικά. Ακόμη και με εκείνες που ασχολήθηκαν, η περαίωση έγινε χωρίς έρευνα ή ανάλυση των καταγγελιών.Αυτή η αδράνεια αστυνομικών, σε κάποιες περιπτώσεις και η συμμετοχή τους σε άσκηση βίας, εκβιασμούς, δωροδοκίες, είχε ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των θυμάτων να καταγγείλουν. Η έλλειψη ελέγχου, εποπτείας, λογοδοσίας, η ανοχή, η συγκάλυψη και η σκόπιμη συμμετοχή, επιδείνωσαν την αρνητική εμπειρία των θυμάτων, που προσέφευγαν σε άλλους φορείς προκειμένου να περιγράψουν τις επιθέσεις σε βάρος τους.
Παρατηρήθηκε, επίσης ότι οι επικεφαλής αξιωματικοί έχουν... χαμηλή ορατότητα προς τους υφισταμένους τους που επιχειρούν στον δρόμο καθώς δεν υπόκεινται σε άμεση επιτήρηση. Δηλαδή η λήψη απόφασης επέμβασης σε καταγγελία ρατσιστικής επίθεσης, είναι στην διακριτική ευχέρεια εκείνου που την λαμβάνει στον δρόμο χωρίς εποπτικό έλεγχο. Η έκθεση εντοπίζει και την λανθασμένη αντίληψη «αλληλεγγύης» και σιωπής για να αποτραπούν οι συνέπειες ενός σκανδάλου διαφθοράς, ή η αδράνεια και η αβελτηρία στην ανταπόκριση, στοιχεία όμως που διευκόλυναν έναν αριθμό αστυνομικών να... εξοικειωθούν με συμπεριφορές ανομίας.
Πολλοί από τους αστυνομικούς που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών υποθέσεων διαφθοράς ή ρατσισμού, υποβλήθηκαν σε σύγχρονα... τεστ ακεραιότητας. Πρόκειται για έρευνα στο «βιογραφικό» του υπόπτου, με εισαγωγή στοιχείων υπόθεσης, πληροφορίες, μαρτυρίες, εκτίμηση χαρακτηριστικών, σκιαγράφηση προφίλ υπαιτίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου