Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το επαίσχυντο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του γάλλου ορειβάτη Ερβε Γκουντρέλ, δεν μεταδίδεται από πολλά διεθνή δίκτυα, που αντιστέκονται στην προπαγάνδα της φρίκης.
Το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του 55χρονου Ερβε Γκουντρέλ δεν μεταδόθηκε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι ιστότοποι της Γαλλίας που μετέδωσαν την είδηση, ανέφεραν ότι «αποτελεί απόφαση της αρχισυνταξίας να μην μεταδοθεί το βίντεο». Ο Κριστιαν Εστροζί, αντιδήμαρχος της Νίκαιας, περιοχή από την οποία καταγόταν ο Γκουρντέλ, εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «για το πνεύμα ευθύνης που επέδειξαν, αρνούμενα να μεταδώσουν τις τερατώδεις εικόνες».
Αλλά και διεθνώς τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων το BBC,
το CNN και το SkyNews έπραξαν το ίδιο. Μοναδική εξαίρεση το FoxNews το οποίο, αν και δεν είχε ποτέ προβάλει τις εκτελέσεις από τους τζιχαντιστες, πρόσφερε το κοινό του τον αποκεφαλισμό του 55χρονου γάλλου.

Η δημοσιογραφία σε τεντωμένο σχοινί

Οι εικόνες του Ισλαμικού Κράτους είναι γεμάτες βαρβαρότητα και απανθρωπιά. Δείχνουν αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις, μαζικές εκτελέσεις
Στο διαδίκτυο έχει αρχίσει εδώ και καιρό μια ανοικτή συζήτηση για το αν εικόνες της φρίκης των τζιχαντιστών θα πρέπει να μεταδίδονται και ποιούς σκοπούς εξυπηρετούν. Οι δημοσιογράφοι και τα συγκροτήματα τύπου βρίσκονται απέναντι στο καθήκον να ενημερώνουν το κοινό, την υποχρέωση να σέβονται την αξιοπρέπεια των θυμάτων αλλά και την ανάγκη να μην γίνουν φορείς της εξτρεμιστικής προπαγάνδας και του μίσους. Η Μισέλ Λεριντόν, διευθύντρια διεθνών ειδήσεων του γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε άρθρο της για την δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου στη Συρία, θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι βαδίζουν πάνω σε τεντωμένο σκοινί. «Οι εικόνες του Ισλαμικού Κράτους είναι γεμάτες βαρβαρότητα και απανθρωπιά. Δείχνουν αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις, μαζικές εκτελέσεις. Την ίδια στιγμή αυτές οι εικόνες δίνουν πληροφορίες, ιδίως όταν αφορούν σε ομήρους. Τα βίντεο μπορούν να είναι μια απόδειξη ζωής ενός ανθρώπου, ή και του θανάτου του. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αναφορά σε αυτά. Αυτό το γεγονός εγείρει δημοσιογραφικά και ηθικά ζητήματα».

Αξιοπρέπεια για τους νεκρούς

Τα βίντεο μπορούν να είναι μια απόδειξη ζωής ενός ανθρώπου, ή και του θανάτου του. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αναφορά σε αυτά. 

Στην περίπτωση της εκτέλεσης του Ντέιβιντ Χέινς, τουβρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, τα γαλλικά μέσα ενημέρωση δυσκολεύτηκαν πολύ να απομονώσουν από το βίντεο μια εικόνα που να ανταποκρίνεται στην δεοντολογία, αφού το μαχαίρι του δήμιου βρισκόταν συνεχώς στο λαιμό του μελλοθάνατου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναζητούσαν φωτογραφίες των θυμάτων πριν αρχίσει η περιπέτειά τους, με σκοπό να δώσουν, κατά το δυνατό, την αξιοπρέπεια που αρμόζει στο νεκρό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: