Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛ.ΑΣ.: ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΙΤΕΣ

Οι ληστές του Διστόμου, ο Μαζιώτης και τα ...μεσιτικά γραφεία. Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τα πρόσωπα που απαρτίζουν την εξάδα του «συνεταιρισμού».
 Οι «ληστές του Διστόμου» ήθελαν να ανοίξουν... μεσιτικό γραφείο! Ο «καρφάκιας» Σπύρος Δραβίλας, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανέπτυξε «φιλική σχέση» με τον μεσίτη μέσω του οποίου είχε νοικιάσει το σπίτι της οδού Ρούμελης, στη Νέα Μάκρη.
Ο 34χρονος καταζητούμενος Σπύρος Δραβίλας ήθελε να «συνεταιριστεί» με τον μεσίτη προκειμένου να ανοίξουν μεσιτικό γραφείο στην περιοχή
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν έδωσε 4.500 ευρώ προπληρώνοντας τα ενοίκια ενός χρόνου,
επισκέφθηκε τουλάχιστον έξι φορές το μεσιτικό γραφείο του Μαραθώνα. Ο 34χρονος καταζητούμενος ήθελε να «συνεταιριστεί» με τον μεσίτη προκειμένου να ανοίξουν μεσιτικό γραφείο στην περιοχή. Στόχος των ληστών του Διστόμου και συνεργατών του Νίκου Μαζιώτη, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η εξασφάλιση πολλών κρησφύγετων με «νόμιμα» χαρακτηριστικά και πραγματικά στοιχεία ταυτότητας προσώπων, που δύσκολα θα κινούσαν τις υποψίες των διωκτικών αρχών.  
Στο μεταξύ, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που απαρτίζουν την «εξάδα», η οποία διαχωρίζεται σε «Ληστές του Διστόμου» και «ομάδα Μαζιώτη». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι αυτός ο «συνεταιρισμός» έχει τερματιστεί προσωρινά, καθώς η μία πλευρά θεωρεί πως αυτή η... συμπόρευση, ίσως αποτέλεσε και την «αχίλλειο πτέρνα» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι. Επίσης, οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των Σπύρου Χριστοστοδούλου, Γιώργου Πετρακάκου και Σπύρου Δραβίλα, «μετακινήθηκαν» και πάλι στην Πελοπόννησο και στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, ενώ αυτές που αφορούν τον εντοπισμό των δύο τουλάχιστον συνεργών του Νίκου Μαζιώτη, στην Αττική και τα νότια προάστια. Ως δύο ακόμη μέλη της «ομάδας Μαζιώτη», προσδιορίζονται από τους αστυνομικούς, ένα τουλάχιστον καταζητούμενο και επικηρυγμένο μέλος της αποκαλούμενης αντιεξουσιαστικής ομάδας των «ληστών με τα μαύρα», και ο 36χρονος «ενοικιαστής» του αυτοκινήτου, κινητού-οπλοστασίου, που είχε εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2013 στη Νεάπολη Εξαρχείων.  
Στόχος των ληστών του Διστόμου και συνεργατών του Νίκου Μαζιώτη ήταν η εξασφάλιση πολλών κρησφύγετων με «νόμιμα» χαρακτηριστικά

«Τρία κρησφύγετα στην Αττική»  

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν επιφορτισθεί με την αναζήτηση των ληστών του Διστόμου, έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε μεσιτικά γραφεία «ύποπτων» περιοχών της Αττικής, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν τουλάχιστον τρία ακόμη κρησφύγετα των καταζητούμενων. Αρχικά ερευνούν τα αρχεία του μεσίτη που ήρθε σε αλλεπάλληλες επαφές με τον Σπύρο Δραβίλα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεργοί του «καρφάκια» να έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο γραφείο για την ενοικίαση χώρων ασφαλείας. Εξετάζουν δηλαδή, την περίπτωση ο «καρφάκιας» να έστειλε στο μεσιτικό γραφείο, μεταμφιεσμένους συνεργούς του, ίσως εν αγνοία του ιδιοκτήτη και να νοίκιασαν χώρους.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν εντοπιστεί κάποιες «περίεργες» ενοικιάσεις, από την πρώτη έρευνα μερικών από αυτές δεν έχει προκύψει κάτι ύποπτο. Οι διωκτικές αρχές έχουν στην κατοχή τους και υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής που φαίνεται να αποτυπώνει αυτές τις επισκέψεις του καταζητούμενου «καρφάκια». Διαθέτουν επίσης και τουλάχιστον δύο ονοματεπώνυμα που εκτιμάται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενοικίαση χώρων από τους «ληστές του Διστόμου» και την «ομάδα Μαζιώτη».
Ο συγκεκριμένος μεσίτης, όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στο πρόσωπο του Σπύρου Δραβίλα είχε βρει έναν «καλό πελάτη» που προπλήρωσε τα ενοίκια του σπιτιού που χρειαζόταν, κάτι που τη σημερινή εποχή είναι σπάνιο. Οι ίδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να κατάλαβε την παράνομη ταυτότητα του «πελάτη» του, χωρίς όμως να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόκειται για μία παράμετρο, η έρευνα της οποίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους αστυνομικούς, οι οποίοι μπορεί να την εξετάσουν όταν έχουν θετική κατάληξη στην αναζήτηση των τριών καταζητούμενων, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο απόδοσης κατηγοριών.
Στο μεταξύ, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που απαρτίζουν την «εξάδα», η οποία διαχωρίζεται σε «Ληστές του Διστόμου» και «ομάδα Μαζιώτη»
Σημαντική βοήθεια στην άντληση περισσότερων πληροφοριών για τις κινήσεις των ληστών του Διστόμου, φαίνεται να έδωσε η δημοσιοποίηση της συμμετοχής του Γιώργου Πετρακάκου, στη δολοφονία 39χρονου αστυνομικού, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας Τράπεζας, στις 17 Απριλίου 2008 στον Χολαργό. Όταν ο μεσίτης του σπιτιού της Νέας Μάκρης προσεγγίστηκε από τους αστυνομικούς, αναγνώρισε τον «ενοικιαστή» στο πρόσωπο του Σπύρου Δραβίλα και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τις επαφές τους.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι καταζητούμενοι ληστές, αμέσως μετά τη ληστεία στο Δίστομο, γύρισαν στη Αττική, και το διήμερο 23-25 Αυγούστου, άδειασαν και «καθάρισαν» όλες τις οικίες που διατηρούσαν, μεταξύ των οποίων και αυτή στη Νέα Μάκρη. Αυτή τη στιγμή, οι ίδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν κάποιοι από τους καταζητούμενους να έχουν «μετακομίσει» και πάλι προς τα... γνώριμα εδάφη της Κορινθίας και Αργολίδας.

Ο ληστής με τα μαύρα

Στο μεταξύ, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δηλώνουν πως έχουν σημαντικά στοιχεία για τα δύο τουλάχιστον άτομα, που μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη αποτελούσαν τον εκτελεστικό πυρήνα τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ παράλληλα συνεργάζονταν με τους ληστές του Διστόμου, στη διάπραξη ένοπλων ληστειών τραπεζών.
Σε αυτό το «κάδρο», οι αστυνομικοί τοποθετούν τον 33χρονο καταζητούμενο αντιεξουσιαστή Μ.Σ, που συμμετείχε στην ομάδα των «ληστών με τα μαύρα», η οποία έδρασε την περίοδο 2004-2006, με λεία που έφθανε τις 700.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος νεαρός έχει εξαφανιστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά την ένοπλη συμπλοκή μελών της συμμορίας με αστυνομικούς, έπειτα από ληστεία τράπεζας στην οδό Σόλωνος. Στις 26 Οκτωβρίου 2009, τα καταζητούμενα μέλη της ομάδας είχαν επικηρυχθεί από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με 600.000 ευρώ. Το βράδυ της επόμενης μέρας τρία άτομα γάζωσαν με 100 σφαίρες καλάσνικοφ το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής, αφήνοντας πίσω τους πέντε τραυματίες αστυνομικούς και έναν ιδιώτη. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν ότι πίσω από την επίθεση ήταν καταζητούμενα μέλη της ομάδας που λειτούργησαν παρορμητικά και εκδικητικά με αφορμή την επικήρυξή τους, παρά το γεγονός ότι την επίθεση ανέλαβε η επωνυμία «Ο.Π.Λ.Α».
Από τους ληστές με τα μαύρα, υπάρχει ένας ακόμη επικηρυγμένος, ο 36χρονος Γ.Τ., για τον οποίο όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής στην σύγχρονη εκδοχή του Επαναστατικού Αγώνα.

Ο «ενοικιαστής» του κινητού οπλοστασίου

Ο δεύτερος της «ομάδας Μαζιώτη», σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, είναι ο 36χρονος αντιεξουσιαστής Π.Α. Μέσα στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, στις 16 Μαρτίου 2013, βρέθηκε ένα οπλοστάσιο και από τότε έχει εξαφανιστεί, με τους αστυνομικούς να ισχυρίζονται ότι πολύ πιθανόν έχει ενταχθεί σε ομάδα ένοπλης δράσης.
Σε αυτό το «κάδρο», οι αστυνομικοί τοποθετούν τον 33χρονο καταζητούμενο αντιεξουσιαστή Μ.Σ, που συμμετείχε στην ομάδα των «ληστών με τα μαύρα», η οποία έδρασε την περίοδο 2004-2006
Τον Ιούλιο του 2005 είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για την επίθεση και αρπαγή ασπίδων από άνδρες διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων, ο 36χρονος νοίκιαζε αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 2 φορές κάθε μήνα.  Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θεωρούσαν ότι ο 36χρονος τροφοδοτούσε με όπλα οργανώσεις του αντάρτικου πόλεων, λόγω των επαφών που διατηρούσε με πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με τον «Επαναστατικό Αγώνα», τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλες βραχύβιες και μη εξαρθρωθείσες οργανώσεις.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, ισχυρίζονται πως αυτός μαζί με τον καταζητούμενο ληστή με τα μαύρα και τον Νίκο Μαζιώτη, έχουν συμμετάσχει στη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αμερικής αλλά και σε άλλες επιθέσεις άλλων τρομοκρατικών επωνυμιών, όπως αυτές της Ο.Λ.Α. Εκτιμάται ότι αυτοί πιθανόν να αναλάβουν τη συνέχιση της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» ίσως και με τη συνεργασία της συντρόφου του Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν σοβαρά επιχειρησιακά και... οικονομικά προβλήματα.
 Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η «απαρτία» της σύμπραξης ποινικών και αντιεξουσιαστών, είναι αποτυπωμένη στις ληστείες τραπεζών στην Ακράτα στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και στο Βελεστίνο στις 14 Αυγούστου 2013. Επικεφαλής αξιωματικός των ερευνών δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις ληστείες εμφανίζεται η “μικτή εξάδα”. Οι τρεις είναι οι ληστές του Διστόμου και οι άλλοι τρεις, ο Νίκος Μαζιώτης και τα δύο μέλη της ομάδας του. Εκεί είναι οι ποινικοί, εκεί είναι και οι τρομοκράτες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: