Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ «ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ» ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣΜΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Το πελατειακό κράτος, το κράτος λάφυρο είναι εδώ, με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση σε δήμους και περιφέρειες και την ίδια ώρα που για την επιλογή των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο θεσπίζεται η προφορική συνέντευξη, καταργώντας τον ν. 3839/2010, σήμερα προωθείται, με τροπολογία σε άσχετο κλασσικά νομοθέτημα, η κατάργηση του δεύτερου σταδίου εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μια σχολή που έβαλε τα θεμέλια για την καθιέρωση του επαγγελματισμού και της αξιοκρατίας στην Δημόσια Διοίκηση.

 Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου για την "ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων,
πληροφοριών και δεδομένων στον δημόσιο τομέα" (ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) και ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση τoυ άρθρου 18 του Σχεδίου νόμου που αφορά την διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων, αναφέρεται χαρ/κα, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω screenshot:


ekdda_25092014.png

Τι και αν ο διαγωνισμός διεξάγεται εδώ και 20 χρόνια με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία; Τι και αν ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως πετυχημένος, με αποτέλεσμα να εισάγονται στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης άξια στελέχη; Έρχεται ο Μητσοτάκης και καταργεί την β΄ φάση, με την πρόχειρη δικαιολογία της "μεγάλης διάρκειας" των εξετάσεων και της απαίτησης μεγάλου αρθιμού επιτηρητών (!),  η οποία μετρούσε 15% στον συνολικό βαθμό αξιολόγησης του υποψηφίου, με την προφορική συνέντευξη να γίνεται επί του φακέλου υποψηφιότητας, με στόχο να διακριβωθεί η ικανότητα και η αξιοσύνη του υποψηφίου. Παράλλληλα η προφορική και γραπτή εξέταση στην ξένη γλώσσα κρινόταν απαραίτητη για να διακριβωθεί το εάν ο υποψηφίος μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες μιας εξωστρεφούς δημόσιας διοίκησης.

Αντ' αυτού όμως και δίχως καμία προγενέστερη διαβούλευση και σε άσχετο νομοσχέδιο, το οποίο κατά τραγική ειρωνεία προωθεί την ανοικτή διακυβέρνηση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έρχεται να "βάλει χέρι" και στις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, υποβαθμίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά και το κύρος της ίδιας της Εθνικής Σχολής. Η σκοπιμότητα ύπαρξης δύο σταδίων κατά στο στάδιο της εισαγωγής ήταν να υπάρχουν δύο φίλτρα αξιολόγησης του υποψηφίου, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αντικειμενικότητα της ανάδειξης των στελεχών.

Αντ' αυτού όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και το προφίλ του "μεταρρυθμιστή", παρεμβαίνει κατά τρόπο αχρείαστο και πελατειακό στις εξετάσεις μιας σχολής που έχει αναδείξει πολύ ικανά και καταρτισμένα στελέχη. Προωθούνται οι "ευέλικτες" διαδικασίες πιθανόν και ως εμπόριο ελπίδας. Η προοπτική των εκλογών μπορεί και να επιτάσσει την γρήγορη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων, ως δόλωμα για χιλιάδες αποφοίτους ΑΕΙ που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο δημόσιο. Ωστόσο η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι δύο απαιτητικές έννοιες, που δεν μπορούν να κάμπτονται επειδή το θέλησε ένας Υπουργός. Αλλά είπαμε, επιστροφή στην κανονικότητα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: