Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ; ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητείται έντονα η πιθανή επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα, θέμα συζήτησης είναι και η συνεχής φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Βενιζέλο και το ζοφερό μέλλον του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος.
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αποδέχεται τη μοίρα του και να κάνει άκομψα τεχνάσματα με ψευτοδημοσκοπήσεις, αλλαγές ονομασίας και ιδρυτικά συνέδρια που στην πραγματικότητα ισούνται με καφουφλάζ για παράταση χρόνου. Ο Ναπολέων έλεγε ότι ''Ο θάνατος δεν είναι τίποτα. Το να ζεις όμως νικημένος και άδοξα είναι σαν να πεθαίνεις κάθε μέρα''...

Κατά την προσωπική μου άποψη,
το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει με αλλαγή ηγεσίας και εκτιμώ ότι η ανάληψη ευθύνης από τον Γιώργο Παπανδρέου θα έφερνε αυτόματα ένα διψήφιο νούμερο στο ΠΑΣΟΚ ενώ το πολιτικό περιεχόμενο -που σήμερα λείπει- θα βοηθούσε να χτιστεί με πολύ κόπο και μέσα από επώδυνες διαδικασίες η προοπτική.

Γιατί επιλέγω τον Γ. Παπανδρέου; Δεν είναι συγγενής ή φίλος, ούτε είμαι προσωπολάτρης. Θεωρώ όμως ότι, παρά το τεράστιο πολιτικό κόστος του μνημονίου, είναι ο άνθρωπος που έχει το όραμα και μπορεί να εμπνεύσει τη βάση. Ο Παπανδρέου παραμένει δημοφιλής σε μεγάλη μερίδα φίλων του ΠΑΣΟΚ, είναι ο άνθρωπος που έχει πολιτικούς στρατιώτες σε κάθε χωριό, σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή, έτοιμους να δώσουν και τον πιο δύσκολο αγώνα. Κάποιοι απ' αυτούς πιστεύουν στον ίδιο, κάποιοι είναι δεμένοι με τον πατέρα του, άλλοι με τον παππού του ακόμη, κάποιοι τον ταυτίζουν με το κόμμα. Ακόμη, ως πρόσωπο, έχει τον πιο ισχυρό μηχανισμό στο διαδίκτυο και γενικότερα υπάρχει  πλειάδα ηλικιακά νέων και αξιόλογων πολιτικά ανθρώπων που τον πίστεψαν και τον στηρίζουν στα εύκολα και στα δύσκολα. Ο Παπανδρέου έχει ένα μεγάλο ατού, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, έχει δηλωμένο «στρατό». 

Κάποτε, μικρότερος, όταν δούλευα οργανωτικό εκλογών, μου έλεγε ο μέντοράς μου επί του πολιτικού «μαγειρέματος»: *Αν σου δώσουν 200 ψηφοφόρους ή 5 «στρατιώτες» σε ένα χωριό και σου ζητήσουν να διαλέξεις, να διαλέξεις τους στρατιώτες. Εκείνοι είναι που μπορούν να φέρουν τους 500. Εκείνοι είναι που θα σκέφτονται ολημερίς και ολονυχτίς τους τρόπους να το πετύχουν*. Πράγματι, το διαπίστωσα και στην πράξη και το παραθέτω στο σημερινό ποστ για να καταλάβει κανείς την αξία ενός 10% πολιτών που πιστεύουν και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για ένα όραμα. Ναι, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σηκωθεί, αρκεί να έχει ένα μίνιμουμ ανθρώπων που θα υποστηρίξουν ένα ουσιαστικό προοδευτικό πλαίσιο αλλαγής.

Όμως αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Κάποιοι άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει με επικεφαλής τον Βενιζέλο. Είναι δικαίωμά τους να θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, είτε στο όνομα της σταθερότητας είτε αφορώντας στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Σεβαστή και η μία και η άλλη άποψη και μπορούμε να αντιτείνουμε δεκάδες πολιτικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της καθεμίας. Παράλληλα, η κάθε πλευρά μπορεί να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακές μεθόδους με κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις και σκοπό να αποδομήσουν το προφίλ του ενός ή του άλλου -ένα παράδειγμα εδώ.  

Και ρωτώ ευθέως: Θέλουν οι σύντροφοι που υποστηρίζουν τον Βενιζέλο ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μάθουν αν είναι πραγματικά ο καταλληλότερος για το κόμμα ή θα συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν με τέτοιου είδους τρικ; Εγώ προσωπικά θέλω να μάθω για τη δική μου επιλογή.

Έτσι, προτείνω μία πραγματική δημοσκόπηση, την οποία παραθέτω, με ένα ερώτημα ως προς το πρόσωπο και ένα ερώτημα ως προς τον κομματικό προσδιορισμό, για να ξεδιαλύνει το τοπίο και να διαχωρίσει την επικοινωνία από την ουσία.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ερώτημα 1: Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Α) Ευάγγελος Βενιζέλος
Β) Γιώργος Παπανδρέου
Γ) Άλλος

Σχόλιο: Σε περίπτωση που -αντί του Γ- μπουν άλλα πρόσωπα, θα «κλέβουν» ανάλογα από το Α ή το Β. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να έχουμε 2 επιλογές, παρότι θα ανεβεί ποσοστιαία το Γ.  


Ερώτημα 2: Έχετε ψηφίσει έστω και μία φορά ΠΑΣΟΚ;

Α) Ναι
Β Όχι

Σχόλιο: Το ερώτημα αυτό γίνεται διότι θα πρέπει να μπει ένα ποιοτικό φίλτρο και να δούμε το αποτέλεσμα σε αυτούς που πιθανολογείται ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Αν, επί παραδείγματι, κάποιος είναι ΝΔ, λογικά θα επιλέξει Βενιζέλο για να υποστηρίξει τη συνεργασία. Αντίστοιχα, αν κάποιος είναι ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επιλέξει Παπανδρέου και έτσι αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα. Με αυτό το φίλτρο θα έχουμε 2 αποτελέσματα, ένα που θα αφορά στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (το μείζον) και ένα στο σύνολο των ψηφοφόρων.


Ερώτημα 3 (αφορά μόνο σε νέους ψηφοφόρους): Θα είναι το ΠΑΣΟΚ μία από τις επιλογές σας στην πρώτη σας ψήφο; 

Α) Ναι
Β Όχι


Καταληκτικά, θα πρόκειται για μία δημοσκόπηση η οποία θα αποτυπώσει την πραγματικότητα μεταξύ των 2 προσώπων. Προφανώς και θα μπορούσαμε να την κάνουμε εμείς ως epikairo, όμως το αναγνωστικό μας κοινό σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό και το αποτέλεσμα δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αν αντί για το blog συμμετείχα σε μία εταιρία δημοσκοπήσεων, θα είχα προτείνει μία τέτοια δημοσκόπηση man to man καθότι θα είχε και τεράστιο ενδιαφέρον . Δεν το έχει σκεφτεί καμία εταιρία δημοσκοπήσεων; Είμαστε έτοιμοι για την αλήθεια; Ή θα συνεχίζουμε τα παιχνίδια τα στημένα;


Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα


Πηγη.epikairo

Δεν υπάρχουν σχόλια: