Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΥΛΟΣ ΜΕ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ - ΤΡΟΙΚΑΣ

Πώς και γιατί ο Γκ. Χαρδούβελης «πάγωσε» το ραντεβού με την τρόικα.Η δυσαρέσκεια για την παρουσία Λαζαρίδη. Γιατί πήρε τηλέφωνο τον Βενιζέλο- τί είπαν. Το παρασκήνιο
Νέο ενδοκυβερνητικό «μπλακ άουτ», με αιχμή τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, μετέτρεψε σε... μύλο την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ενημερώνοντάς τον ότι στις διαπραγματεύσεις παρίσταται εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού
Την αφορμή έδωσε η παρουσία στο ραντεβού των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου, με τους οποίους έχει ήδη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα χολωμένος και ενοχλημένος από τις διάφορες,
κατά καιρούς διαρροές στα ΜΜΕ που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, καθώς διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί να εκπέμψει.
Ο ίδιος έθεσε το θέμα στον Πρωθυπουργό χθες το βράδυ, παραμονή της έναρξης της συζήτησης με την τρόικα και έστειλε σαφές μήνυμα, άσχετα εάν εισακούσθηκε ή όχι, προς πάσα κατεύθυνση: αλλά με δυο αποδέκτες τους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου και κυρίως τον πρώτο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθυστέρησε η συνάντηση με την τρόικα από την άρνηση του Γκίκας Χαρδούβελη να παρευρεθεί στην σύσκεψη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι η πληροφόρηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βγαίνει μόνο από μένα αφήνοντας αιχμές για το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως πριν…καλά – καλά στείλει το μήνυμα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έδωσε το παρών σήμερα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η επίσημη δικαιολογία και διαρροή ήταν ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης αποτελεί το μάτι και το αυτί του ίδιου του πρωθυπουργού στον κρίσιμο κύκλο επαφών με την τρόικα που μόλις άρχισε.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν άφησε όμως την παρουσία του βουλευτή Επικρατείας να περάσει στο…ντούκου και τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ενημερώνοντάς τον ότι στις διαπραγματεύσεις παρίσταται εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και τον ρώτησε εάν θέλει να στείλει και αυτός κάποιο πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι καθυστέρησε η συνάντηση με την τρόικα από την άρνηση του Γκίκας Χαρδούβελη να παρευρεθεί στην σύσκεψη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ευ. Βενιζέλος: Κάθε υπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο του

Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο την Δευτέρα το βράδυ.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν επιθυμεί να έχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης εκπροσώπους από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν επιθυμεί να έχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης εκπροσώπους από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στελεχών όπως έκανε στο Παρίσι η οποία αποτελούνταν από του κ.κ. Πρωτόπαπα και Πιερακάκη. «Κάθε υπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο του» φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος στον υπουργό Οικονομικών. Κύκλοι του κόμματος, δε, επεσήμαναν με νόημα ότι, υπό τα δεδομένα αυτά, το ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύεται επί του παρόντος σε από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και δεν έχει πει «ναι» σε τίποτα. Παράλληλα για το θέμα της παρουσίας του κ. Λαζαρίδη στην διαπραγμάτευση ο κ. Βενιζέλος συμβούλεψε τον κ. Χαρδούβελη να συζητήσει το θέμα με τη ΝΔ.
Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι στην αυριανή συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα αποφασίσουν την βασική διαπραγματευετική γραμμή της ελληνικής πλευράς. Εκεί ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρωθυπουργό.

Η ενόχλησή του υπουργού Οικονομικών για τον ασφυκτικό κλοιό που υπάρχει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής. Παράλληλα διαφαίνεται και μία ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη για τις αστοχίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην διαπραγμάτευση. Αυτό φάνηκε και στο Παρίσι, αν και οι τρείς πλευρές, υπουργείο Οικονομικών Μέγαρο Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει θέμα. Πάντως, όπως λέει και η λαϊκή ρήση…«δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: